De Nederlandse Bank wil hypotheekrenteaftrek aanpakken

Belastingvoordeel is ook nadeel

De hypotheekrenteaftrek is een interessante belastingmaatregel voor huizenbezitters met een hypotheek. De rente die u betaalt over de hypotheekschuld kan van het inkomen worden afgetrokken waardoor u minder belasting betaalt. 

De hypotheekrenteaftrek heeft ook een nadeel. Het stimuleert hypotheekbezitters om zo min mogelijk van hun hypotheekschuld af te lossen. Met een hoge hypotheekschuld betaalt u veel rente en kunt u een groter bedrag van uw inkomen aftrekken. Met een hoge hypotheekschuld betaalt u dus minder belasting.

Financiële stabiliteit Nederland

De Nederlandse Bank is bang dat de Nederlandse hypotheekschuld te hoog wordt en pleit daarom voor een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Een te hoge schuld zou volgens de DNB de financiële stabiliteit van de banken en het land in gevaar brengen. De eerste kamer wil een onderzoek naar de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek om starters een betere kans op de woningmarkt te geven en de schuld van huizenbezitters te verlagen.

H-woord

De uitspraken van de eerste kamer en DNB zijn controversieel. De hypotheekrenteaftrek wordt soms het H-woord genoemd; daarover spreekt men niet. Veel huizenbezitters laten zich dit belastingvoordeel niet zomaar afpakken. Een groep huizenbezitters is zelfs afhankelijk van de hypotheekrenteaftrek om hun hypotheek te kunnen bekostigen. Volgens de makelaars zorgt discussie over de hypotheekrenteaftrek voor onrust op de huizenmarkt.

Ondanks dat het onderwerp impopulair is, gaan steeds meer stemmen op om de hypotheekrenteaftrek te hervormen.

Hypotheek-rentetarieven.nl volgt voor u de ontwikkelingen nauwgezet. Nieuwsgierig naar uw belastingvoordeel? Op onze website berekent u eenvoudig de hoogte van uw hypotheekrenteaftrek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.