Block title
Block content
Een huis kopen in 2018
  Door: roel 10077 keer gelezen
Een huis kopen blijft aantrekkelijk. Toch is 2018 een ander jaar voor de huizenmarkt met onder andere een lager huizenaanbod en gewijzigde hypotheeknormen.

Een huis kopen in 2018: de aandachtspunten

De uitgangspunten om een huis te kopen zijn nog altijd goed. De hypotheekrente is laag en dit zal de komende maanden nog wel blijven is de verwachting. U kunt uw nieuwe woning dus financieren met lage maandlasten. Daarnaast is de verwachting dat de huizenprijs de komende jaren verder stijgt.

Toch is 2018 een ander jaar voor het kopen van een huis. Dit zijn 5 aandachtspunten als u dit jaar een huis gaat kopen:

Uw nieuwe huis voordelig financieren?Start hier uw hypotheekvergelijking >

1. Hypotheeknormen gewijzigd

De hypotheeknormen zijn in 2018 aangescherpt. U kunt dit jaar niet meer lenen dan de woningwaarde. Dit betekent dat u de kosten koper, gemiddeld 5% tot 6% van de woningwaarde, uit eigen zak moet betalen. Ook de leennormen op basis van het inkomen zijn gewijzigd. Opvallend daarbij: met een iets hogere hypotheekrente kan soms fors meer geleend worden.

Bereken dus opnieuw uw maximale hypotheek voordat u een woning gaat bezichtigen.

2. Een huis kopen met hulp van ouders

In 2018 zijn er ruime mogelijkheden om belastingvrij te schenken voor huis en hypotheek. De schenkingsvrijstelling is sinds vorig jaar 100.000 euro. Daarbij is een familieband geen vereiste meer, maar moet de begunstigde tussen 18 en 40 jaar uit zijn.

Wanneer u kiest voor een familiehypotheek of een familiebank constructie onstaat er een win-winsituatie voor zowel het kind als de ouders. Lees meer over een hypotheek met hulp van ouders.

3. Meer lenen voor duurzame woning

Voldoet de woning niet helemaal aan de moderne duurzaamheidseisen? Laat u dan niet direct afschrikken. In 2018 mag u namelijk meer lenen voor energiebesparende maatregelen. De maximale hypotheek kan dan worden opgerekt tot 106% van de woningwaarde.

Of kies juist een huis dat aan alle duurzaamheidseisen voldoet. U mag dan namelijk meer lenen op basis van uw inkomen:

  • Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld.
  • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag u tot € 25.000,- meer lenen.

4. Krapte op de huizenmarkt

Terwijl de vraag naar koophuizen groot blijft, daalt het aanbod. Eind vorig jaar stonden ruim 35% minder huizen te koop als een jaar eerder. In sommige regio’s is er zelfs sprake van een oververhitting. Zie dan maar eens uw hoofd koel te houden. Lees onze tips voor kopen op een oververhitte huizenmarkt.

Daarnaast is het de vraag of de tweejaarlijkse Open Huizen Dag geschikt is voor wie een woning zoekt in de huidige huizenmarkt. Met een gemiddelde verkooptijd van 52 dagen (marktinformatie NVM), gaan er veel woningen aan uw neus voorbij. Wie nu een huis wil kopen moet zelf initiatief nemen en inventief zijn.

5. Let op de VVE bij aankoop van een appartement

Bent u op zoek naar een appartement, let dan ook op de Vereniging van Eigenaars (VVE). Een financieel gezonde VVE voorkomt hoge kosten voor onderhoud. Daarnaast wordt de VVE belangrijker voor de hypotheek. In 2018 worden namelijk aanvullende eisen gesteld aan de Vereniging van Eigenaars.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.