Een hypotheek in 2019 | trends en ontwikkelingen

De lage hypotheekrente, verhitte huizenmarkt, NHG, maatwerk en duurzaamheid; dit zijn volgens ons de trends en ontwikkelingen voor een hypotheek in 2019.

Een hypotheek afsluiten in 2019

Wie in 2019 een hypotheek afsluit, krijgt te maken met nieuwe hypotheeknormen. Daarnaast zien we de volgende trends en ontwikkelingen voor de hypotheek:

In 2019 een hypotheek sluiten of oversluiten? Bereken hier uw mogelijkheden >>>

Wat doet de hypotheekrente?

De meest in het oog springende trend van de afgelopen jaren is de historisch lage hypotheekrente. De eerste helft van 2019 zien we hier nog geen verandering in komen. Daarna wordt de kans op een rentestijging groter. Lees hier onze hypotheekrente verwachting voor 2019.

Hypotheekrente langer vastgezet

Door de lage hypotheekrente zetten Nederlanders hun rente steeds langer vast. Tot 2016 werd 10 jaar vast het meest gekozen, nu is dit 20 jaar vast. Zelfs de hypotheekrente 30 jaar vast is aan een opmars bezig.

Een lange rentevaste periode moet natuurlijk wel bij u passen. Hoewel de renteverschillen klein zijn, is het zonde om te betalen voor extra zekerheid als u dit niet nodig heeft.

Meer hypotheken bij onbekende geldverstrekker

Wie de hypotheekrente lang vastzet kiest steeds vaker voor een onbekende geldverstrekker. Dit zijn bijna zonder uitzondering de regiepartijen. Via een regiepartij kunnen institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Dit worden er naar verwachting steeds meer. Het afgelopen jaar hebben we Robuust, Tulp Hypotheken, Colibri en Vista aan het renteoverzicht toegevoegd. Opvallend: de laatst genoemde is een label van Rabobank. Banken krijgen de komende jaren te maken met strengere kapitaaleisen en kunnen minder scherp concurreren. Met Vista zet Rabobank nu zelf een regiepartij in de markt

Zie ook: Hypotheek bij onbekende geldverstrekker: wel of niet doen?

Concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe

De concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt neemt dus toe. De inmiddels 34 geldverstrekkers vechten om een kleiner wordende groep nieuwe klanten. Dit komt aan de ene kant omdat de hypotheekrente langer wordt vastgezet. Er lopen dus minder rentevaste periodes af. Hét moment waarop huizenbezitters boetevrij de hypotheek kunnen oversluiten. Geldverstrekkers bevechten elkaar niet alleen op de hypotheekrente, maar ook op voorwaarden. Meer Nederlanders kunnen hierdoor een hypotheek krijgen. Iedereen profiteert dus.

Verwachting huizenmarkt daalt licht

Daarnaast loopt het aantal transacties op de huizenmarkt in 2019 naar verwachting terug. Dit ligt niet aan de vraag naar koophuizen. Die is nog altijd groot. Het aanbod van geschikte woningen is momenteel het probleem.

De krapte op de huizenmarkt zorgt er tevens voor dat de huizenprijs explosief stijgt. Dit is voordelig voor huizenbezitters. Starters en jonge gezinnen die niet, of nog maar kort, van de prijsstijging profiteren hebben het juist lastig op de huizenmarkt. Terwijl de huizenprijzen stijgen, blijven de hypotheeknormen in 2019 namelijk grotendeels gelijk. Ook is het vertrouwen in de huizenmarkt iets teruggelopen.

Dit was reden voor Rabobank om de verwachting voor de huizenmarkt naar beneden bij te stellen.

Meer maatwerk voor specifieke doelgroepen

Nu klanten niet meer in de rij staan voor een hypotheek, moeten banken meer doen dan alleen een aantrekkelijke hypotheekrente bieden. Door maatwerk te bieden aan specifieke doelgroepen kunnen banken zich onderscheiden. De laatste jaren zijn bijvoorbeeld de hypotheekmogelijkheden voor ouderen en ondernemers groter geworden. Ook zonder vast contract is het tegenwoordig mogelijk om een hypotheek te sluiten.

Meer mensen in aanmerking voor NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) speelt een belangrijke rol bij maatwerk. Met NHG zijn banken namelijk sneller bereid om de hypotheek te verstrekken.

Daarbij worden de NHG-normen in 2019 ruimer, waardoor meer mensen in aanmerking komen voor de garantie. Zo stijgt de NHG-grens mee met de huizenprijs en is oversluiten onder NHG sinds dit jaar mogelijk. Ook is de verplichte overlijdensrisicoverzekering komen te vervallen, waardoor een drempel voor ouderen is weggenomen.

Inhaalslag voor energiebesparende maatregelen

Een andere kans kan voor banken om maatwerk te bieden is bij de verduurzaming van de huizen in Nederland. Daarin moet de komende jaren nog een flinke slag gemaakt worden. Voor energiebesparende maatregelen kan namelijk meer geleend worden, maar van deze mogelijkheid wordt nog beperkt gebruik gemaakt. We verwachten dat banken in 2019 met innovatieve producten om energiebesparende maatregelen te financieren.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.