Een vakantiewoning kopen als investering, doen of niet?

De waarde van een vakantiewoning is met 25% gestegen. Is dit hét moment om er een te kopen? Lees welke factoren bepalen of een vakantiewoning kopen een goede investering is.

Waarde vakantiewoning met 25% gestegen

De gemiddelde prijs van recreatiewoningen steeg vorig jaar met 25% naar bijna 223.000 euro, aldus NVM. Dit komt vooral door een groter aandeel duurdere vakantiewoningen, terwijl het aantal verkochte woningen onder de 100.000 euro afneemt. 

In totaal werden ruim 5.600 vakantiewoningen verkocht, 7% minder dan het voorgaande jaar. Ondanks een stijging van het aanbod van 1000 naar 1500 woningen in Nederland binnen een jaar, beschrijft de makelaarsvereniging de markt als krap.

Is een vakantiewoning een goede investering?

De waardestijging is niet de enige reden om een vakantiewoning te kopen. Ook deze 7 factoren bepalen of een vakantiewoning voor jou een goede investering is. 

 1. Financiële overwegingen: Het is belangrijk om de financiële aspecten van de investering zorgvuldig te evalueren. Dit omvat de aankoopprijs van het vakantiewoning, financieringskosten, onderhoudskosten, belastingen, verzekeringen en eventuele kosten voor het beheer van het pand. Onderzoek ook het potentiële rendement als je van plan bent om een vakantiewoning te verhuren.

  Je kunt een vakantiewoning op verschillende manieren financieren, met een hypotheek en/of op basis van je overwaarde. Je moet er echter rekening mee houden dat banken aanvullende eisen kunnen stellen. Wij helpen je met een financiering op maat.

 2. Locatie: De locatie van de vakantiewoning speelt een belangrijke rol in de waarde en het potentieel rendement. Populaire toeristische bestemmingen of gebieden met een sterke vastgoedmarkt hebben over het algemeen een beter investeringspotentieel. Onderzoek de vraag naar vakantiehuur in de omgeving en bekijk historische trends in vastgoedwaarderingen, bijvoorbeeld in bovengenoemde NVM-cijfers.

  Kies vooral een bestemming waar je zelf graag vaak naartoe wilt, vooral als je zelf ook wilt genieten van de vakantiewoning. Hierbij speelt bijvoorbeeld de reistijd een belangrijke rol.
 1. Verhuurmogelijkheden: Als je van plan bent om de vakantiewoning te verhuren, is het belangrijk om het verhuurpotentieel grondig te onderzoeken. Informeer naar de vraag naar vakantiehuur in het gebied, de bezettingsgraden, huurprijzen en eventuele regels en voorschriften met betrekking tot vakantieverhuur. Dit kan helpen om de potentiële inkomstenstromen te beoordelen.

 2. Tijd en zin: Je kunt er natuurlijk voor kiezen om praktische zaken zoals klusjes, tuinieren en verhuur van je vakantiewoning zoveel mogelijk uit te besteden. Houd er dan rekening mee dat deze kosten van invloed zijn op het rendement. 

  Als je echter plezier beleeft aan het zelf doen van boekingen en het onderhouden van de vakantiewoning, kan het een lucratieve (neven)activiteit voor je zijn.

 3. Risico’s: net als bij elke investering zijn er risico’s verbonden aan het bezitten van een vakantiewoning. De vastgoedmarkt kan schommelen, waardoor de waarde van het onroerend goed kan fluctueren. Daarnaast kunnen economische factoren, veranderingen in de regelgeving, maar ook bijvoorbeeld klimaatverandering invloed hebben op je investering. Deze risico’s moet je incalculeren.

  Een ander punt om op te letten is dat wanneer je maar één vakantiewoning koopt met als enig doel beleggen, je geen risicospreiding toepast. Andere investeringen zijn geschikter als je wilt beleggen. en zelf weinig of geen gebruik wil maken van de vakantiewoning.

 4. Persoonlijk gebruik: Als je van plan bent om de vakantiewoning voornamelijk voor persoonlijk gebruik te kopen, moet je bedenken dat het rendement op je investering mogelijk lager is. 

  Het genot en de ervaringen die je uit de vakantiewoning haalt, kunnen echter van onschatbare waarde zijn. Ook bespaar je op de kosten die je anders kwijt zou zijn door zelf een vakantiewoning te huren.

 5. Vooruitkijken: Een geweldig aspect van een vakantiewoning is dat je er direct van kunt genieten. Als je ervoor kiest om de vakantiewoning te verhuren, genereer je direct inkomsten. Wil je profiteren van een mogelijke waardestijging, moet je er rekening mee houden dat je de vakantiewoning gedurende een lange periode moet aanhouden.

  Tip: Overweeg een vakantiewoning te kopen waar permanente bewoning is toegestaan. Op die manier kun je er bijvoorbeeld na je pensionering intrekken en de overwaarde van je huidige woning verzilveren.

Vakantiewoning of recreatiewoning financieren

Er zijn verschillende manieren om een vakantiewoning te financieren, maar het is belangrijk om te onthouden dat banken mogelijk aanvullende eisen stellen. Wij zijn er om je te helpen met een financieringsoplossing op maat, zodat jij je droom kunt verwezenlijken.

    Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

    Oversluiten

    Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

    Overwaarde

    Je mogelijkheden met overwaarde?

    Woning kopen?

    Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

    4 gedachten over “Een vakantiewoning kopen als investering, doen of niet?”

    1. Waarom in zo’n artikel ook niet de fiscale consequenties, de box 3-heffing aan de orde stellen?
     Dat maakt het plaatje toch compleet?

     Beantwoorden
     • Beste Joost, bedankt voor je bericht. Bij punt 1 ‘financiële overwegingen’ noemen we belastingen als overweging om te bepalen of een vakantiewoning een goede investering is. Het artikel is ook meer een opsomming van overwegingen en we gaan niet overal diep op in. Maar inderdaad, een vakantiehuis, of ander soort tweede woning, is voor de Belastingdienst vermogen. Daarom geef je dit aan in box 3. Je vermeld dan de waarde uit de WOZ-beschikking of de waarde in het economisch verkeer bij een woning in het buitenland. Hier lees je er meer over. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

      Beantwoorden
    2. Tja, je hebt een vakantiewoning en een vakantiewoning. Er is nogal veel verschil, echter met deze woning tekorten worden vaak deze woningen betrokken door mensen die gewoon geen dak boven hun hoofd meer hebben, vaak na scheiding. Sommige vakantiewoningen zijn nog rianter, mooier en comfortabeler dan een doorsnee rijtjeshuis, waardoor een recreatiewoning lonkt om als hoofdverblijf te gebruiken. Demissionair minister Hugo de Jonge is dit ook niet ontgaan en richt zijn pijlen nu ook hierop: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/06/29/transformatie-vakantieparken-draagt-bij-aan-oplossen-woningtekort

     Woning tekort? Er zijn genoeg recreatiewoningen die in de basis behoefte van mensen kunnen voorzien. Om deze reden zal er per 01 januari 2024 een wijziging komen in wetgeving, zodat de omgevingswet versoepeld gewijzigd kan worden naar woonbestemming. Mensen kunnen dan gewoon rustig hun hoofd te slapen leggen en dit door alleen maar het woordje recreatie te wijzigen naar woonbestemming. Kan het lonend zijn om deze te kopen? Deze laatste vraag is voor starters en mensen in woningnood aan de orde van de dag. Dan is er waarschijnlijk ook geen overdrachtsbelasting als je er gaat wonen? Als de gemeente ook meewerkt zoals minister Hugo vraagt bij zijn laatste verzoek kunnen er grote stappen gemaakt worden. Zal dit een stijging van recreatiewoningen met zich meebrengen, helaas kan dit een logisch gevolg zijn.

     Beantwoorden
     • Beste Nathanja, bedankt voor deze waardevolle aanvulling. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

      Beantwoorden

    Plaats een reactie

    Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

    Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

    8.5
    8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
    • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

     Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

     11/01/2024 Hans, Alkmaar
    • Duidelijk, overzichtelijk

     Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

     03/01/2024 Mike, Ewijk
    • Snelle respons

     Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

     16/01/2024 Louis, Rotterdam

    Mis geen enkele rente-update!

    Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    +140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
    Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024