Geldverstrekkers vechten om hypotheekklant: iedereen profiteert

De concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe. Geldverstrekkers bevechten elkaar niet alleen op de hypotheekrente, maar ook op voorwaarden. Meer Nederlanders kunnen hierdoor een hypotheek krijgen.

Meer geldverstrekkers vechten om kleinere groep klanten

De laatste jaren zijn er veel nieuwe geldverstrekkers bijgekomen. Zo introduceerde Rabobank onlangs nog het nieuwe label Vista Hypotheken. Terwijl de concurrentie op de hypotheekmarkt groeit, daalt naar verwachting het aantal aanvragen op termijn:

Een huis kopen of uw hypotheek oversluiten? Check welke hypotheek bij u past >>>

Nieuwe doelgroep door ruimere hypotheekvoorwaarden

Geldverstrekkers die niet mee kunnen (of willen) in de race voor de laagste hypotheekrente, gaan op zoek naar nieuwe doelgroepen. Deze vinden ze in consumenten die niet zo makkelijk in aanmerking komen voor een hypotheek, zoals starters, ouderen, zelfstandigen en flexwerkers. Of door in te spelen op actuele trends, zoals mantelzorgwonen en investeren in vastgoed voor verhuur.

6 nieuwe hypotheken voor een specifieke doelgroep

Door maatwerk te bieden kunnen geldverstrekkers een nieuwe groep klanten aan zich binden. We zetten een aantal nieuwe hypotheekproducten op een rij. Kunt u hiervan profiteren?

1. Ouderen kunnen meer lenen onder NHG

Vorig jaar introduceerde Obvion ‘toetsing op werkelijke last’ voor ouderen die aantoonbaar goedkoper gaan wonen. Deze verruiming is nu door de hele branche overgenomen. Met Nationale Hypotheek Garantie is het toegestaan om 10 jaar voor de AOW-leeftijd de hypotheek te toetsen op werkelijke last.

Voorheen werd vanaf een leeftijd van 57 jaar rekening gehouden met het inkomen na pensioen waardoor minder geleend kon worden. Lees meer over deze verruiming van de NHG-normen.

2. Overwaarde woning verzilveren

Florius heeft onlangs de ‘verzilver hypotheek’ geherintroduceerd. U betaalt de hypotheek tijdens de looptijd niet terug, maar de rente wordt maandelijks bijgeschreven bij de lening. Op deze manier kunt u een deel van uw overwaarde contant maken. Ook bij de Verzilverhypotheek van Florius wordt getoetst op werkelijke last.

3. Lage maandlast voor starters

Met de WelThuis-hypotheek van asr kan nu gekozen worden voor een looptijd van 40 jaar, in plaats van de gebruikelijke 30 jaar. U betaalt de hypotheek over een langere looptijd terug, waardoor de maandlast lager is. Ideaal voor starters aan het begin van hun carrière. Let op: over de looptijd gezien betaal je meer rente daarbij is de hypotheekrente maar 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

4. De familiehypotheek

Woonfonds heeft recent de ‘familiehypotheek’ geïntroduceerd. Hiermee wordt niet de familiebank-constructie bedoeld, maar soepele regels rondom samenwonen met familieleden. Daarmee speelt Woonfonds in op het toenemende aantal mantelzorgwoningen, kangoeroewoningen en familieleden die zelfstandig wonen op 1 erf.

5. Een huis kopen om te verhuren

Door de lage spaarrente en stijgende huizenprijs, is een huis kopen om te verhuren populair. Daarvoor moet u flink wat eigen geld hebben, maar het is ook mogelijk om deel van de marktwaarde te lenen. Diverse geldverstrekkers bieden een verhuurhypotheek of investeringshypotheek, die u helpen te investeren op de vastgoedmarkt.

Laat u hierbij goed adviseren, want een huis kopen om te verhuren is aan specifieke regels gebonden en ook de gevraagde rentes lopen sterk uiteen.

6. Hypotheek zonder vast contract

Steeds meer geldverstrekkers bieden een hypotheek zonder vast contract.

 • Flexwerkers en uitzendkrachten kunnen met een perspectiefverklaring inmiddels bij 12 geldverstrekkers terecht.
 • Wie onlangs is gestart als ZZP-ers of freelancer, komt na 1 jaar al in aanmerking voor een hypotheek onder NHG.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Geldverstrekkers vechten om hypotheekklant: iedereen profiteert”

 1. Ik heb een wia-lau uitkering al meer dan 10 jaar. Deze uitkering krijg ik naar verwachting tot mijn aow. Echter zijn er weinig geldverstrekkers te vinden die deze uitkering willen meenemen in de hypotheekberekening. Dit belemmerd ons in een woningkeuze. Zijn er geen geldverstrekker die bereid zijn, deze uitkering mee te financieren?

  Beantwoorden
  • Beste Mevrouw Esser, bedankt voor uw bericht. Een WIA-uitkering wordt door geldverstrekkers niet als een bestendig inkomen gezien. Na herkeuring kan de uitkering namelijk wijzigen. Of en in hoeverre de WIA-uitkering wordt meegenomen in de hypotheek, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld het aantal jaren tot aan de AOW-leeftijd. Een hypotheekadviseur kan samen met u kijken naar de mogelijkheden in uw situatie. Hier kunt u hypotheekadvies vragen Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 3061 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024