Gevolgen coalitieakkoord voor (toekomstige) eigenwoningbezitters

Met de titel ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ is het coalitieakkoord van het kabinet Rutte 4 bekend gemaakt. De coalitiepartners VVD, D66, CDA en ChristenUnie zetten onder andere in op een woning voor iedereen en verduurzaming. 

Deze plannen hebben betrekking op (toekomstige) eigenwoningbezitters.

Nog dit jaar uw maandlasten verlagen?Bereken vrijblijvend of oversluiten voor u voordelig is >

Hervorming woningmarkt

De nieuwe coalitie onderkent dat veel Nederlanders geen passende woning kunnen vinden. In het coalitieakkoord heeft ‘een woning voor iedereen’ prioriteit. Hiervoor zijn een aantal hervormingen nodig.  

 • In 2024 wordt de verruimde schenkingsvrijstelling geschrapt. Nu kan 105.302 euro belastingvrij geschonken worden voor huis en hypotheek, ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Dit moet de snelle huizenprijsstijging remmen. Het kan interessant de komende jaren nog een belastingvrije schenking te doen. Lees hier aan welke voorwaarden u moet voldoen.
 • De woningbouw wordt versneld tot minstens 100.000 huizen per jaar. Daarvan moet minstens twee derde betaalbaar zijn. De coalitie houdt hierbij de NHG-grens aan (355.000 euro in 2022).
 • De actuele stand van de studieschuld wordt bepalend bij het aanvragen van een hypotheek. Nu is dit nog veelal de beginschuld. Hypotheekmogelijkheden van starters worden hiermee ruimer.
 • Het wordt voor senioren makkelijker om een deel van de overwaarde op te nemen. Bereken hier wat uw verzilvermogelijkheden nu zijn.
 • De overdrachtsbelasting voor woningbeleggers gaat van 8% naar 9%. Eerder is al afgesproken dat gemeenten vanaf 2022 in bepaalde wijken een opkoopbescherming mag invoeren.

De ‘loan-to-value’ wordt gedurende de kabinetsperiode niet aangescherpt. De maximale hypotheek blijft 100% van de woningwaarde (106% bij energiebesparende maatregelen). 

De hypotheekrenteaftrek wordt niet benoemd in het coalitieakkoord en blijft dus gelijk. Let op: dit Belastingvoordeel wordt momenteel al afgebouwd voor de hoge inkomens.

Ontdek de mogelijkheden met uw overwaardeBereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden >

Verduurzaming

Verduurzaming leidt volgens het coalitieakkoord tot minder uitstoot, meer wooncomfort en een lagere energierekening. De nieuwe coalitie heeft ambitieuze plannen om huizen te verduurzamen. We lichten er 2 uit.

1. Woningisolatie

In het coalitieakkoord wordt een langjarig Nationale Isolatieprogramma aangekondigd. Huizenbezitters worden hiervoor actief benaderd, te beginnen bij woningen die het slechts geïsoleerd zijn. Huishoudens met een laag- en middeninkomen krijgen extra ondersteuning.

2. (Hybride) warmtepompen

Met een subsidie voor de meerkosten wil de coalitie huishoudens stimuleren om vaker een (hybride) warmtepomp installeren. Ook duurzame warmtenetten in wijken kunnen op subsidie van het Rijk rekenen.

Lees hier van welke regelingen u nu al gebruik kunt maken bij verduurzaming.

Ook deze plannen hebben gevolgen voor uw portemonnee:

 • Sparen en beleggen worden eerlijker belast. Vanaf 2025 is deze Box 3-heffing op basis van het werkelijke rendement. Nu wordt nog gerekend met een fictief rendement, die fors hoger is dan de spaarrente.
 • In 2023 wordt heffingsvrije vermogen in box 3 verhoogd naar 80.000 euro.
 • Kinderopvang van werkende ouders wordt op termijn gratis.
 • Het minimum uurloon op basis van de 36-urige werkweek wordt stapsgewijs verhoogd met 7,5% naar 11,73 euro.
 • Ook de uitkeringen stijgen, maar de AOW niet.
 • De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd met 650 euro per jaar, in plaats van 360 euro.
 • De basis studiebeurs komt vanaf 2023 terug. Studenten die het sinds 2015 zonder basisbeurs moesten doen, kunnen een compensatie verwachten.
 • De belasting op suiker en tabak gaat om hoog. Er wordt ook gekeken naar 0% btw-tarief voor groente en fruit.
 • Om de uitstoot van fossiele brandstof te verlagen gaat ook de belasting op vliegtickets omhoog. Daarnaast komt rekeningrijder er dan toch.

Hier kunt u het coalitieakkoord lezen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

8 gedachten over “Gevolgen coalitieakkoord voor (toekomstige) eigenwoningbezitters”

 1. Snap er niks van dat alles wordt verhoogd behalve AOW .
  De jeugd krijgt maar geld er bij, en snappen jullie wel als je een eigen huis hebt dat je onder houd moet doen, wie betaald dat?
  Niet de regering ik moet er zelf een berg btw over betalen.
  Als ik in een huur huis zit wordt alles betaald wat stuk is! Wordt misselijk van deze regering die zeggen dat wij profiteren van ons eigen huis.

  Beantwoorden
  • Hoezo krijgt de jeugd er maar geld bij? Zij hebben enorme studieschulden die jij nooit gehad hebben, kunnen geen huis meer kopen als starter, betalen pensioenpremies terwijl ze straks tot hun 70e of langer moeten werken, etc. En als jij in een huurhuis zou zitten en er is ‘iets kapot’ dan wordt dat meestal niet gelijk herstelt c.q. moet je heel veel zeuren voordat dit wel gebeurd.

   Een 65-jarige huiseigenaar!

   Beantwoorden
 2. Schandalig dat de AOW niet wordt aangepast op basis van de inflatie zoals dat gebeurt in de landen om ons heen. Met de extra pensioenen zijn we ondertussen al 25 % aan koopkracht verloren terwijl de prijzen vooral voor energie continu fors stijgen en het einde ervan nog niet in zicht is. In plaats van te strijden tegen de armoede creëert men alleen maar nieuwe armoede, Is dit dan de vernieuwde politieke cultuur die gepropageerd wordt onder Rutte IV.

  Beantwoorden
 3. Volkomen juist wat de heer Penne in zijn reactie stelt.
  Ouder Nederland wordt ook in het beleid van het komende kabinet weer eens financieel in de tang genomen.
  Miljarden worden gereserveerd voor subsidies (m.n. voor duurzaamheid en milieu). Elke econoom kan je in een minuut uitleggen dat subsidies altijd verstorend werken in het economisch proces. Het gaat om extreem grote bedragen .wat er toe zal leiden dat er veel geld verknoeid gaat worden. Maar de heer Knot, zelf een riant salaris hebbende met het daaraan verbonden pensioen, vindt dat de pensioenfondsen met magere rekenrentes moeten werken en derhalve niet mogen indexeren. Inmiddels scoort bv ABP een gemiddeld rendement van 7 % per jaar. Waarom accepteren wij dit schandaal?

  Beantwoorden
  • Volgende keer dus andere partijen stemmen ,partijen die wel opkomen voor de ouderen. (50+partij) . Er zijn miljoenen ouderen allemaal in splintergroeperingen , wordt tijd dat ze gezamenlijk een front vormen.

   Beantwoorden
 4. Welke partij doet hier nou daadwerkelijk eens iets aan? Alleen maar in het partijprogramma hebben en er vervolgens niets aan doen. Schandalig om zo met de ouderen om te springen en ze kaal te plukken. De generatie die voor welvaart heeft gezorgd. Welvaart voor anderen op zo’n manier. Laat een publieke partij die hier nou eens aanhoudend wat aan doet opstaan!

  Beantwoorden
 5. Iedereen zeurt over de AOW. Dat betekent dus dat je alles over laat aan het lot en zelf geen actie hebt ondernomen in je leven om financiëel niet afhankelijk te worden van een sociaal vangnet. Je had al die jaren ook alvast wat kunnen plannen zodat je niet afhankelijk bent van… De uitzondering daar gelaten die er niets aan kan doen uiteraard. Maar iemand anders de schuld geven van je eigen falen qua financiële vermogensopbouw is niet eerlijk. Iets met eigen schuld, dikke…

  Beantwoorden
 6. De belasting inning gaat weer pijlsnel ( op suiker en tabak: per direct), maar belastingverlaging ….daar moet nog naar worden gekeken (0% btw-tarief voor groente en fruit). Dat laatste gaat, zoals gebruikelijk bij de overheid, natuurlijk jaren duren……Evenals de invoering van gratis kinderopvang……Grrrrr

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024