Hypotheek met NHG kent sterke stijging in 2010

In zo’n 74.000 gevallen was de financiering voor de aankoop van een woning. In 22.000 gevallen ging het om een herfinanciering in verband met de verbouwing van de woning.

Van alle woningaankopen die binnen de NHG-kostengrens van € 350.000,- vallen, wordt nu ongeveer 80% gefinancierd met NHG. Dat is positief. We kiezen massaal voor de zekerheid van NHG. Lees hier meer over Nationale Hypotheek Garantie.

Herfinancieren met NHG

De NHG-kostengrens werd 1 juli 2009 verhoogd van € 265.000,- naar € 350.000,-. Hierdoor hebben zo’n 12.000 gezinnen in de eerste 3 kwartalen van 2010 hun woning kunnen herfinancieren met een veilige hypotheek met NHG.

Stijging gedwongen verkopen met verlies

In de eerste 3 kwartalen van 2010 zijn in totaal 985 declaraties ontvangen in verband met een gedwongen verkoop met verlies. Ten opzichte van dezelfde periode in 2009 (545) is dat een toename van 80%.

Deze stijging is vooral te danken aan de sterke stijging van gedwongen onderhandse verkopen als gevolg van een echtscheiding (45% van die 985). Het aantal echtscheidingen is niet gestegen. Wel leidt een echtscheiding deze tijden vaker tot een verlies. Dit komt doordat de waarde van de woning de laatste jaren niet gestegen is. Daardoor zijn de kosten koper bij een volledige financiering vaak nog niet terugverdiend.

NHG in cijfers

NHG in 2010

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft tot doel het creëren van een blijvend gunstig klimaat voor de financiering van het eigen woningbezit in Nederland.

Het WEW verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een borgstelling op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning.

Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst is lager dan de hypotheekschuld, betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel loopt thans op tot 0,8%.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.