Block title
Block content
Hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk
  Door: roel 7792 keer gelezen
Goed nieuws voor ZZP-ers, uitzendkrachten en flexwerkers; een hypotheek zonder vast contract is vaker mogelijk. Lees of ook u een hypotheek kunt afsluiten.

Bestendig inkomen nodig voor hypotheek

Een hypotheek zonder vast contract was lange tijd niet mogelijk. Wie een hypotheek wil afsluiten heeft namelijk een ‘bestendig inkomen’ nodig. Geldverstrekkers hebben zo de zekerheid dat de maandlast voor lange tijd gedragen kan worden.

Toen een aantal jaren geleden werknemers minder snel in aanmerking kwamen voor een vast contract, werd ook een intentieverklaring voldoende om een hypotheek af te sluiten. De volgende stap is maatwerk voor ZZP-ers en flexwerkers.

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Bereken vrijblijvend uw hypotheek

Steeds meer flexwerkers in Nederland

Het aantal flexwerkers groeit. Ze werken niet altijd hetzelfde aantal uren, bijvoorbeeld bij seizoenswerk en een nulurencontract. Of ze werken niet voor een vaste werkgever, bijvoorbeeld gedetacheerden, uitzendkrachten of freelancers. Ook zijn er de afgelopen jaren veel zelfstandige ondernerers zonder personeel (ZZP-ers) bijgekomen.

Geen vast contract betekent niet automatisch dat het inkomen niet bestendig is. Flexwerkers vinden bijvoorbeeld sneller een nieuwe baan en in sommige sectoren is flexibiliteit en ondernemerschap juist een pré. Gelukkig gaan ook steeds meer geldverstrekkers dit inzien en bieden maatwerk voor een hypotheek. 

Hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk

Meer geldverstrekkers bieden tegenwoordig een hypotheek zonder vast contract aan. Recent zijn daarvoor de volgende initiatieven genomen:

Perspectiefverklaring voor flexwerkers

Hypotheek zonder vast contract

Flexwerkers kunnen nu met een perspectiefverklaring een hypotheek afsluiten. Detacherings- en uitzendbureaus die gecertificeerd zijn door Stichting Perspectiefverklaring (website) een perspectiefverklaring geven.

De uitzendkracht of gedetacheerde worden op de volgende punten beoordeeld:

  • Minimaal 1 jaar in dienst bij het bureau.
  • CV en toekomstmogelijkheden.
  • Referenties en beoordelingsgesprekken.

Uitzendkrachten met een perspectiefverklaring kunnen inmiddels bij de volgende geldverstrekker terecht voor een hypotheek: ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Delta Loyd, Florius, ING, NIBC, Obvion, Rabobank, Regiobank SNS of Vista Hypotheken. Vergelijk de hypotheekrente van deze aanbieders.

Nieuw: ook de mogelijkheden voor flexwerkers om consumptief geld te lenen zijn ruimer geworden.

Zelfstandigen al na 1 jaar een hypotheek

ZZP-ers en freelancers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Voorheen was dit 3 jaar. Met de Inkomensverklaring gebruiken geldverstrekers de inkomens van 1 jaar als ZZP-er en 2 jaar in loondienst om de hypotheek te verstrekken.

Een hypotheek na 1 jaar als ZZP-er of freelancer onder NHG is mogelijk bij dezelfde geldverstrekkers als bij de perspectiefverklaring, aangevuld met: Nationale Nederlanden, Triodos en Woonfonds Achmea.

Update: na ZZP-ers en freelancers, introduceert NHG de Inkomensverklaring nu ook voor ondernemers. Daarmee kunnen ondernemers al na 1 jaar een NHG-hypotheek sluiten. Dit in plaats van de gebruikelijke 3 jaar. Het aantal geldverstrekkers dat bij wie de ondernemers terecht kunnen, is nog wat beperkt: ASR, Aegon, NIBC Direct, Lloyds Bank en Munt Hypotheken. NHG verwacht dat binnenkort meer geldverstrekkers aansluiten.

Zie ook: Geld lenen voor zelfstandig ondernemers voordeliger.

Meer maatwerk in 2018

Dit is volgens ons een goede stap naar meer maatwerk voor de hypotheek. Daarbij worden hypotheken niet alleen verstrekt op basis van iemands arbeidsverleden, maar wordt er ook gekeken naar het toekomstperspectief.

Daarbij moet ook meer aandacht komen over de inkomensgroei die iemand kan verwachten. Zo worden situaties voorkomen waarbij een starter op de woningmarkt voor € 700,- mag huren, maar een hypotheeklast van € 535,- te hoog is. Dit terwijl het inkomen van starters waarschijnlijk nog gaat stijgen.

Tip: een onafhankelijke hypotheekadviseur kent de mogelijkheden bij de verschillende geldverstrekkers en helpt u de financiering rond te krijgen.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.