Hypotheekrente omlaag zonder overstappen?

Geschat wordt dat zo’n 150.000 huizenbezitters een hypotheekrente betalen die hoger is dan nodig. De rente kan vaak lager zonder over te stappen of kosten te maken.

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van uw woning. Die verhouding is bij veel mensen op het moment van de aankoop meer dan 100%. Daarmee is de hypotheek gebombardeerd tot tophypotheek.

Tophypotheek

Het risico op een tophypotheek is voor de bank hoger dan wanneer de hypotheek lager is dan de waarde van de woning. Als het komt tot een gedwongen verkoop van het huis, is de kans bij een tophypotheek groter dat de bank met een restschuld blijft zitten. Dat hogere risico vertaalt zich in een hogere rente: er wordt een topopslag in de hypotheekrente verwerkt. Wanneer u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft, is dit niet van toepassing. Daarvoor geldt één rentetarief, zonder topopslag.

Hypotheeklasten omlaag

Als u al een flink aantal jaren in uw huis woont, kunnen uw hypotheeklasten misschien een stuk omlaag. In de loop der jaren is de waarde van uw woning waarschijnlijk aanzienlijk gestegen. Als u nu de berekening maakt van het verstrekkingspercentage, komt deze vast veel lager uit dan bij het afsluiten van de hypotheek. Dikke kans dat u die topopslag helemaal niet meer hoeft te betalen. De bank zal u daar niet spontaan op wijzen, u moet hiervoor zelf actie ondernemen. Doet u dat niet, dan behoort u tot de groep ‘slapers’ waar banken onnodig veel geld aan verdienen.

Bij sommige banken is het pas mogelijk om de topopslag aan het eind van de rentevastperiode te verwijderen, bij andere kan het per direct. Denkt u dat u in aanmerking komt voor het verwijderen van die topopslag? Neemt dan contact met ons op om na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Het kunt u honderden euro’s per jaar schelen!

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.