Hypotheekrente verwachting voor 2023

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2023? In deze hypotheekrente verwachting lees je alles over de ontwikkeling van de hypotheekrente en hoe je daarop kunt anticiperen.

Update: bekijk hier onze hypotheekrente verwachting voor 2024.

De inflatie blijft hoog in 2023

De verwachting voor de hypotheekrente volgt grotendeels de ontwikkeling van de inflatie. We zijn ons allemaal bewust van de hoge inflatie die momenteel heerst. De dagelijkse boodschappen zijn duurder geworden en ook de energierekening is flink gestegen.

Ook in 2023 blijft de inflatie hoog, maar de piek lijkt achter ons te liggen. Er bestaat echter nog steeds een risico op een recessie. Welke gevolgen heeft dit voor de hypotheekrente?

Voor elke situatie een passende hypotheek?

Meer renteverhogingen door ECB verwacht

De Europese Centrale Bank (ECB) zet zich in om de stijgende inflatie onder controle te krijgen. Door de beleidsrente te verhogen, probeert de centrale bank de economische groei af te remmen en daarmee de prijsstijging te temperen.

Het streven van de ECB is een gematigde prijsstijging van gemiddeld 2%, wat aanzienlijk lager is dan het huidige inflatieniveau. Om dit te bereiken, heeft de centrale bank aangekondigd dat ze in 2023 vaker de beleidsrente zal verhogen. Dit zal leiden tot hogere kosten voor geldverstrekkers bij het lenen van geld van de ECB, vooral relevant voor de korte hypotheekrente, zoals je hieronder kunt lezen.

Kapitaalmarktrente als graadmeter voor de lange hypotheekrente

Voor het voorspellen van de lange hypotheekrente is de ECB-rente van minder groot belang. We richten ons voornamelijk op de kapitaalmarktrente, die wordt bepaald door vraag en aanbod van langlopende kredieten.

De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen fungeert als een betrouwbare indicator voor de hypotheekrente met een lange rentevastperiode. In de onderstaande grafiek zien we dat de kapitaalmarktrente in loop van het jaar beperkt is gestegen. Over het algemeen volgt de lange hypotheekrente deze trend.

Bron: IEX

Marges op de hypotheekrente

De hypotheekrente volgt de markt, maar met een toegevoegde opslag, ook wel de marge genoemd. In deze marge zijn de risico’s, kosten en winstmarges van de geldverstrekker verwerkt. In 2023 zullen twee ontwikkelingen elkaar in evenwicht houden.

 • Door de hoge inflatie en verslechterde economische omstandigheden neemt de kans op betalingsproblemen bij woningbezitters toe. Dit kan leiden tot een hogere risico-opslag in de hypotheekrente.
 • Daarentegen staan de marges onder druk door de toegenomen concurrentie. De 36 geldverstrekkers in Nederland verdelen in 2023 een kleiner wordende hypotheekmarkt.

Overwaarde benutten? Wacht niet te lang!

Overwaarde opnemen is populair, maar de mogelijkheden kunnen beperkt worden door stijgende rente of dalende woningwaarden. Sommige geldverstrekkers hebben de voorwaarden al aangescherpt, bijvoorbeeld door geen consumptieve bestedingen meer toe te staan of de minimumleeftijd te verhogen. Wacht dus niet lang met je overwaarde benutten.

Hypotheekrente verwachting voor 2023

De Europese Centrale Bank is in juli vorig jaar begonnen met het verhogen van de beleidsrente. Sindsdien is het belangrijkste tarief in 10 stappen verhoogd naar 4%. Niet eerder stond de rente van de ECB zo hoog.

Toch betekent heeft dit niet direct dat de hypotheekrente evenredig meestijgt. We leggen uit hoe die zit.

Voor de vaste hypotheekrente is de kapitaalmarktrente van belang, die wordt bepaald door vraag en aanbod van langlopende kredieten. Beleggers kijken voornamelijk naar de verwachte inflatie. Is de centrale bank in staat om de hoge inflatie de kop in te drukken? Steeds meer signalen wijzen in die richting.

Verwachting voor de lange hypotheekrente

In de toelichting op het meest recente rentebesluit sprak de Europese Centrale Bank nog de verwachting uit dat de verhoging in september voorlopig de laatste zou zijn. De ECB was van mening dat het huidige renteniveau voldoende zou zijn om de inflatie snel genoeg te beteugelen.

Echter, beleggers lijken nog niet volledig overtuigd dat de inflatie in de nabije toekomst snel genoeg zal afnemen. Dit heeft geleid tot onrust op de financiële markten, in de vorm van stijgende rentetarieven voor langlopende leningen.

Hoewel de inflatiecijfers nog steeds dalen, blijft het onduidelijk hoe beleggers deze ontwikkeling beoordelen. Het blijft dan ook spannend om te zien hoe de rentetarieven op de financiële markten zich in de komende weken zullen gedragen. Voorlopig lijkt het erop dat de opwaartse trend nog even aanhoudt.

Op basis hiervan verwachten we dat de hypotheekrente verder oploopt.

De hypotheekrente heeft ook zijn weerslag op de huizenmarkt. Lees hier onze verwachting voor de huizenprijzen in 2023.

Verwachting voor de korte hypotheekrente

De variabele hypotheekrentes of Euribor-tarieven zijn minder afhankelijk van de eerder genoemde kapitaalmarkt. Deze korte rentes zijn gekoppeld aan de herfinancieringsrente (refirente) van de ECB. Dit is het tarief waartegen geldverstrekkers van de centrale bank kunnen lenen.

Bij de vorige renteverhoging door de ECB steeg ook dit tarief, waarna de geldverstrekkers direct hun variabele rente verhoogden. We verwachten dat geldverstrekkers ook deze keer de hogere ECB-rente zullen doorberekenen in de variabele hypotheekrente.

Door de renteverhoging van de centrale bank stijgt ook de spaarrente. Lees hier de spaarrenteverwachting voor 2023.

Anticiperen op de hypotheekrente ontwikkeling (5 tips)

De hypotheekrente blijft nog even op het huidige niveau. Daar kun je nu van profiteren!

 1. De overwaarde benutten, bijvoorbeeld voor een grote aankoop of om wat ruimer van te kunnen leven, is nog altijd razend populair. Hier zijn tal van mogelijkheden hiervoor, vaak zonder dat dit leidt tot extra maandelijkse lasten.
 2. Heb je verhuisplannen? Als je al een hypotheek hebt, kun je de vastgelegde rente meenemen naar je nieuwe woning. Ontdek hoeveel voordeel je kunt behalen met deze verhuisregeling.
 3. Ook starters kunnen profiteren van speciale regelingen bij het kopen van hun eerste huis. Door een ruimer aanbod en minder concurrentie, is dit een goed moment om je eerste woning te kopen.
 4. Denk aan verduurzamen. Het nemen van energiebesparende maatregelen of verhuizen naar een duurzame woning resulteert in lagere energiekosten.
 5. Daarnaast is het belangrijk om de hogere rentestanden in perspectief te zien. Hoewel de hypotheekrente is gestegen, is deze historisch gezien nog steeds laag.

Deze hypotheekrente verwachting voor 2023 kan tussentijds wijzigen. Daarom nog een laatste tip:

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houd je graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

14 gedachten over “Hypotheekrente verwachting voor 2023”

  • Beste Claudia, ook bij de oplopende hypotheekrente is oversluiten interessant. Door de hogere rente betaalt u minder of zelfs helemaal geen boeterente. Daarnaast biedt oversluiten de mogelijkheid om uw de hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten voor maandlast zekerheid. Vraag vrijblijvend een oversluitrapport aan. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Geen reactie, maar waarom niet variabel tegen 1.8% oversluiten..mocht deze ooit verdubbelen dan is dat nog altijd goedkoper dan vast van nu. Daarbij, mocht de variabele rente verdubbelen dan is de vaste rente periode 8% en gaar de wereld failliet.
   En variabele is dus per maand dus ook geen boeterente bij beëindiging.

   Beantwoorden
   • Beste Loes, de ECB-rente is in de basis voor elke banken hetzelfde. Daar bovenop kiest elke bank zelf welke opslag ze rekenen. Hierdoor is de variabele rente bij banken verschillend. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   • Beste Edwin,
    Waar vind jij een aanbieder, die een variabele rente hanteert van 1,8 % ?
    Deze aan ieder heeft direct mijn sympathie!

  • Beste Hennie, ik heb een verwachting voor de variabele rente toegevoegd aan het artikel. Daarvoor letten we sterk op wat de ECB gaat doen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Beste Ton, ik heb de verwachting aangevuld met de korte rente. Dit tarief is sterk gekoppeld aan de beleidsrente van de ECB. Een renteverhoging door de centrale bank zal voor een hogere variabele of euribor rente zorgen. Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 1. Zojuist een brief gekregen van mijn bank dat voor 1 leningdeel (variabele rente) de basisrente wederom is verhoogd met 0,25%. Op dit lening deel los ik elke maand extra af.
  Is het verstandig om de rente voor bv 5 jaar vast te zetten? Ik verwacht dat dit leningdeel over 5 jaar geheel afgelost is.

  Beantwoorden
  • Beste Henk, de variabele rente is gekoppeld aan de ECB-rente. In december heeft de centrale bank de beleidsrente opnieuw verhoogd om de inflatie omlaag te krijgen naar de gewenste 2%. Economen verwachten in 2023 minimaal nog 1 rentestap, maar bij een economische recessie zal de ECB pas op de plaats moeten maken. Je rente wel of niet vast zetten? Dat is eigenlijk vooral afhankelijk van je financiële situatie. Kun je een rentestijging opvangen, dan biedt variabel de laagste maandlasten. Wil je meer zekerheid voor je maandlast, dan is vastzetten verstandig. Hiervoor betaal je wel een hogere rente. Als je hier eens over wilt sparren, vul dan het contactformulier in. Dit is gratis en verplicht je tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven).

   Beantwoorden
   • “Kun je een rentestijging opvangen, dan biedt variabel de laagste maandlasten”. Maar de rente op de variabele vorm is hoger dan die van 10 jaar vast. Dan biedt variabel toch de hoogste maandlasten?

    Groeten,

    Mark

 2. Ik ben bij de ABN nu is de variabele rente veel hoger dan vast zetten ??hoe kan dat ?
  30-08 2023 variabel 5.85%
  en dan voor 1 jaar vast 5.51%
  en 2 jaar vast voor 5.25%
  nog gekker is 5 jaar vast voor 5%
  variabele rente word zeker ontmoedigd bij de ABN
  en word bijna gedwongen om het vast te zetten
  is dit bij alle banken zo ?
  Groeten Frank

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024