Hypotheekrente verwachting voor 2023

Wat gaat de hypotheekrente in 2023 doen? In deze hypotheekrente verwachting leest u alles over de hypotheekrente ontwikkeling en hoe u daarop kunt anticiperen.

De inflatie blijft hoog in 2023

De hypotheekrente verwachting volgt in grote lijnen de inflatie-ontwikkeling. Dat we momenteel te maken hebben met een hoge inflatie, zal niemand zijn ontgaan. De dagelijkse boodschappen worden duurder en ook de energierekening is sterk gestegen.

Hier komt voorlopig geen verandering in. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht een gemiddelde inflatie in Nederland van 12% dit jaar en 8% in 2023.

Meer renteverhogingen door ECB verwacht

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert ondertussen de stijgende inflatie de kop in te drukken. Door de beleidsrente te verhogen hoopt de centrale bank de groei van de economie te vertragen en daarmee de prijsstijgingen op termijn af te zwakken.

De ECB streeft naar een gematigde prijsstijging van gemiddeld 2%. Dat is ruim onder het huidige inflatieniveau. De centrale bank heeft daarom aangekondigd de komende maanden vaker de beleidsrente te verhogen. Hierdoor wordt het duurder voor geldverstrekkers om geld te lenen bij de ECB.

Graadmeter kapitaalmarktrente loop verder op

Om te weten welke richting de hypotheekrente verwachting opgaat, kijken we ook naar de kapitaalmarktrente (vraag en aanbod van langlopende kredieten). De 10 jaars rente voor Nederlandse staatsleningen is een goede graadmeter voor de hypotheekrente met een lange rentevastperiode.

Zoals te zien in onderstaande grafiek zijn deze staatsleningen flink duurder geworden. Dit bepaalt mede de ‘inkoopprijs’ van leningen met een lange looptijd.

Bron: IEX

Hogere marges op hypotheken verwacht

De hypotheekrente met een lange rentevastperiode volgt de kapitaalmarktrente, maar dan plus een opslag. Dit wordt ook wel de marge genoemd. In deze marge zitten het risico, de kosten en winst voor de geldverstrekker verwerkt.

We verwachten dat de marges op hypotheken in 2023 hoger worden. Door de hoge inflatie en verslechterde economische omstandigheden neemt de kans op betalingsproblemen bij woningbezitters toe. Dit kan leiden tot een hogere risico-opslag in de hypotheekrente.

Daar staat tegenover dat de marges nog altijd onder druk staan door de toegenomen concurrentie. Het aantal geldverstrekkers is de laatste jaren gestegen naar 36. Zij verdelen een steeds kleiner wordende hypotheekmarkt.

Hypotheekrente verwachting voor 2023

De inflatie blijft volgend jaar op een hoog niveau en ook de kapitaalmarktrente blijft naar verwachting langer hoog. Daarnaast verwacht de ECB nog vaker de beleidsrente te verhogen, mogelijk in december weer. Tel daarbij op de geldverstrekkers die mogelijk een hogere risico opslag gaan rekenen.

Dan is de verwachting dat de hypotheekrente in 2023 minimaal gelijk blijft, maar waarschijnlijk nog verder oploopt.

Wel verwachten we dat de rentestijging volgend jaar geremd wordt door de lagere groeiverwachting voor de economie. Dit remt de kapitaalmarktrente af, maar zal per saldo niet tot een daling leiden. We verwachting dat de hypotheekrente in 2023 minder hard stijgt dan dit jaar.

Verwachting korte rente

De variabele hypotheekrentes of Euribor-tarieven zijn minder afhankelijk van de kapitaalmarkt. Deze korte rentes zijn gekoppeld aan de herfinancieringsrente (refirente) van de ECB. Dit is het tarief waartegen geldverstrekkers van de centrale bank kunnen lenen.

Bij de vorige renteverhoging door de ECB ging ook dit tarief omhoog, waarna de geldverstrekkers direct hun variabele rente verhogen.

De hogere hypotheekrente heeft ook zijn weerslag op de huizenmarkt. Lees hier onze verwachting voor de huizenprijzen in 2023.

Anticiperen op een verdere rentestijging (5 tips)

Nu zitten we even in een rustige fase. De stijging van de hypotheekrente is tot stilstand gekomen en daalt zelfs licht. Dit is misschien wel hét moment om in actie te komen voordat de hypotheekrente verder stijgt.

 1. Veel huizenbezitters denken aan overwaarde opnemen. Ons advies is hier niet te lang mee te wachten. Door de rentestijging wordt overwaarde opnemen duurder en daalt het maximale opname bedrag.
 2. Verhuisplannen? Wie al een hypotheek heeft kan de vastgelegde rente meeverhuizen. Lees hoeveel deze verhuisregeling u kan opleveren.
 3. Ook starters kunnen profiteren van speciale regelingen voor het kopen van hun eerste huis. Door een ruimer aanbod en minder concurrentie, is het voor hen een goed moment om te kopen.
 4. Ga verduurzamen. Energiebesparende maatregelen nemen of verhuizen naar een duurzame woning zorgen voor lagere energielasten. Dit compenseert voor de hogere rente.
 5. Daarnaast is het goed om de rentestijging in perspectief te zien. De hypotheekrente dan wel gestegen, maar historisch gezien nog altijd laag. In feite gaan we toe naar normalisatie.

Deze hypotheekrente verwachting voor 2023 kan tussentijds wijzigen. Daarom nog een laatste tip:

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

7 gedachten over “Hypotheekrente verwachting voor 2023”

  • Beste Claudia, ook bij de oplopende hypotheekrente is oversluiten interessant. Door de hogere rente betaalt u minder of zelfs helemaal geen boeterente. Daarnaast biedt oversluiten de mogelijkheid om uw de hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten voor maandlast zekerheid. Vraag vrijblijvend een oversluitrapport aan. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Geen reactie, maar waarom niet variabel tegen 1.8% oversluiten..mocht deze ooit verdubbelen dan is dat nog altijd goedkoper dan vast van nu. Daarbij, mocht de variabele rente verdubbelen dan is de vaste rente periode 8% en gaar de wereld failliet.
   En variabele is dus per maand dus ook geen boeterente bij beëindiging.

   Beantwoorden
  • Beste Hennie, ik heb een verwachting voor de variabele rente toegevoegd aan het artikel. Daarvoor letten we sterk op wat de ECB gaat doen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Beste Ton, ik heb de verwachting aangevuld met de korte rente. Dit tarief is sterk gekoppeld aan de beleidsrente van de ECB. Een renteverhoging door de centrale bank zal voor een hogere variabele of euribor rente zorgen. Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.3
8.3 uit 2673 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Inzicht gegeven

  Prima uitleg en goed globaal inzicht gegeven

  16/11/2022 Rob, Geffen
 • Duidelijk

  Goede en duidelijke informatie.

  13/11/2022 Willem Dijkstra, Gorredijk
 • Goed

  Prima uitleg. Helder

  11/11/2022 HC Veenstra, Meppel
 • Super

  Snelle reactie, duidelijke site, vriendelijke medewerkster.

  09/11/2022 Marieke Vuijk, Vlaardingen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022