Hypotheekrenteaftrek ontwikkelingen

De hypotheekrenteaftrek staat onder druk. Steeds meer voor- en tegenstanders laten hun mening horen over dit belastingvoordeel. Hypotheek-rentetarieven.nl houdt u de komende tijd op de hoogte. Volg de discussie over de hypotheekrenteaftrek.

1 november: Voorwaarden NHG hypotheek 2013 wijzigen

De focus ligt nu op het regeerakkoord van VVD en PvdA, maar ook de wijzigingen in de voorwaarden voor een NHG-hypotheek voor 2013 gaan een grote impact hebben. Wilt u  vanaf 1 januari 2013 een hypotheek met NHG afsluiten, oversluiten of verhogen, dan moet u deze verplicht annuïtair of lineair aflossen. U kunt bijvoorbeeld uw oude (spaar-, leven-, beleggings-, en aflossingsvrije) hypotheek niet meer oversluiten met NHG.  Lees: voorwaarden NHG hypotheek 2013 gewijzigd.

29 oktober: regeerakkoord bekend

Het regeer akkoord van het Kabinet Rutte 2 is bekend. Daarin staat inderdaad de gevreesde beperking van de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe én bestaande hypotheken. Lees hier meer over de maatregelen voor hypotheek en wonen in het regeerakkoord.

26 oktober: ‘hypotheekrenteaftrek bestaande hypotheken aangepakt’

Niet alleen de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe hypotheken wordt hervormd, ook voor bestaande hypotheken wordt het belastingvoordeel aangepakt. Dat meldt de Telegraaf vandaag. Volgens Haagse bronnen van de krant zullen de volgende twee maatregelen worden ingevoerd.

 • Vanaf 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 0,5% verminderd.
 • In eerste instantie geldt dit voor huizenbezitters in het hoogste belastingtarief.

Lees meer: Hypotheek en wonen in de formatie

2 oktober 2012: hypotheek en wonen in de formatie

De formatie is in volle gang. VVD en PvdA staan voor de taak om een nieuw regeringsbeleid te maken. De onderwerpen hypotheek en wonen zullen hierin veel aandacht krijgen. De heren Rutte en Samsom moeten belangrijke beslissingen nemen, onder anderen over de hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt. Hypotheek-rentetarieven.nl volgt voor u de onderhandelingen: hypotheek en wonen in de formatie.

27 augustus 2012: Confrontatie Rutte en Wilders over hypotheekrenteaftrek

​Een harde confrontatie gisteren tussen VVD-leider Rutte en Wilders van de PVV over de hypotheekrenteaftrek. In het RTL lijstrekkersdebat verweet Wilders dat Rutte de renteaftrek bij nieuwe hypotheken te willen beperken door aflossen verplicht te stellen. Rutte sloeg daarop terug door te stellen dat Wilders in de Catshuis-onderhandelingen akkoord was met deze maatregel. Dit werd door Wilders ontkent met de woorden: “u liegt”. De PVV wil als enige partij niets veranderen aan de hypotheekrenteaftrek. Of Rutte daadwerkelijk stond te liegen is maar de vraag, twee oud-partijleden van de PVV reageerde op twitter en zeggen dat Wilders liegt.

23 augustus 2012: Standpunt hypotheek en wonen verkiezingen 2012

De toekomst voor hypotheek en wonen zijn belangrijke onderwerpen in de verkiezingsstrijd. De verkiezingsprogramma’s geven een goed inzicht in de toekomst van hypotheekrenteaftrek, aflossen, starters en overdrachtsbelasting. Met welke ontwikkelingen moet u de komende jaren rekening houden?

23 juli 2012: Standpunt hypotheekrenteaftrek per partij verkiezingen 2012

De hypotheekrenteaftrek gaat een belangrijk discussiepunt worden bij de komende verkiezingen. Hypotheek-rentetarieven zet voor u de standpunten van alle partijen op een rijtje. Zodat u op 12 september de juiste keuze kunt maken voor uw hypotheek. Lees de standpunten over de hypotheekrenteafstrek.

15 juni 2012: Hypotheekplannen uitgesteld tot na de verkiezingen

Minister Weekers heeft aangegeven dat hij meer tijd nodig heeft om de plannen in het vijfpartijenakkoord uit te werken. Hierdoor wordt de beperking van de hypotheekrenteaftrek, zoals die hieronder wordt uitgelegd, pas na de verkiezingen van 12 september behandeld in de Tweede Kamer.

Hypotheekrenteaftrek berekenen? Direct inzicht in uw belastingvoordeel

14 juni 2012: Fokke & Sukke vermijden het ‘H-woord’

hypotheekrenteaftrek fokke sukke

(bron: Foksuk.nl)

30 mei 2012: Hypotheek in 2013 mogelijk ongunstig door akkoord

Kunduz-, lente-, wandelgangen-, of vijfpartijenakkoord? De precieze naam van het akkoord is nog niet duidelijk, de inhoud inmiddels wel. Hypotheek-rentetarieven.nl onderzocht voor u de gevolgen van het akkoord voor de hypotheekconsument. Ons advies: sluit in 2012 nog een hypotheek onder de oude regelgeving. In 2013 wordt het mogelijk ongunstig om een hypotheek af te sluiten of over te sluiten.

1 mei 2012: gelegenheidscoalitie bereikt akkoord over hypotheekrenteaftrek

De kogel is door de kerk, nou ja voorlopig dan. In een snel akkoord van gelegenheidscoalitie VVD, CDA, D66, Groenlinks en ChristenUnie is een beslissing genomen over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Voor bestaande hypotheken verandert er niets. Vanaf 1 januari 2013 is hypotheekrenteaftrek alleen mogelijk voor hypotheken die in 30 jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost. Of dit akkoord ook stand weten we na de verkiezingen in september. Lees meer over de gevolgen van het akkoord voor uw hypotheek.

26 april 2012: Toekomst hypotheekrenteaftrek inzichtelijk door Catshuis-stukken

Met de val van het kabinet Rutte gaat er ook een streep door het Catshuis-akkoord. Hierin waren de partijen VVD, CDA en PVV dicht bij een overeenstemming over hervormingen van de hypotheekrenteaftrek. De bezuinigingsplannen zijn online gezet. Ze geven een goed inzicht in de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Want met de noodzaak tot bezuinigen gaat het akkoord niet zomaar de prullenbak in. Lees meer over de voorgenomen hervorming van de hypotheekrenteaftrek. 

27 maart 2012: Werkgevers tegen aanpassen hypotheekrenteaftrek

De voorzitter van de Nederlandse werkgevers pleitte zondag in Buitenhof voor het in tact houden van de hypotheekrenteaftrek. Wientjes zei in het opinieprogramma dat er een keiharde garantie moet komen dat de spelregels blijven zoals ze zijn. De huidige situatie zorgt voor angst bij huizenkopers. “Mensen die morgen een huis kopen, moeten niet bang zijn dat ze overmorgen problemen met hun aftrek krijgen, aldus Wientjes.

20 maart 2012: Jongeren meer compenseren bij beperken hypotheekrenteaftrek.

Volgens hoogleraar stedelijke vernieuwing Maarten van Dam heeft de oudere generatie jarenlang geprofiteerd van gestegen huizenprijzen en de hypotheekrenteaftrek, terwijl de jonge generaties te kampen heeft met stijging van de kosten voor kinderopvang, duurdere hypotheken en een pensioen wat niet waardevast is.

14 maart 2012: Voor de zomer duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek.

Nog voor de zomer geeft het kabinet meer duidelijkheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) heeft in een brief de Eerste Kamer laten weten meer tijd nodig te hebben om met een visie op het belastingvoordeel te komen. Vorig jaar heeft de Eerste Kamer een studie naar de renteaftrek door het kabinet afgedwongen. De staatssecretaris stribbelde eerst tegen, maar beloofde uiteindelijk voor 15 maart met het resultaat te komen. Deze deadline wordt dus niet gehaald. Weekers laat weten in de studie de situatie op de woningmarkt mee te nemen.

5 maart 2012: Rutte, Verhagen en Wilders overleggen drie weken over bezuinigingen.

Het kabinet trekt zich vanaf vandaag drie weken terug in het Catshuis. Zij staan voor de taak om het begrotingstekort terug te dringen. Geen enkel onderwerp is hierbij taboe, ook niet de hypotheekrenteaftrek. Tijdens deze drie weken zullen de onderhandelaars niet met de media praten. Daarna zal meer bekend worden over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. De onderhandelaars Rutte, Verhagen en Wilders gaven vanochtend een persconferentie bij het Catshuis.

22 februari 2012: Economen stellen aanpak hypotheekrenteaftrek voor.

Een groep van 23 prominente economen hebben een langetermijnplan voor de woningmarkt opgesteld. De aanpak van de hypotheekrenteaftrek is onderdeel van het plan. In een manifest van 6 punten presteren zij hun hervormingsvoorstellen:

 • Hypotheekrenteaftrek geleidelijk afbouwen naar maximaal 30%.
 • Afschaffen overdrachtsbelasting.
 • De financiering van hypotheken verbeteren.
 • De hypotheekschuld van huishoudens beperken.
 • Huren woningcoöperaties marktconform.
 • Grens maximale NHG-hypotheek omlaag.

Hypotheekrenteaftrek berekenen? Direct inzicht in uw belastingvoordeel

20 februari 2012: Standpunt hypotheekrenteaftrek politieke partijen.

Handig! Standpunt hypotheekrenteaftrek politieke partijen. Is de hypotheekrenteaftrek veilig bij de coalitie en hoe denkt de oppositie over dit belastingvoordeel.

16 februari 2012: Wilders: hypotheekrenteaftrek bespreekbaar. Oh nee, toch niet.

Officieel onderhandelt de coalitie pas vanaf 5 maart over de bezuinigingen, maar de boel wordt nu al op scherp gezet. Geert Wilders heeft voor verwarring gezorgd over het PVV-standpunt inzake de hypotheekrenteaftrek. Na maandenlang gezegd te hebben dat de hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar is als bezuinigingsmaatregel, zei Wilders voor de camera van RTL dat alles bespreekbaar is. Blijkbaar geschrokken van zijn eigen woorden verscheen kort na het interview deze tweet:

14 februari 2012: Coalitie onderhandelt drie weken over bezuinigingen.

Vanaf 5 maart trekt de coalitie (VVD, CDA en PVV) zich terug in het Catshuis om te onderhandelen over extra bezuinigingen. In de drie weken die voor de onderhandelingen zijn uitgetrokken zal meer duidelijk worden over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. De coalitie verwacht dat ongeveer 10 tot 15 miljard euro extra bezuinigd moet worden. Tijdens de onderhandelingen wordt niet gesproken met de pers, zo is de afspraak.

13 februari 2012: Huizenbezitters bereiden zich massaal voor op een beperking van de hypotheekrenteaftrek’

Volgens topman van de Rabobank Bert Bruggink bereiden huizenbezitters zich massaal voor op een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. De Rabo-topman verklaart daarmee de honderden miljoenen euro’s die huizenbezitters nu wekelijks extra aflossen. Over de hypotheekrenteaftrek zegt hij verder: “Nederland is toe aan een beperking van de aftrek. Onze klanten denken daar al over na. De maatschappij is veel verder dan Den Haag denkt.”

10 februari 2012: Vicepremier Verhagen (CDA) eist hervorming van de woningmarkt

Het CDA wil dat coalitiepartners VVD en PVV akkoord gaan met hervormingen op de arbeids- en woningmarkt en in de zorg.

Vice-premier Verhagen voert via een interview in de Telegraaf de druk op om in de komende bezuinigingsronde na te denken over verregaande hervormingen. In het interview noemt Verhagen de hypotheekrenteaftrek. Hierover zegt hij: „Het is beter je huis af te lossen dan rente naar de bank te brengen.” Met de eis van het CDA, om te hervormen in plaats van alleen te bezuinigen, zet Verhagen de verhouding in de coalitie op scherp. De eis gaat in tegen de afspraak om deze kabinetsperiode geen hervormingen door te voeren. Geert Wilders reageert op zijn inmiddels bekende manier, via Twitter:

3 februari 2012: Minister Spies stelt hypotheekrenteaftrek niet ter discussie

In het thema nummer van het NVMagazine geven 50 prominenten hun visie op de woningmarkt, waaronder ook Minister Spies (Binnenlandse zaken, CDA). In haar bijdrage gaat ze in op de hypotheekrenteaftrek. Ze zegt daarover het volgende: “Ook de hypotheekrenteaftrek stel ik principieel niet ter discussie. Dat is een afspraak waarover de drie coalitiepartijen het met elkaar eens zijn geworden. Naar mijn overtuiging blijven ze daar achter staan. En dat is niet voor niets. Wie vandaag een huis koopt, moet erop kunnen vertrouwen dat de voorwaarden ook in de toekomst blijven gelden.” De minister geeft in haar bijdrage de strenge normen van de banken voor hypotheken te steunen. In de ‘Gedragscode Hypothecaire Financieringen‘ is bepaald dat maximaal 104% van de woningwaarde geleend mag worden en dat maximaal 50% van de hypotheek aflossingsvrij mag zijn.

1 februari 2012: hypotheekrenteaftrek op bezuinigingslijst kabinet

Het kabinet moet extra bezuinigen. VVD, CDA en PVV werden het al eerder eens over 18 miljard euro aan ingrepen, maar dit is niet voldoende. Ambtenaren van het Ministerie van Financiën hebben een lijst opgesteld met mogelijke extra bezuinigingsmaatregelen. Op deze bezuinigingslijst wordt ook de beperking van de hypotheekrenteaftrek genoemd, zo meldt de NOS. De oppositie wil deze bezuinigingslijst ook inzien. Het kabinet besluit in maart 2012 in hoeverre extra bezuinigingen nodig zijn.

24 januari 2012: De Jager wil stilte over de hypotheekrenteaftrek

Al maanden is de hypotheekrenteaftrek-geest uit de fles, maar minister De Jager doet vergeefse pogingen om hem er weer in te krijgen. Na het voorstel van de AFM voor een ‘deltaplan’ voor de woningmarkt deed hij een oproep om geen proefballonnetjes meer op te laten over de hypotheekrenteaftrek: “Misschien is het wel verstandig dat we nou niet iedere keer in het openbaar allerlei dingen roepen en gewoon de onrust op de woningmarkt niet verder aanwakkeren”, aldus de minister.

23 januari 2012: AFM pleit voor deltaplan huizenmarkt

De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten pleit voor een deltaplan voor de huizenmarkt. Dat zei bestuursvoorzitter Gerritse tijdens een interview bij RTL Z. Gerritse wil de huizenmarkt reanimeren en daar is de hypotheekrenteaftrek onderdeel van. Voor het deltaplan zijn alle betrokken partijen nodig, de politiek, bouwend Nederland en de banken.

20 januari 2012: Discussieer mee over de hypotheekrenteaftrek

Op de website van RTL Z wordt door bezoekers al een aantal dagen serieus gediscussieerd over de hypotheekrenteaftrek. Veel interessante meningen en inhoudelijke reacties!

20 januari 2012: Huizenbezitter wil zekerheid over hypotheekrenteaftrek

Een meerderheid van de Nederlandse huizenbezitters wil zekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy. Het aantal voorstanders van de hypotheekrenteaftrek is gegroeid ten opzichte van 2009. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 20% van de ondervraagde consumenten haar woongedrag aanpast vanwege de onzekerheid. Veelal wordt een verhuizing uitgesteld. Voor 45% van de ondervraagden zou aanpak van de hypotheekrenteaftrek door dit kabinet een verlies van vertrouwen betekenen. Onder huurders is opvallend meer draagvlak voor de aanpak van de hypotheekrenteaftrek.

17 januari 2012: Wilders eist garantie hypotheekrenteaftrek

In een reactie op de voorstellen van Rabobank en ING eiste Geert Wilders de garantie dat de hypotheekrenteaftrek ongewijzigd blijft. Deze garantie kreeg hij van verantwoordelijk minister De Jager. De minister geeft aan niet in te gaan op de plannen. In een reactie voor de camera van RTL Z zei De Jager: “Het staat iedereen vrij om na te denken over de toekomst van hypotheekrenteaftrek, maar aan onnodige onrust hebben we niets.”

17 januari 2012: Banken willen aanpak hypotheekrenteaftrek

De twee grootste hypotheekverstrekkers van Nederland, Rabobank en ING, hebben aangegeven het belastingvoordeel te willen afbouwen. Dat meldt het Financieel Dagblad vandaag. Beide banken hebben een eigen voorstel gedaan aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voor een overgangsregeling. Volgens de eerste berichten wil Rabobank de aftrek alleen laten gelden voor hypotheken waarin afgelost wordt. ING wil de hypotheekrenteaftrek in 30 jaar afbouwen door deze telkens met een jaar in te korten.

11 januari 2012: Coaltiepartner CDA praat over aanpak hypotheekrenteaftrek.

Voor het eerst wordt vanuit het kabinet gesproken over hervorming van de hypotheekrenteaftrek. De commissie die de toekomstvisie van het CDA moet vormgeven wil op termijn de hypotheekrenteaftrek aanpakken. Dit hebben bronnen binnen het CDA bekend gemaakt aan het Financiele Dagblad. Volgens de krant komt hypotheekrenteaftrek ter discussie in de brede aanpak van het woonbeleid. Dit is opvallend omdat het CDA met deze toekomstvisie ingaat tegen de afspraken van het kabinet om niet aan de hypotheekrenteaftrek te komen.

13 december 2011: Sombere cijfers CPB

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft sombere cijfers voor 2012 bekend gemaakt. In 2012 loopt het begrotingtekort op tot 4,1%. Het kabinet moet mogelijk extra gaan bezuinigen. Als mogelijke bezuinigingsmaatregel wordt regelmatig een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. gesuggereerd. De VVD heeft ook na deze cijfers herhaald tegen een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek te zijn. “De VVD zegt dat al jarenlang, en die mening hebben we nog steeds” aldus VVD-fractievoorzitter Stef Blok. Ook de gedoogpartner PVV geeft aan van de hypotheekrente af te blijven. Geert Wilders reageerde op Twitter, in hoofdletters, op de cijfers van het CPB: “HANDEN AF VAN HYPOTHEEKRENTEAFTREK!!!”

Waar gaat de discussie over? Lees de belangrijkste argumenten van de voor- en tegenstander van de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek berekenen? Direct inzicht in uw belastingvoordeel

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024