5 hypotheekvoorwaarden die u geld kunnen besparen

Op zoek naar de goedkoopste hypotheek? Kies dan niet direct voor de laagste hypotheekrente. Deze voorwaarden kunnen u gedurende de looptijd geld besparen.

Vergelijk rente én voorwaarden hypotheek

De zoektocht naar een hypotheek start tegenwoordig online. Vaak wordt daarbij gekozen voor de laagste hypotheekrente van dit moment. Toch bent u hiermee niet altijd het goedkoopste uit. Gedurende de looptijd kan er veel veranderen waardoor meer flexibiliteit en service door de geldverstrekker wenselijk kan zijn.

Een goede hypotheekadviseur vergelijkt daarom, naast de hypotheekrente, onderstaande voorwaarde voor een voordelige en toekomstbestendige hypotheek:

De beste hypotheek voor u? Vergelijk de hypotheekrente én voorwaarden

5 hypotheekvoorwaarden die u geld kunnen besparen

Een moderne geldverstrekker biedt een goede rente met daarbij ruime hypotheekvoorwaarden. Daarmee bent u nu én in de toekomst verzekerd van de meest voordelige hypotheek.

1. Een hypotheek met verhuisregeling

Hypotheekvoorwaarden vergelijken

Door de lage hypotheekrente van dit moment kiezen Nederlanders voor een langere rentevastperiode.  Waar tot een aantal jaren geleden de hypotheekrente 10 jaar vast het meest werd gekozen, is dit nu 20 jaar vast.

Wie de lage hypotheekrente lang vast zet, doet er verstandig aan om te kiezen voor een hypotheek met een verhuisregeling. Gaat u verhuizen, dan kunt u de hypotheek meeverhuizen onder dezelfde voorwaarden. Let ook op eventuele beperkingen aan de verhuisregeling. Als u in verband met de verhuizing tijdelijk twee huizen heeft, kan de verhuisregeling na een aantal maanden vervallen.

Lees ook: hypotheek lang vastzetten verstandig

2. De hypotheekrente gedurende de looptijd

Gedurende de rentevastperiode stijgt de hypotheekrente niet. Wat veel huizenbezitters niet weten is dat de hypotheekrente wel kan dalen tijdens de rentevast periode. Als wordt afgelost daalt de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, ook wel Loan to leverage (LTV) genoemd. Met een lagere LTV kun je een aanmerking komen voor rentekorting. Het kan natuurlijk ook dat de woningwaarde stijgt,

Niet elke geldverstrekker verlaagt automatisch de hypotheekrente als voldoende is afgelost. Bij de drie grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING moet u bijvoorbeeld zelf om een lagere hypotheekrente vragen. Kiezen voor een hypotheek met automatische renteaanpassing kan u geld besparen en u heeft hier geen omkijken naar. Munt Hypotheken was de eerste bank die de  hypotheekrente automatisch aanpast.

Geldverstrekkers bepalen zelf de risicoklasse en de rentekorting die eraan gekoppeld is. Zo kunt u bij een bepaalde bank sneller in aanmerking komen voor rentekorting of kan de rente met grotere stappen dalen. Vergelijk dus naast de rente bij aanvang van de hypotheek, de hypotheekrente die u gedurende de looptijd betaald. Dit kan duizenden euro’s schelen.

Eerder pleitte we al voor een nieuwe methode van hypotheekrente berekenen met de looptijd rente

3. Hoeveel kunt u boetevrij aflossen?

Bij de meeste geldverstrekkers kunt u jaarlijks een deel van de hypotheek extra aflossen, boetevrij. In de regel is dit 10% van de hypotheek. Het kan interessant zijn om te kiezen voor een hypotheek waarbij u meer boetevrij kunt aflossen. Als u op termijn eigen geld in de hypotheek wilt stoppen, een erfenis verwacht of als bedrijfsmiddelen vrij komen, kunt u door aflossen uw hypotheek verlagen. Lees meer over hoe u kunt besparen door de hypotheek af te lossen.

Een ander voordeel van een hypotheek waarbij een groter deel boetevrij mag worden afgelost, is dat oversluiten eerder voordelig is. Over het boetevrije deel wordt namelijk geen boeterente berekend. Dit maakt de hypotheek flexibeler.

4. Is rentemiddeling mogelijk?

Nog steeds zijn er banken die geen rentemiddeling aanbieden. Dit ondanks dat de banken niets meer in de weg staat om rentemiddeling. De overheid moedigt deze service zelfs aan. Lees hier welke banken rentemiddeling aanbieden. Wie nu een hypotheek afsluiten of oversluit zal, door de lage rente, niet snel de mogelijkheid om de hypotheekrente te middelen aanspreken.

Wanneer de hypotheekrente stijgt wordt rentemiddeling een interessante voorwaarde bij een hypotheek. U heeft dan de mogelijkheid om uw hypotheekrente te middelen als de tarieven in de markt lager zijn. Rentemiddeling is goedkoper dan oversluiten en de boeterente betaal je gespreid. Wel is je besparing mogelijk lager.

Hier lees je meer over de verschillen tussen oversluiten en rentemiddeling.

5. Geldigheid en rente hypotheekofferte

Een hypotheekofferte heeft twee belangrijke deadlines:

 • Acceptatietermijn: De periode waarbinnen u moet aangeven of u ingaat op het aanbod van de geldverstrekker. Voor de offertedatum moet de getekende offerte binnen zijn.
 • De geldigheidstermijn: De periode waarin alle stukken moeten worden aangeleverd bij en goedgekeurd door de geldverstrekker. Voor de passeerdatum maakt u tevens een afspraak met de notaris.

Een hypotheekofferte is doorgaans 2 tot 4 maanden geldig. Dan moet de hypotheek gepasseerd zijn bij de notaris. Heeft u meer tijd nodig, dan kan hypotheekofferte verlengd worden. Niet elke geldverstrekker gaat hier even soepel mee om.

Als gedurende de geldigheidstermijn de hypotheekrente stijgt, dan zit u goed. Als de rente echter daalt, dan betaalt u teveel. Een aantal geldverstrekkers geeft daarom een ‘laagste rente garantie’. Zo heeft u altijd de voordeligste hypotheekofferte.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “5 hypotheekvoorwaarden die u geld kunnen besparen”

 1. Onder mijn aflossingvrije hypotheek zit bij de voorwaarden een gunstige regel n.l. de hypotheek behoeft pas ingelost worden door de langstlevende.
  Volgend jaar moet de hypotheek verlengd worden naar bijv. 20 jaar, en er overlijdt 1
  der hypotheeknemers, dan geldt deze regel.
  En deze wil ik niet kwijt.
  Zijn er meerdere hypotheekgevers die deze regel ook hebben?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.