Veel mensen vragen zich af of dit een goed moment is om een huis te kopen. Dit zijn de voor- en nadelen van kopen op de huidige huizenmarkt en bij de oplopende hypotheekrente.
De tijden van extreem lage hypotheekrentes zijn voorbij. Dat geldt ook voor de excessen die de woningmarkt van de afgelopen jaren heeft gekenmerkt, zoals bezichtigingen met 20 personen en forse overbiedingen.
Eigenlijk gaan we terug naar ‘normaal’ en dat is in het voordeel van de koper. Nu de stijging van de hypotheekrente tot stilstand is gekomen, is het misschien een perfect moment om een huis te kopen.
Tegelijkertijd is er onzekerheid; worden woningen misschien (tijdelijk) minder waard en krijgen we een recessie. We zetten de voor- en nadelen van nu een huis kopen op een rij.
Voordelen van nu een huis kopen
1. Kopen is vaak voordeliger dan huren
Bij kopen blijft jouw bruto maandlast gelijk, terwijl de huur jaarlijks wordt verhoogd. Daarbij los je met bovengenoemde hypotheek maandelijks af, waarmee je tevens een spaarpot opbouwt. Ook wordt de woning meer waard, waardoor je met winst kunt verkopen
Wanneer je van plan bent langer in de woning te blijven wonen, is kopen dus voordeliger.
2. Geldverstrekkers worden strenger
De afgelopen maanden heeft een aantal geldverstrekkers hun acceptatiecriteria aangescherpt. Het gaat dan vooral om situaties waarin maatwerk wordt geboden. Nu is het vaak mogelijk om van de standaard leennorm af te wijken, mits goed onderbouwd. Ook zijn er ruime mogelijkheden voor een overbruggingskrediet. Daar komt dus mogelijk verandering in.
Daarnaast gaat de maximale hypotheek in 2023 omlaag. Met name als je geen loonsstijging verwacht kan je volgend jaar minder lenen. Je hebt nu nog de kans om onder de huidige ruime hypotheeknormen een huis te komen.
3. Huizenmarkt koelt iets af
De huizenprijzen stijgen steeds minder hard. Dit is duidelijk te zien in onderstaande grafiek. Daarnaast melden makelaars minder bezichtigingen en biedingen voor en koophuis. Ook komen er weer meer koopwoningen op de markt. De krapte indicator van de Nederlandse Makelaars staat nu op 2,8 terwijl deze een jaar geleden nog op 1,4 stond. Kennelijk vinden meer huizenbezitters dit een goed moment om te kopen.
De vraag naar koopwoningen is nog altijd groot. Ook de voorspelde lichte recessie gaat de huizenmarkt maar beperkt raken, omdat er geen hogere werkloosheid wordt verwacht. Wie een baan heeft, kan dus blijven kopen. Lees meer over de gevolgen van de naderende recessie op we woningmarkt.
Dit kan echter voorkomen dat de huizenprijzen in 2023 gaan dalen. De economen van Rabobank verwachten een prijsdaling van 6% dit jaar en 4% volgend jaar. Zie ook onze verwachting voor de huizenprijzen.
4. Verhuisregeling (jouw huidige rente behouden)
Doorstromers hebben maar beperkt last van de gestegen hypotheekrente. Heb je namelijk een bestaande hypotheek, dan is de kan groot dat in het contract ook een verhuisregeling is opgenomen. Je mag dan jouw huidige hypotheek (met de lagere rente!) meeverhuizen. Bekijk hier de voorwaarden met een rekenvoorbeeld.
5. Overwaarde verzilveren
Dit kan ook een goed moment zijn om jouw overwaarde te verzilveren. Door te verhuizen naar een goedkopere woning wordt jouw overwaarde contant en mag je dit vrij besteden. Dit kan op latere leeftijd interessant zijn, bijvoorbeeld als alternatief voor een verzilverhypotheek.
6. Hulp voor koopstarters
Starters hebben geen huis om te verkopen. Mede hierdoor hebben zij het momenteel lastig op de huizenmarkt. De overheid heeft een aantal maatregelen genomen om de positie van koopstarters te verbeteren:
- Starters betalen vaak geen overdrachtsbelasting.
- Aanvullende lening met Svn Starterslening
- Ruime belastingvrije schenking (jubelton) Let op: laatste jaar.
- Garantstelling door ouders of een familiehypotheek
- Kopen met koopgarantregeling
- Hypotheek voor duurhuurders
- Nieuwbouw speciaal voor starters
Lees meer over deze regelingen voor starters.
7. Een huis als investering en/of verhuur
Met een beleggingspand lift je mee op de ontwikkeling van de huizenprijs en door de woning te verhuren ontvang je maandelijks inkomsten. Een tweede woning kopen om te verhuren wint aan populariteit mede door de lage spaarrente. Een verhuurhypotheek maakt investeren in vastgoed toegankelijk, bijvoorbeeld door de huurinkomsten mee te nemen in de hypotheekberekening.
8. Energie besparen
Nu verhuizen biedt ook de mogelijkheden om een meer duurzame woning te kiezen, bijvoorbeeld een gasloze woning. De extra maandlast krijg je terug in de vorm van lagere energielasten.
Een energiezuinige woning is koel in de zomer en warm in de winter, kortom je hebt meer comfort. Daarbij is jouw woning weer up to date en langer waardevast.
Nadelen van nu een huis kopen
1. Jouw nieuwe huis is ook duurder
De huizenprijsstijging zorgt er ook voor dat je meer betaalt voor jouw nieuwe huis. Een deel van jouw opgebouwde overwaarde zal dus (deels) opgaan aan jouw nieuwe huis, zonder dat je hier ‘iets extra’ voor terug krijgt. Daarnaast staan woningen weer langer te koop. Dit stelt woningbezitters die willen verhuizen voor de keuze: eerst huis kopen of verkopen, wat is slim?
2. Beperkt aanbod huizenmarkt
Een knelpunt van de huizenmarkt van dit moment is het beperkte aanbod van koophuizen. De krapte-indicator van het NVM staat momenteel op 2,8%. Dit betekent dat kopers keuze hebben uit gemiddeld iets meer dan 2 huizen. Dit is al beter dan aan het begin van het jaar, maar het aanbod blijft beperkt.
3. Risico’s voor kopers toegenomen
Om hun kans op een huis te vergroten kiezen kopers ervoor om meer risico te nemen, bijvoorbeeld door geen voorbehoud van financiering op te nemen in het koopcontract. Ook de aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit om zo de maandlasten betaalbaar te houden.
Tel daarbij op dat de economische vooruitzichten zijn verslechterd. Door de inflatie koopkracht van Nederlanders onder druk staat. Daarnaast wordt een lichte recessie verwacht. Dat laatste zal de huizenmarkt overigens beperkt raken omdat er geen hogere werkloosheid wordt verwacht.
Dit hoeft geen probleem te zijn als dit een weloverwogen beslissing is. Met een uitgebreide hypotheekberekening weet je of de hypotheek ook in de toekomst betaalbaar blijft.
Vind je het een goed moment om een huis te kopen? Praat mee onder dit artikel.
Niet verhuizen? Zo kan je profiteren van de gestegen huizenprijs?
- Uw opgebouwde overwaarde opnemen:
- Als aanvulling op jouw pensioen? Bereken jouw verzilvermogelijkheden.
- Verhoog jouw hypotheek voor een investering in jouw huis, zoals een verbouwing of energiebesparende maatregelen.
- Als schenking ter ondersteuning van jouw (klein)kinderen, lees meer.
- Door de gestegen huizenprijs kom je mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken jouw nieuwe laagste hypotheekrente.
De huizenprijzen zijn volledig uit de hand gelopen. Meer lenen ( hogere hypotheek ) om toch dat huis te kunnen kopen is onverstandig. In deze onstabiele tijd ligt werkloos worden op de loer en ooit gaat de hypotheekrente weer stijgen. En dan?
De nadelen worden door u onderbelicht! Maar goed, veel keuze is er niet, dus als het kan gewoon blijven zitten. Niet verhuizen dus en extra aflossen i.v.m. die lage rente. Maar goed, de makelaardij en de banken zijn daar niet bij gebaat.
Beste heer Vos, bedankt voor uw inhoudelijke reactie. Voor mensen wiens baan onzeker is geworden door de coronacrisis is het inderdaad geen goed moment om een huis te kopen. De verwachting is dat de hypotheekrente nog lang laag blijft. Ook zetten mensen de hypotheekrente vaak voor lange tijd vast. Als daarbij wordt afgelost, is een stijgende hypotheekrente niet direct een risico. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).
NU verkopen zou ik zeggen . In deze zwaar overspannen huizenmarkt ka de prijs alleen maar (sterk) dalen. De wal keert vanzelf het schip. Even nadenken: De lonen zijn nauwelijks gestegen de laatst jaren en de huizenprijzen met tientallen procenten. Met andere woorden nu kopen legt een groter deel beslag op je inkomen ongeacht de lage rente. Bovendien bij deze rente is er ook nauwelijks belastingvoordeel. De groeiende staatsschuld zal terugbetaald moeten worden en wel door de koper. De regering zegt wel dat er geen belastingverhoging komt voorlopig maar de regering is voor geen cent te vertrouwen, dat blijkt wel weer door de recente gebeurtenissen u wel bekend als u niet onder een steen heeft geleefd. Het kwartje van Kok is daar 1 van de vele voordelen van. Inflatie wordt niet of minimaal verwerkt in de lonen dus elk jaar minstens 2% koopkracht verlies. Dus dat moet gecompenseerd worden door minder uittegeven dus minder groei voor de economie en de woonlasten stijgen verhoudingsgewijs.
Roel v oirschot is niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, want huur inkomsten uit verhuurder 2 de woning word sinds de corona crisis niet meer met je inkomsten op geteld om hogere hyphotheek te verkrijgen,zelf ervaren bij rabo
Het verzilveren van de overwaarde (met een tweede hypotheek) is maar zeer betrekkelijk. De overwaarde van mijn huis is ruim een ton. Op basis van de lopende hypotheek, mijn maandelijkse inkomen en de (getaxeerde) waarde van mijn huis, mag ik “slechts” 23.000 euro (na aftrek van kosten, zoals verplichte financieel adviseur, notariskosten, e.d. blijft 20.000 euro) verzilveren. Daarbij komt dat ik geen BKR-registratie mag hebben (dus creditcard beëindigen, mogelijkheid roodstaan bij de bank beëindigen). De banken zijn zeer terughoudend. Heel veel moeite dus voor een relatief laag bedrag.
na vele bezichtigen afgelopen jaar en 6 x overbieden en elke keer achter het net vissen, hebben wij er de brui aan gegeven. #huizenmarktikdoenietmeermee
We gaan maar weer opnieuw geld weggooien door maandelijks 1200 EUR/maand aan huur te gaan betalen. We kunnen best aardig wat lenen, maar dit voelt niet meer goed! Ik hoop dat de overheid dit probleem een keer echt serieus gaat nemen.
Lees hierboven best wat negatieve reacties van mensen mbt de huizenmarkt. Ik denk dat mensen zich niet zo moeten laten afschrikken door alle negatieve berichten in de media. Huis kopen is op de lange termijn altijd beter dan huren. Ik denk dat dit artikel dat goed heeft uitgelegd. Als je de rente lang genoeg vastzet, blijf je gedurende die looptijd precies hetzelfde betalen. Met huren gooi je het geld over de balk en kan je huur ieder jaar verhoogd worden.
Dus mensen, ga eens rekenen (of laat specialist voor je rekenen) en je zult zien dat je altijd beter af bent dan met huren op de lange termijn.