Is het een goed moment om een huis te kopen?

Veel mensen vragen zich af of dit een goed moment is om een huis te kopen. Dit zijn de voor- en nadelen van kopen op de huidige verhitte huizenmarkt. 

Bijzondere marktomstandigheden

Het zijn bijzondere tijden. De hypotheekrente was nog nooit zo laag als nu. Ook waren huizen nog nooit zo duur, mede door de krappe huizenmarkt. Tegelijkertijd zitten we nog altijd midden in een pandemie die voor veel onzekerheid zorgt. 

Veel mensen vragen zich dan ook af of dit een goed moment is om een huis te kopen. Een simpel antwoord (‘ja of nee’) kunnen we niet geven. Dit hangt namelijk veelal af van uw persoonlijke situatie.

We zetten daarom de voor- en nadelen van nu kopen op een rij, om u te helpen bij uw persoonlijke afweging.

Voordelen van nu een huis kopen

1. Meer lenen tegen lage maandlasten

Door de lage rentestand sluit u nu een hypotheek met lage maandlasten. Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeeld. Daarin ziet u ook hoeveel u meer kunt lenen door de lage hypotheekrente van dit moment. De maximale hypotheek wordt namelijk mede bepaald door de maandlast.

Rekenvoorbeeld

We berekenen de maandlast en maximale hypotheek bij de laagste hypotheekrente 20 jaar vast nu en 3 geleden*.

 • Huidige laagste rente: 1,15%
 • Rente 3 jaar geleden: 2,19%
 • Hypotheeksom: 350.000 euro
 • Inkomens: € 36.500,- en € 27.500,-

Verschil maandlast alleen al in het eerste jaar van de hypotheek: € 3.640,-

Verschil maximale hypotheek bij de huidige hypotheeknormen: € 15.204,-

* In dit rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met fiscaliteiten.

2. Alternatief voor oversluiten

Door te verhuizen kunt u het hypotheekcontract verbreken zonder boeterente te betalen. Uw nieuwe huis financiert u met de historisch lage hypotheekrente van dit moment. Nu een huis kopen is dus ook interessant als alternatief voor oversluiten en zo de boeterente te ontlopen.

3. Uw huis snel en met een flinke winst verkocht

Tot een aantal jaren terug stonden huizen nog wel eens maanden te koop. Soms kwam er een overbruggingshypotheek aan te pas om tijdelijk twee woningen te financieren. Volgens de laatste NVM-cijfers is een huis nu gemiddeld binnen een maand verkocht. 

De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen onafgebroken. Afgaande op het eerste kwartaal van 2021 lijkt de huizenprijsstijging zelfs te versnellen. Door nu uw huis te verkopen wordt de opgebouwde overwaarde contant. Deze winst kunt u gebruiken om uw volgende huis te kopen.

4. Overwaarde verzilveren

Dit kan ook een goed moment zijn om uw overwaarde te verzilveren. Door te verhuizen naar een goedkopere woning wordt uw overwaarde contant en mag u dit vrij besteden. Dit kan op latere leeftijd interessant zijn, bijvoorbeeld als alternatief voor een verzilverhypotheek.  

5. Hulp voor koopstarters

Starters hebben geen huis om te verkopen. Mede hierdoor hebben zij het momenteel lastig op de huizenmarkt. De overheid heeft een aantal maatregelen genomen om de positie van koopstarters te verbeteren:

6. Een huis als investering en/of verhuur

Met een beleggingspand lift u mee op de ontwikkeling van de huizenprijs en door de woning te verhuren ontvangt u maandelijks inkomsten. Een huis kopen om te verhuren wint aan populariteit mede door de lage spaarrente. Een verhuurhypotheek maakt investeren in vastgoed toegankelijk, bijvoorbeeld door de huurinkomsten mee te nemen in de hypotheekberekening. 

7. Woonwensen veranderen

Mogelijk zijn uw woonwensen veranderd. Door de coronacrisis werken veel mensen thuis. Ook duurzaam wonen wint aan populariteit. Voor een deel van deze woonwensen is een verbouwing de oplossing. Soms is echter verhuizen noodzakelijk of voordeliger. 

Nadelen van nu een huis kopen 

1. Uw nieuwe huis is ook duurder

De huizenprijsstijging zorgt er ook voor dat u meer betaalt voor uw nieuwe huis. Een deel van uw opgebouwde overwaarde zal dus opgaan aan uw nieuwe huis, zonder dat u hier ‘iets extra’ voor terug krijgt. De huizenprijs stijgt momenteel zo hard dat de betaalbaarheid onder druk komt te staan.

2. Beperkt aanbod huizenmarkt

Een knelpunt van de huizenmarkt van dit moment is het beperkte aanbod van koophuizen. De krapte-indicator van het NVM staat momenteel op 1,7%. Dit betekent dat kopers keuze hebben uit gemiddeld 2 huizen. Dit geldt overigens alleen voor bestaande woningen. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen zit juist in de lift.

3. Risico’s voor kopers toegenomen

Op deze krappe huizenmarkt nemen kopers meer risico. Zo wordt 60% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Kopers kiezen er soms voor om geen voorbehoud van financiering op te nemen in het koopcontract. Ook de aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit om zo de maandlasten betaalbaar te houden.

Dit hoeft geen probleem te zijn als dit een weloverwogen beslissing is. Met een uitgebreide hypotheekberekening weet u of de hypotheek ook in de toekomst betaalbaar blijft.

Vindt u het een goed moment om een huis te kopen? Praat mee onder dit artikel.

Niet verhuizen? Zo kunt u profiteren van de gestegen huizenprijs?

 1. Uw opgebouwde overwaarde opnemen:
 2. Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

6 gedachten over “Is het een goed moment om een huis te kopen?”

 1. De huizenprijzen zijn volledig uit de hand gelopen. Meer lenen ( hogere hypotheek ) om toch dat huis te kunnen kopen is onverstandig. In deze onstabiele tijd ligt werkloos worden op de loer en ooit gaat de hypotheekrente weer stijgen. En dan?
  De nadelen worden door u onderbelicht! Maar goed, veel keuze is er niet, dus als het kan gewoon blijven zitten. Niet verhuizen dus en extra aflossen i.v.m. die lage rente. Maar goed, de makelaardij en de banken zijn daar niet bij gebaat.

  Beantwoorden
  • Beste heer Vos, bedankt voor uw inhoudelijke reactie. Voor mensen wiens baan onzeker is geworden door de coronacrisis is het inderdaad geen goed moment om een huis te kopen. De verwachting is dat de hypotheekrente nog lang laag blijft. Ook zetten mensen de hypotheekrente vaak voor lange tijd vast. Als daarbij wordt afgelost, is een stijgende hypotheekrente niet direct een risico. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 2. NU verkopen zou ik zeggen . In deze zwaar overspannen huizenmarkt ka de prijs alleen maar (sterk) dalen. De wal keert vanzelf het schip. Even nadenken: De lonen zijn nauwelijks gestegen de laatst jaren en de huizenprijzen met tientallen procenten. Met andere woorden nu kopen legt een groter deel beslag op je inkomen ongeacht de lage rente. Bovendien bij deze rente is er ook nauwelijks belastingvoordeel. De groeiende staatsschuld zal terugbetaald moeten worden en wel door de koper. De regering zegt wel dat er geen belastingverhoging komt voorlopig maar de regering is voor geen cent te vertrouwen, dat blijkt wel weer door de recente gebeurtenissen u wel bekend als u niet onder een steen heeft geleefd. Het kwartje van Kok is daar 1 van de vele voordelen van. Inflatie wordt niet of minimaal verwerkt in de lonen dus elk jaar minstens 2% koopkracht verlies. Dus dat moet gecompenseerd worden door minder uittegeven dus minder groei voor de economie en de woonlasten stijgen verhoudingsgewijs.

  Beantwoorden
 3. Roel v oirschot is niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, want huur inkomsten uit verhuurder 2 de woning word sinds de corona crisis niet meer met je inkomsten op geteld om hogere hyphotheek te verkrijgen,zelf ervaren bij rabo

  Beantwoorden
 4. Het verzilveren van de overwaarde (met een tweede hypotheek) is maar zeer betrekkelijk. De overwaarde van mijn huis is ruim een ton. Op basis van de lopende hypotheek, mijn maandelijkse inkomen en de (getaxeerde) waarde van mijn huis, mag ik “slechts” 23.000 euro (na aftrek van kosten, zoals verplichte financieel adviseur, notariskosten, e.d. blijft 20.000 euro) verzilveren. Daarbij komt dat ik geen BKR-registratie mag hebben (dus creditcard beëindigen, mogelijkheid roodstaan bij de bank beëindigen). De banken zijn zeer terughoudend. Heel veel moeite dus voor een relatief laag bedrag.

  Beantwoorden
 5. na vele bezichtigen afgelopen jaar en 6 x overbieden en elke keer achter het net vissen, hebben wij er de brui aan gegeven. #huizenmarktikdoenietmeermee
  We gaan maar weer opnieuw geld weggooien door maandelijks 1200 EUR/maand aan huur te gaan betalen. We kunnen best aardig wat lenen, maar dit voelt niet meer goed! Ik hoop dat de overheid dit probleem een keer echt serieus gaat nemen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2579 reviews. 91% beveelt ons aan!
 • Duidelijk in uitleg

  Goed overzicht en duidelijke informatie.

  17/06/2022 Dick Kelder, Ommen
 • Helder

  Gemakkelijk in gebruik

  19/06/2022 Bart, Beesd
 • Goed

  Goed

  22/06/2022 Jan, Oude Pekela

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022