Lagere hypotheekrente door meer concurrentie

De concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe. Hierdoor staat de hypotheekrente onder druk en dalen de tarieven sneller.

In een stroomversnelling

De marktrentes zijn laag waardoor banken goedkoop aan geld kunnen komen om weer uit te lenen. Dit is echter niet de enige reden voor de huidige lage hypotheekrente. Door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt wordt de hypotheekrente sneller aangepast aan de marktrentes.

Start uw hypotheekvergelijking De beste hypotheekrente voor u uitgezocht

Concurrentie neemt toe

De verwachting is dat de concurrentie op de hypotheekmarkt de komende tijd verder toeneemt. Investeren in de hypotheekmarkt is relatief veilig met een goed rendement. De overheid heeft daarbij een aantal barrières op de hypotheekmarkt weggenomen. Via een zogenaamde regiepartij kunnen nu ook institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, kapitaal inbrengen. Het marktaandeel van deze regie partijen is de laatste jaren explosief gestegen. Consumenten kiezen dus vaker voor een onbekende geldverstrekker. Het is tekenend dat Rabobank onlangs een eigen ‘regiepartij’ is begonnen, namelijk Vista Hypotheken.

Grootbanken voelen de druk

De traditionele grootbanken (Rabobank, ING en ABN AMRO) voelen de druk van prijsvechters en nieuwe toetreders op de hypotheekmarkt. In 2011 nog bijna 75% van de hypotheken bij de drie grootbanken gesloten. De verdeling van de hypotheekmarkt ziet er in 2019 heel anders uit:

 • De drie grootbanken halen samen nog maar een marktaandeel van 55%. Aangevuld met de kleinere banken is dit 66%
 • De nieuwe regiepartijen stijgen het snelst en hebben inmiddels ruim 14% van de markt in handen.
 • Ook de verzekeraars profileren zich in de markt. Zij hebben nu een gezamenlijk marktaandeel van 10%
 • De buitenlandse aanbieders bedienen 4% van de markt. Dit percentage is stabiel gebleven.

(Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IG&H)

Marktaandeel met lage hypotheekrente

Met name pensioenfondsen en verzekeraars profileren zich in de markt. Onder hen een aantal ambitieuze nieuwkomers. Dit begon met het Philips Pensioenfonds. Dat dit snel kan gaan bewijst Munt Hypotheken. Met een lage hypotheekrente op de lange rentevaste periodes staat deze nieuwe geldverstrekker binnen een jaar in de top 10 van Hypotheekverstrekkers. Ook Argenta is de laatste jaren een vaste waarde geworden door steevast de laagste hypotheekrente te bieden.

Hypotheekrente onder druk

Deze nieuwe geldverstrekkers bieden niet alleen een lage hypotheekrente, ze dwingen ook de gevestigde partijen hun hypotheekrentes te verlagen.

 • Wanneer de marktrente daalt worden de hypotheekrentes bijna direct verlaagd. Voorheen zat hier een maand of meer tussen.
 • De nieuwe geldverstrekkers richten zich vaak op een bepaald segment van de markt met een scherpe rente en passende voorwaarden, bijvoorbeeld voor starters en oversluiters.
 • De regiepartijen, pensioenfondsen en verzekeraars hebben minder strenge kapitaaleisen dan een bank en kunnen hierdoor een lagere hypotheekrente rekenen.

Nadelen toegenomen concurrentie

Toch zitten er ook nadelen aan deze ontwikkeling. De kans bestaat dat de nieuwe geldverstrekkers enkel de meest aantrekkelijke klanten (hoge winst, laag risico) eruit pikken. Daarbij is het niet ondenkbaar dat deze nieuwe geldverstrekkers de markt weer verlaten wanneer andere investeringen meer opleveren. Bij een product met een groot algemeen belang, zoals een hypotheek, is dit niet wenselijk.

Lees ook wie deze nieuwe namen op de hypotheekmarkt zijn.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

7 gedachten over “Lagere hypotheekrente door meer concurrentie”

 1. Ik ga as. vrijdag mijn nieuwe hypotheek akte ondertekenen en heb gekozen voor MUNT. Ben die banken meer dan zat, 1e ING, boden 4,4 en kreeg bij Gmac 3.2 5 jaar vast 2e Gmac (was ook top), 3e NN een en al ellende meer gehad door hun fouten bijna boeterente moeten betalen, na klacht en mijn gekijk einddatum renteperiode verlengd en te hoge aanbieding, zij boden 3,10% 10 jaar vast en ik heb nu 2,20% 10 jaar vast :)

  Beantwoorden
 2. geldverstrekkers die een hypotheek overeenkomst aangaan kunnen toch niet zomaar de “markt”verlaten, de rente vaste periode is toch leidend?
  grts Peter

  Beantwoorden
 3. Ik las op de rabobank site . begin deze maand dat zij tegenwoord 2 verschillend hypotheek tarieven hanteren voor dezelfde looptijDen.
  1 voor de aflossingen vrije en spaar hypotheek
  de ander voor annuïteiten en liniaal hypotheken
  om met de concurrentie mee te gaan en dus op termijn de huidige klanten niet meer mee te laten profiteren.
  mijn vraag is mag dat zomaar

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Dijk, Rabobank mag verschillende tarieven bieden voor verschillende hypotheekvormen. Sterker nog, dit is heel gebruikelijk bij geldverstrekkers. Vaak wordt dit gepresenteerd middels een korting of opslag op de hypotheekrente. Rabobank kiest ervoor deze tarieven apart te tonen. De hoogte van de hypotheekrente wordt onder andere bepaald door het risico dat een geldverstrekker loopt. Wanneer wordt afgelost is het risico van de bank kleiner, dus deze hypotheekvormen zijn goedkoper. De hypotheekrente van een annuïteitenhypotheek is daarom vaak lager dan een aflossingsvrije hypotheek. Hetzelfde geldt voor een lage hypotheek in verhouding tot we woningwaarde. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 4. Beste Roel
  Ik heb spaar hypotheek bij ABN binnen kort heb ik recht wegens tweejaar bedenktijd om mijn rentevaste periode aan toepassen is dat verstandig. Mijn huidige renteperiode is tot mei 2018. en de rente presentatie is 5 procent. De de vraag is het verstandig nu aan te passen of die twee jaar ook zo doorgaan? Graag uw mening

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024