Block title
Block content
Maximale hypotheek in 2019
  Door: roel 11711 keer gelezen
Hoeveel kunt u lenen in 2019? We zetten alle wijzigingen voor de maximale hypotheek op een rij. Bereken uw maximale leenbedrag volgens de actuele normen.

Maximale hypotheek in 2019: wat wijzigt er?

De maximale hyotheek in 2019 bepaalt hoeveel u volgend jaar kunt lenen voor de aankoop van een woning, maar ook mede of oversluiten interessant is. De definitieve hypotheeknormen worden pas op Prinsjesdag (18 september) gepresenteerd. Een aantal wijzingen voor de maximale hypotheek in 2019 zijn inmiddels bekend.

Bereken uw maximale hypotheek Op basis van de actuele hypotheeknormen

Dit weten we al:

Ook in 2019 niet meer lenen dan de woningwaarde

Ook in 2019 kan niet meer geleend worden dan de woning waard is. De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde is de afgelopen jaren stapsgewijs verlaagd naar 100%. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken om deze loan to value’ (LTV) de komende jaren gelijk te houden.

Dit betekent dat u meer eigen geld nodig heeft om een woning te kopen. U moet rekening houden dat u 5% tot 6% (kosten koper) kwijt bent voor de aankoop (overdrachtsbelasting 2%) en financiering (hypotheek, notaris, NHG, taxatie) van de woning.

Het dus niet zo vreemd dat starters aankloppen bij de ouders voo hulp bij de hypotheek.

Hogere maximale hypotheek voor laagste en hoogste inkomens

De inkomensnormen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld in samenspraak met het Nibud. Onder andere op basis van de loonontwikkeling wordt bepaald hoeveel van het inkomen u mag besteden aan de hypotheek.

De exacte financieringslastpercentages worden op Prinsjesdag bekend gemaakt. Het Ministerie van Financiën heeft al wel globaal de aanpassingen van de inkomenstabellen ter consultatie voorgelegd. Daaruit kunnen we het volgende opmaken:

  • Inkomens tot € 30.000,-* en hoger dan € 100.000,-* kunnen in 2019 meer lenen.
  • Voor de grote ‘middengroep’ blijven de financieringslastpercentages relatief gelijk.

* Voor de bepaling van het financieringslastpercentage mag bij het hoogste inkomen een tweede inkomen (van de partner) deels worden opgeteld. Dit jaar voor 75%.

Let op: hoeveel hypotheek u kunt krijgen is ook afhankelijk van eventuele verplichtingen.

Kleine aanpassing in maximale hypotheek voor klimaatneutraal huis

In de consultatieronde is ook een aanpassing in de maximale hypotheek voor klimaatneutraal huizen voorgelegd. Het gaat om huizen met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager. Kopers kunnen in 2019 bovenop de financieringslast 20.000 euro lenen. Dit is 5.000 euro minder dan dit jaar.

De maximale hypotheek de aankoop van een Nulopdemeter-woning blijft gelijk. U mag hiervoor 25.000 euro extra lenen op basis van het inkomen. Voor beide geldt dat het (gezamenlijke) toetsinkomen 33.000 euro of hoger moet zijn om meer te mogen lenen.

Lees meer over de mogelijkheden om uw huis energiezuinig maken met de hypotheek.

Meer mensen in aanmerking voor NHG-hypotheek

Sinds 2 jaar is de NHG-grens gekoppeld aan de huizenprijs. Gezien de ongekende prijsstijging die we nu meemaken, verwachten we dat kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2019 stijgt. Dit jaar kunt u een woning tot 265.000 euro kopen met Nationale Hypotheek Garantie.

Update: de NHG-grens voor volgend jaar is vastgesteld op 290.000 euro. Dit kan nog oplopen tot 295.000, als de huizenprijs in augustus flink verder stijgt. Bij energiezuinige maatregelen kunt u ongeveer 17.000 bij de kostengrens optellen.

Naar verwachting komen dus in 2019 meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Dit is interessant omdat met de garantie onder andere ouderen en ondernemers makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Ik ben nieuwsgierig naar de situatie op bestaande hypotheken met een waarde tussen 290.000-295.000. Komen deze hypotheken ook voor in aanmerking?

Beste heer Icli, bedankt voor uw bericht. De NHG-grens wordt vastgesteld op de koopsom. Daarbij moet u rekening houden met 6% bijkomende kosten. De maximale hypotheek onder NHG is hierdoor lager. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).