Block title
Block content
Maximale hypotheek in 2019
  Door: roel 27888 keer gelezen
Hoeveel kunt u lenen in 2019? We zetten alle wijzigingen voor de maximale hypotheek op een rij. Bereken uw maximale leenbedrag volgens de actuele normen.

Maximale hypotheek in 2019: wat wijzigt er?

De maximale hyotheek in 2019 bepaalt hoeveel u volgend jaar kunt lenen voor de aankoop van een woning, maar ook mede of oversluiten interessant is.

Wat wijzigt er:

Ook in 2019 niet meer lenen dan de woningwaarde

Ook in 2019 kan niet meer geleend worden dan de woning waard is. De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde is de afgelopen jaren stapsgewijs verlaagd naar 100%. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken om deze loan to value’ (LTV) de komende jaren gelijk te houden.

Dit betekent dat u meer eigen geld nodig heeft om een woning te kopen. U moet rekening houden dat u 5% tot 6% (kosten koper) kwijt bent voor de aankoop (overdrachtsbelasting 2%) en financiering (hypotheek, notaris, NHG, taxatie) van de woning.

Het dus niet zo vreemd dat starters aankloppen bij de ouders voor hulp bij de hypotheek.

Hogere maximale hypotheek door loonstijging

De inkomensnormen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld in samenspraak met het Nibud. De gemiddelde inkomsten en uitgaven van huishoudens bepalen hoeveel van uw inkomen u mag besteden aan de hypotheek. Uit een bestudering van de financieringslastpercentages van 2019, blijkt dat deze grotendeels hetzelfde blijven. Alleen inkomens tot 28.000 euro mogen iets meer van het inkomen gebruiken voor de hyotheek.

Toch stijgt in 2019 voor veel huishoudens de maximale hypotheek. Dit komt omdat rekening gehouden wordt met een gemiddelde loonstijging van 2,9%. Door de op Prinsjesdag aangekondigde lastenverlichting (lager tarief en hogere heffingskorting), komt er meer ruimte voor de hypotheeklasten. Dit komt neer op de volgende verschillen in de maximale hypotheek volgens het Nibud:

Maximale hypotheek eenverdiener

Bij deze voorbeeldberekening voor eenverdieners is rekening gehouden met de loonstijging in 2019.

Maximale hypotheek 2019

Maximale hypotheek tweeverdieners

Ook bij deze voorbeeldberekening voor tweeverdieners is rekening gehouden met de loonstijging in 2019. Net als dit jaar, mag in 2019 het tweede inkomen voor 70% meetellen voor de hypotheek.

maximale hypotheek voor tweeverdieners in 2019

Let op: hoeveel hypotheek u kunt krijgen is ook afhankelijk van eventuele verplichtingen.

Bereken uw maximale hypotheek Op basis van de hypotheeknormen in 2019

Kleine aanpassing in maximale hypotheek voor klimaatneutraal huis

Ook de maximale hypotheek voor klimaatneutraal huizen wijzigt beperkt. Het gaat om huizen met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager. Kopers kunnen in 2019 bovenop de financieringslast 20.000 euro lenen. Dit is 5.000 euro minder dan dit jaar.

De maximale hypotheek de aankoop van een Nulopdemeter-woning blijft wel gelijk. U mag hiervoor 25.000 euro extra lenen op basis van het inkomen. Voor beide geldt dat het (gezamenlijke) toetsinkomen 33.000 euro of hoger moet zijn om meer te mogen lenen.

Lees meer over de mogelijkheden om uw huis energiezuinig maken met de hypotheek.

Meer mensen in aanmerking voor NHG-hypotheek

Sinds 2 jaar is de NHG-grens gekoppeld aan de huizenprijs. Door ongekende prijsstijging die we nu meemaken stijgt de kostengrens voor een NHG-hypotheek. In 2019 kunt u voor een woning tot 290.000 euro een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluiten. Neemt u energiebesparende maatregelen, dan is de NHG-kostengrens 307.400 euro.

In 2019 meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Dit is interessant omdat met de garantie onder andere ouderen en ondernemers makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Ik ben nieuwsgierig naar de situatie op bestaande hypotheken met een waarde tussen 290.000-295.000. Komen deze hypotheken ook voor in aanmerking?

Beste heer Icli, bedankt voor uw bericht. De NHG-grens wordt vastgesteld op de koopsom. Daarbij moet u rekening houden met 6% bijkomende kosten. De maximale hypotheek onder NHG is hierdoor lager. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).