Maximale hypotheek in 2022 | normen + berekening

Hoeveel hypotheek kan je krijgen? Alle wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2022 + bereken hoeveel je kunt lenen voor aankoop of overwaarde opnemen.

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

In 2022 daalt de maximale hypotheek voor hoge inkomens licht. Rekening houdend met de gemiddelde verwachte loonstijging dit jaar, kunnen alle inkomens iets meer lenen. Ook bij AOW-gerechtigden met een hoog inkomen daalt de maximale hypotheek in 2022.

Bereken jouw maximale hypotheek in 2022 >

Verschillen met en zonder loonstijging

 • Voor inkomens tot ongeveer 50.000 euro neemt de maximale hypotheek in 2022 licht toe. Je kunt dan tot 3000 euro meer lenen.
 • Hogere inkomens kunnen dit jaar minder hypotheek krijgen. Dit varieert van 3000 euro minder bij een bruto jaarinkomen van 60.000 euro tot 10.000 euro minder bij een bruto jaarinkomen van 100.000 euro.
 • Rekening houdend met de gemiddelde verwachte loonstijging van 2,2%, kunnen alle inkomens dit jaar iets meer lenen. De maximale hypotheek stijgt dan met ongeveer 5000 euro.

In onderstaande grafiek kan je zien hoe de maximale hypotheek in 2022 varieert met loonstijging (rode lijn) en zonder loonstijging (blauwe lijn).

Maximale hypotheek 2022 naar inkomen
Bron: Nibud

Maximale hypotheek AOW-gerechtigden

Ook voor AOW-gerechtigden met een hoog inkomen gaat de maximale hypotheek in 2022 omlaag. De knip zit bij een bruto jaarinkomen van ongeveer 80.000 euro. Vanaf dit inkomen daalt de leencapaciteit ten opzichte van vorig jaar snel, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

Maximale hypotheek 2022 voor AOW gerechtigde leeftijd
Bron: Nibud

Afwijken van de hypotheeknormen voor 57 plussers

Geldverstrekkers mogen in individuele situaties van de hypotheeknormen afwijken. Een voorbeeld hiervan is de toepassing van de werkelijke lastentoets. Daarbij hoeft geen rekening gehouden te worden met de standaard annuïtaire aflossing. Deze ruimere toetsing wordt met name toegepast bij 57-plussers. Lees meer over de werkelijke lastentoets (met rekenvoorbeeld).

Maximale hypotheek op basis van de woningwaarde

De maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde is nog altijd 100%. Ook in 2022 mag je dus niet meer lenen dan de woning waard is. Dit blijft de komende jaren zo. In het coalitieakkoord van Rutte IV blijft de maximale hypotheek gelijk aan de woningwaarde.

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen kan in 2022 wel meer geleend worden. De maximale hypotheek kan dan verhoogd worden tot 106% van de woningwaarde.

Maximale hypotheek voor tweeverdieners

In 2022 telt het tweede inkomen voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Dat is evenveel als vorig jaar.

Stel partner 1 verdient 35.000 euro en partner 2 verdient 20.000 euro, dan mag voor de bepaling van het financieringslastpercentage voor de hypotheek worden uitgegaan worden van een gezamenlijk inkomen van: 35.000 + 0,9 * 20.000 = 53.000 euro.

De afgelopen jaren is de leencapaciteit van tweeverdieners aanzienlijk gestegen. In 2016 telde het tweede inkomen nog voor 50% mee voor de hypotheek. In 2023 mag het tweede inkomen zelfs volledig meetellen.

Meer hypotheek voor de aankoop van een energiezuinig huis

Koop je in 2022 een energiezuinige woning, dan mag je meer lenen op basis van jouw inkomen. Net als vorig jaar gaat het om de volgende bedragen:

 • Voor de aankoop van een woning met energielabel A++ of hoger mag je 9000 euro bij jouw maximale hypotheek optellen.
 • Gaat het om een woning met een energie-index, een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul of met een maximaal primair fossiel energiegebruik dat gelijk is aan of lager is dan 0 kWh/m2, dan mag je 15.000 euro meer lenen.
 • Koop je een nul-op-de-meter woning, dan is jouw leencapaciteit 25.000 hoger.

Wegingsfactor studielening blijft gelijk in 2022

De Tweede kamer heeft een motie ingediend om de wegingsfactor voor een studielening in 2022 te verlagen naar 0,25%. Met een studieschuld van 10.000 euro zouden oud studenten ongeveer 3000 euro meer hypotheek kunnen krijgen.

In het coalitieakkoord van Rutte IV is wel een verruiming voor kopers met een studielening opgenomen. De actuele stand van de studieschuld wordt dan bepalend bij een hypotheekaanvraag. Nu is dit nog veelal de beginschuld.

Wijzigingen NHG-hypotheek in 2022

Per 1 januari 2022 veranderen de voorwaarden en normen voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op de volgende punten:

 • De kostengrens van een NHG-hypotheek stijgt in 2022 naar 355.000 euro. Nu is deze nog 325.000 euro.
 • Ook wordt de garantie goedkoper. In 2022 betaal je eenmalig 0,6% over de hypotheeksom. Nu is de NHG-premie nog 0,7%.
 • Sinds 1 juli dit jaar is naast een fysieke taxatie ook de (goedkopere) desktoptaxatie toegestaan als waardebepaling bij de aankoop van een woning. In 2022 wordt dit uitgebreid met afkoop erfpacht, verbouwing, energiebesparende maatregelen.

Minder hypotheek bij private lease in 2022

Een private leasecontract wordt vanaf 2022 volledig ingeschreven bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit in plaats van de eerdere 65%. Dit betekent dat private leaserijders dit jaar minder kunnen lenen. Hoeveel minder, lees je in dit rekenvoorbeeld.

Meer over de hypotheek in 2022

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Maximale hypotheek in 2022 | normen + berekening”

 1. Steeds wordt gesproken over de waarde van de woning bij de bepaling hoe veel je mag lenen. Wordt hiermee de WOZ-waarde bedoeld of de (verwachte) waard op de markt?

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Brandenburg, voor de maximale hypotheek wordt uitgegaan van de taxatiewaarde van de woning. Gaat u bijvoorbeeld verbouwen, dan is het mogelijk om verbouwingskosten op te tellen bij de maximale hypotheeksom, mits dit ook als zodanig is getaxeerd. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024