Maximale hypotheek: welk inkomen telt mee?

De maximale hypotheek wordt grotendeels bepaald door het inkomen. Welk inkomen telt mee voor de hypotheek en hoe haal je hier het maximale uit.

Inkomen en hypotheek

In de hypotheeknormen voor 2024 is bepaald welk deel van jouw inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek. Dit wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld op basis van de inkomensontwikkelingen en de kosten voor levensonderhoud. Dit moet het risico op financiële problemen verkleinen.

Het inkomen waarmee gerekend mag worden, wordt ook wel het toetsinkomen genoemd. Het toetsinkomen voor de hypotheek kan afwijken van het daadwerkelijke inkomen. In dit artikel lees je welke inkomens meetellen voor de hypotheek en hoe je de hoogste maximale hypotheek bereikt.

Hoeveel hypotheek kun jij krijgen?

Deze inkomens tellen mee voor de maximale hypotheek

Om het toetsinkomen te bepalen mag je de volgende inkomens bij elkaar optellen:

 • Bruto jaarinkomen
 • Vakantietoeslag (dit kan zijn het daadwerkelijke bedrag aan vakantietoeslag of 100% van de waarde van de vakantiebonnen/tijdspaarfonds).
 • Pensioen-, AOW- of VUT-uitkering (neem hiervoor de jaarlijkse uitkering uit pensioenfonds of pensioenverzekering en/of AOW + vakantietoeslag en/of VUT-uitkering).
 • Sociale uitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag/ provisie/ overwerk (mits structureel. Neem dan het bedrag over de laatste 12 maanden).
 • 13e maand (mits vast)
 • Eindejaarsuitkering (mits vast en niet afhankelijk van het bedrijfsresultaat)
 • Inkomen uit een flexibele en/of andere arbeidsrelatie
 • Inkomen uit een zelfstandig beroep of bedrijf
 • Alimentatie ten gunste van de aanvrager
 • VEB-toelage
 • Vergoeding voor levensloopregeling

(Bron: NHG)

Eventueel betaalde partneralimentatie moet je van het bruto jaarinkomen aftrekken. Bij elkaar is dit jouw toetsinkomen, waarmee je kunt gaan rekenen voor de maximale hypotheek.

Maximale hypotheek op basis van 2 inkomens

Ga je samen kopen? Dan mag je de maximale hypotheek baseren op twee inkomens. Deze bereken je apart van elkaar op bovenstaande wijze. Vanaf 2023 telt het tweede inkomen voor 100% mee voor de hypotheek.

Bestendige inkomen

Voor een inkomen, anders dan uit vaste loondienst, geldt dat deze bestendig moet zijn. Dit moet je aantonen bij de bank. Ondernemers kunnen dit bijvoorbeeld aantonen door van 3 opeenvolgende jaren de jaarcijfers te overleggen. Ook een uitkeringsverklaring is voor de bank een bewijs dat het inkomen bestendig is.

Een aantal banken denkt mee met het toenemende aantal Nederlanders zonder vast contract. Flexwerkers kunnen met een perspectiefverklaring van het uitzendbureau een hypotheek krijgen. ZZP-ers en freelancers kunnen tegenwoordig al na 1 jaar actief te zijn een hypotheek krijgen.

Deze inkomens tellen niet of slechts beperkt mee voor de maximale hypotheek

Daarnaast zijn er ook een aantal inkomens die maar beperkt beperkt meetellen voor de hypotheek, waaronder:

 • WW- uitkering
 • WGA-uitkering en onder bepaalde voorwaarden WAO uitkering
 • Inkomen uit arbeid na de AOW-leeftijd
 • Inkomen als raadslid
 • Inkomen in andere valuta en/ of van een buitenlandse werkgever
 • inkomen uit gastouderschap
 • Inkomen uit PGB bij familielid
 • Inkomen uit kinderalimentatie of kinderbijslag
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

25 gedachten over “Maximale hypotheek: welk inkomen telt mee?”

  • Beste mevrouw Van Vlerken, inkomsten uit rente tellen meer voor de hypotheek, maar voor een beperkt deel. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
   • Beste Roel,

    In hoeverre tellen deze mee? Stel, je hebt een vast inkomen uit salaris en daarnaast inkomsten uit rente van een uitstaande lening.
    Voor hoeveel % zouden deze inkomsten uit rente ongeveer mee tellen?

    Bij voorbaat dank!

  • Beste heer of mevrouw Osman. Ook overuren tellen mee bij de maximale hypotheek. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 1. Maar wat als je nou stelselmatig elke maand jaar in jaar uit een winstuitkering krijgt in de vorm van een bonus bovenop je salaris die wel gekoppeld is aan bedrijfsresultaat maar wel vrijwel altijd wordt behaald en een aanzienlijk groot gedeelte van je inkomen bepaald? Mag je deze dan niet meenemen?

  Beantwoorden
  • Beste Derk, ervan uitgaande dat dit op de werkgeversverklaring vermeld staat, zal de geldverstrekker dit afzonderlijk beoordelen. De ene geldverstrekker gaat hier soepeler mee om dan de andere. Om het maximale uit uw inkomen te halen is een hypotheekvergelijking aan te raden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot

   Beantwoorden
  • Beste Marion, dit moeten we individueel beoordelen en onderbouwen aan de geldverstrekker. Voor de hypotheek moet het inkomen vast en bestendig zijn. Ook gaat de ene geldverstrekker hier makkelijker mee om dan de andere. Wij kunnen u helpen uw maximale hypotheek te optimaliseren. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
  • Beste Marieke, een onkostenvergoeding telt niet mee voor maximale hypotheek. Dit is namelijk geen vast en bestendig deel van het inkomen. In bovenstaand artikel leest u wat wel meetelt voor de berekening van uw maximale hypotheek. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 2. Geachte heer Van Oirschot, ik ben ruim 1 jaar actief als zzp-er in de zorg. Mijn inkomen bedraagt per jaar 55000 euro. Mijn partner volgt een BBL-opleiding als loodgieter. Hij is in februari klaar met zijn opleiding MBO 2 en wil daarna doorgaan met MBO 3, terwijl hij werkzaam blijft bij hetzelfde bedrijf, waar hij al ruim twee jaar werkzaam is. Hij verdient 23000 euro per jaar. Wij willen een gezamenlijke hypotheek afsluiten. Wat telt er mee voor het bepalen van onze maximale hypotheek en hoe hoog zou die dan kunnen zijn?
  Met vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • Beste Lia, om een berekening te kunnen maken hebben we nog enkele gegevens van u nodig. Zou u deze willen doorgeven via dit formulier. We kunnen dan exact berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Dit is gratis en verplicht u tot niet. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Beste Gerard, er zijn banken die vermogen meetellen bij de berekening van een hypotheek. Dit doen ze enkel als er sprake is van veel vermogen, bijvoorbeeld €300.000,-. Vaak wordt daarbij de actuele hypotheekrente genomen als percentage van je vermogen dat je meer mag lenen. Wil je hier gebruik van maken, dan moet je aanvraag apart worden beoordeeld door de bank. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 3. Beste Roel,

  Naast salaris ontvang ik van mijn werkgeven een autokostenvergoeding. Deze autovergoeding is belast. Op mijn salarisstrook zie ik dat salaris + autovergoeding worden samengevoegd, en dit totaalbedrag wordt aangehouden om alle lasten te berekenen. Dit totaalbedrag (salaris + autovergoeding) staat ook aangemerkt is fiscaal loon op de salarisstrook.

  Mijn vraag is: telt de autokostenvergoeding op deze manier mee als inkomen bij de aanvraag van een hypotheek?

  Hartelijke groeten,
  Judith

  Beantwoorden
  • Beste Judith, bedankt voor je bericht. Een autokostenvergoeding telt niet mee als inkomen bij de aanvraag van een hypotheek. Ook niet als deze op je salarisstrook wordt samengevoegd met het salaris en als zodanig wordt belast. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 4. Telt het mee als er vaste maandelijkse inkomsten zijn vanuit de opleiding (gaat om een bedrag dat gelijkwaardig is aan een loon)

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024