Block title
Block content
Meer hypotheek door de dalende hypotheekrente
  Door: roel 3486 keer gelezen
De afgelopen maanden is de hypotheekrente verder gedaald. Dit zorgt niet alleen voor lagere maandlasten, ook kunt u meer hypotheek krijgen door de lage rentestand.

Hypotheekrente duikt naar beneden

De afgelopen maanden is de hypotheekrente werkelijk naar beneden gedoken. Mede door de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) volgden de renteverlagingen elkaar snel op.

Zoals is te zien in onderstaand overzicht is de laagste hypotheekrente bij de verschillende rentevastperiodes flink gedaald. En dat in krap 6 maanden tijd!

Rentevastperiode Rente 1 juli Actuele rente
Variabel 1.47% 1.31%
1 jaar vast 1.00% 0.79%
10 jaar vast 1.42% 1.09%
20 jaar vast 2.04% 1.42%
30 jaar vast 2.20% 1.77%

Nog dit najaar profiteren van de lage rentestand? Bereken uw laagste rente voor aankoop of oversluiten >

Lagere hypotheekrente zorgt uiteraard voor lagere maandlasten

De lagere hypotheekrente zorgt er uiteraard voor dat de maandlast voor een hypotheek is gedaald. Wie in juli een hypotheek sloot van € 350.000,-  en voor 20 jaar rentevast, betaalt over het eerste jaar € 7.100,- aan rente. Vier maanden later is dit door de gedaalde rente nog maar € 5.400,-.

Een rentevoordeel van zo’n € 1700,-. Alleen al in het eerste jaar van de hypotheek.

Maximale hypotheek juist gestegen

De maximale hypotheek is juist gestegen. Een nieuwe hypotheek wordt namelijk getoetst op hoeveel van het inkomen opgaat aan de hypotheek. Bij een lagere maandlast kunt u dus meer hypotheek krijgen.

Hoeveel dat scheelt wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeeld. We berekenen hier de maximale hypotheek met de rente van 1 juli en de huidige hypotheekrente.

Met bovenstaande gegevens zou u op 1 juli € 289.722,- hypotheek hebben gekregen. Door de gedaalde hypotheekrente uw maximale hypotheek nu € 297.722,- zijn.

Door de rentedaling van de afgelopen 6 maanden zou u € 5.221,- meer hypotheek kunnen krijgen.

Beniewd hoeveel u kunt lenen? Bereken hier uw maximale hypotheek.

Impuls voor de huizenmarkt

De hogere maximale hypotheek is ook goed nieuws voor de huizenmarkt. Door de gestegen huizenprijzen staat de betaalbaarheid van koophuizen onder druk. In de verschillende prognoses werd ook al rekening gehouden met een minder woningverkopen dit jaar.

De verbeterde betaalbaarheid van koophuizen kan een impuls zijn voor de huizenmarkt. Naar aanleiding van de gedaalde hypotheekrente heeft ABN AMRO de woningmarktmonitor naar boven bijgesteld. De bank verwacht dat dit jaar evenveel huizen worden verkocht als vorig jaar. Eerder nog ging ABN AMRO uit van 5% minder woningverkopen dit jaar.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.