Meer hypotheek voor tweeverdieners per 1 januari 2012

Per 1 januari 2012 kunnen tweeverdieners meer hypotheek krijgen met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Tweeverdieners die een huis willen kopen worden gecompenseerd voor een dalende woonquote. Door stimuleringsmaatregelen van de overheid, een lage hypotheekrente en een gunstige huizenmarkt voor starters is kopen aantrekkelijk.

Verlaging woonquote

De woonquote bepaalt het gedeelte van het inkomen dat besteed mag worden aan de woonlasten. Omdat de gemiddelde koopkracht van de Nederlandse huishoudens daalt, is de woonquote voor een NHG-hypotheek per 1 januari 2012 verlaagd. Een verlaging van de woonquote betekent dat in verhouding een kleiner deel van het inkomen aan woonlasten besteed mag worden en dus een lagere maximale hypotheek.

Compensatie tweeverdieners

De verlaging van de leencapaciteit door de woonquote wordt voor tweeverdieners gecompenseerd. Per 1 januari mogen tweeverdieners een derde van het inkomen van de partner bij het hoogste inkomen optellen. In 2012 kunnen tweeverdieners zo meer hypotheek krijgen met de Nationale Hypotheek Garantie

“Benieuwd naar uw maximale hypotheek? Buiten de Nationale Hypotheek Garantie is de woonquote bij elke hypotheekaanbieder anders. Ook hangt de woonquote af van verschillende factoren zoals de hypotheekvorm en de hypotheekrente. Een hypotheekadviseur kan uw maximale hypotheek precies berekenen. Zo weet u waar uw mogelijkheden liggen.”

Een huis kopen in 2012?

Al doen de berichten in de media soms anders geloven, voor starters is dit een interessante tijd om een huis te kopen.

Stimuleringsmaatregelen overheid

Dit kabinet wil het bezit van een eigen woning stimuleren met de volgende maatregelen.

  • De overdrachtsbelasting is tijdelijk verlaagd van 6% naar 2%.
  • De grens voor een NHG-hypotheek is verhoogd naar €350.000,-.
  • De genoemde hogere hypotheek voor tweeverdieners.
  • Het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Lage hypotheekrente

Starters kunnen een hypotheek afsluiten tegen een lage hypotheekrente. De hypotheekrente is al enkele maanden historisch laag. Door deze lage hypotheekrente vast te leggen blijven de maanslasten gedurende een lange tijd laag. De verwachting is dat de hypotheekrente binnenkort stijgt. Snelheid is dus geboden. 

Huizenmarkt is kopersmarkt

De huizenmarkt is een echte kopersmarkt geworden. Dit betekent een ruime keuze tegen een lage prijs. Begin 2012 staat een record aantal huizen te koop. Een grote kans dus dat u nu uw droomhuis vindt. Daarbij is de huizenprijs nu op het laagste niveau. De Nederlandse Bank heeft berekend dat op dit moment koopwoningen het beste betaalbaar zijn sinds 10 jaar. 

Wij kunnen u helpen met de financiering van uw droomhuis. De hypotheekadviseur bekijkt samen met u de mogelijkheden voor de hypotheek, versterkt uw onderhandelingspositie bij de bank en helpt u bij de aanvraag. 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.