Minder hypotheek en huizenprijs daalt verder

Huizenprijs daalt

In het rapport zijn de gevolgen van de nieuwe gedragscode van de Nederlandse Vereniging van Banken berekend. Met deze nieuwe gedragscode kunnen huizenkopers minder lenen. De woningmarkt blijft hierdoor in het slop, met als gevolg dat de huizenprijs de komende tijd met 7% daalt.

Middeninkomens de dupe

In het rapport berekenen de onderzoekers dat door de verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie huizenkopers 6% minder kunnen lenen. Hier komt nog bij dat de koopkracht daalt en het maximale hypotheekbedrag wordt verlaagd. Vooral de middeninkomens worden hiervan de dupe. Volgens de onderzoekers kan deze groep door de nieuwe gedragscode 10% minder hypotheek krijgen.

Druk op De Jager

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft het onderzoeksrapport inmiddels aangeboden aan minister De Jager. Met het rapport probeert de stichting de druk op de minister te verhogen in het voordeel van de eigen NHG. De Nederlandse Vereniging van Banken ziet graag dat hun nieuwe gedragscode als norm wordt gebruikt voor hypotheken in plaats van de NHG.

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden met een NHG-hypotheek?

Bekijk onze speciale NHG-pagina voor meer informatie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.