Block title
Block content
  Door: roel 3481 keer gelezen
Kopers kunnen binnenkort een hypotheek volgens het crowdfund-principe sluiten. De hypotheek wordt deels gefinancierd door particuliere investeerders. Gaat dit initiatief de markt opschudden?

Vergunning voor Jungo

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Jungo een vergunning gegeven voor het aanbieden en bemiddelen van hypothecaire kredieten. Dit is bijzonder omdat de hypotheken van deze start-up deels worden gefinancierd volgens het crowdfund-principe. Jungo wil met dit initiatief een lagere hypotheekrente bieden en particulieren de mogelijkheid te investeren in de hypotheekmarkt.

Eerste crowdfund-hypotheek

Na een vertraging wil Jungo in augustus 2018 eerste crowdfund-hypotheek sluiten. Eerder gaf initiatiefnemer Vincent van den Noort toelichting over de werkwijze, onder andere bij RTLZ:

  • De aanvrager leent het hele bedrag bij Jungo voor een vaste hypotheekrente en tegen de geldende hypotheeknormen.
  • Voor een deel van de hypotheek (20%) komt de fianciering van particulieren (crowdfunding).
  • Omdat de geldverstrekker minder risico loopt, is de hypotheekrente voor de koper lager.
  • De investeerders kunnen rekenen op een goed rendement (3,5% met een inschrijving vanaf € 250,-).

Crowdfunding is helemaal van deze tijd

De crowdfund-hypotheek past binnen de trend van de wij-economie, waarin particulieren elkaar diensten verlenen. Bekende voorbeelden zijn Airbnb (overnachten zonder hotel) en Greenwheels (een auto huren zonder verhuurbedrijf). Het crowdfund-principe is inmiddels overgewaaid naar de financiële dienstverlening. Nu al kunnen particulieren geld lenen zonder tussenkomst van de bank (crowdlending). Dit najaar kunnen ze dus ook (deels) de hypotheek afsluiten bij particuliere investeerders.

Jungo wil hiermee aansluiten bij een nieuwe generatie huizenkopers, bekend met het crowdfund-principe. Ondanks dat starters op dit moment moeilijker een hypotheek kunnen krijgen, benadrukken de oprichters binnen de huidige hypotheeknormen te blijven. Wel willen ze in de toekomst nadenken over hypotheken voor ZZP'ers.

Nederlandse hypotheekmarkt in trek

De Nederlandse hypotheekmarkt is in trek bij investeerders. De laatste jaren zijn verschillende institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, ingestapt voor het goede rendement tegen een beperkt risico. Nieuwe geldverstrekkers als Munt Hypotheken en Hypotrust veroverden snel marktaandeel. Nu kunnen ook particuliere investeerders hiervan profiteren.

Dit betekent niet dat investeren via crowdfunding geheel risicovrij is. Jungo geeft aan een ‘potje’ aan te leggen om wanbetalers te dekken. Als het echt mis loopt met dit initiatief, dan staan de investeerders echter achteraan de rij van schuldeisers. Het is de vraag of investeerders dit afschrikt. Geld steken in een woning (van een ander) is natuurlijk anders dan in een bedrijf, zoals bij crowdfunding vaak het geval is.

Gaat dit initiatief de markt opschudden?

De vraag is of Jungo met de crowdfund-hypotheek de markt gaat opschudden? Het is in ieder geval nieuwe concurrentie voor de gevestigde banken. Ook is er een markt voor dit initiatief, zowel aan de kant van de aanvragers als aan de kant van de investeerders.

Veel hangt echter af of het aanbod voor beide kanten aantrekkelijk genoeg is. Worden de rente en voorwaarden van Jungo lager dan het huidige aanbod. Een is het rendement voor de investeerder hoog genoeg om meer risico te aanvaarden (zie de huidige spaarrente).

Net zoals bij alle crowdfund initiatieven is het succes van Jungo uiteindelijk afhankelijk van het aantal gebruikers. Immers zonder aanvragers geen investeerders en omgekeerd. Dit betekent dus ook dat het online platform gebruiksvriendelijk moet zijn en de voorwaarden niet te ingewikkeld.

Op dit moment zijn de informatie en de functies op de website van Jungo beperkt. We blijven het initiatief met interesse volgen.

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Wil graag op de hoogte blijven van de crowdfund hypotheek