Goedkoper uit met een hogere hypotheekrente

Op zoek naar de goedkoopste hypotheek? Dan kunt u soms beter een iets hogere rente kiezen. Bekijk deze nieuwe berekening van de laagste hypotheekrente.

“De laagste rente bij aanvang van de hypotheek is niet altijd de beste keuze”

Hypotheekrente bij aanvang hypotheek

Wie nu een hypotheek afsluit of oversluit start vaak met een online vergelijking van de hypotheekrente. De keuze valt daarbij al snel op de geldverstrekker met de laagste rente bij aanvang van de hypotheek.

Deze hypotheekrente wordt vervolgens voor een aantal jaren vastgelegd. Dit wordt de rentevaste periode genoemd. Op dit moment is de hypotheekrente 20 jaar vast het meest populair. Consumenten zijn dan lange tijd verzekerd van de lage hypotheekrente van dit moment.

Zie ook: hypotheekrente lang vastzetten verstandig?

Hypotheekrente kan veranderen

Gedurende de rentevaste periode stijgt de hypotheekrente niet. Wat consumenten zich vaak niet realiseren is dat het tarief wel kan dalen. Bij aflossen (of waardestijging van de woning) daalt de hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde. Bij een hypotheek zonder NHG komt u dan in een lagere risicoklasse en komt u in aanmerking voor rentekorting. NHG-hypotheken hebben in de regel geen risicoklassen (Delta Lloyd is hierop een uitzondering).

Munt Hypotheken was de eerste geldverstrekker die de hypotheekrente automatisch naar beneden aanpast als u in aanmerking komt voor een lagere risicoklasse. Inmiddels passen meer geldverstrekkers de hypotheekrente automatisch aan bij lineaire of annuïtaire aflossing:

 • asr
 • Attens
 • Centraal Beheer
 • IQwoon
 • Moneyou
 • Munt Hypotheken
 • NIBC
 • Obvion
 • VENN Hypotheken

Het blijft echter belangrijk dat u dit zelf in de gaten houdt. Bij een aantal grote geldverstrekkers, waaronder Rabobank, ABN AMRO en ING, moet u zelf om een renteverlaging vragen bij aflossen.

Start uw hypotheekvergelijking De beste hypotheekrente voor u uitgezocht

Rentedaling tijdens de looptijd verschillend

Geldverstrekkers bepalen zelf de risicoklasse en de rentekorting die eraan gekoppeld is. Het kan dus zijn dat u bij de ene geldverstrekker sneller in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente en/of dat de hypotheekrente met grotere stappen daalt. Op het einde van de looptijd bent u dan goedkoper uit. Dat dit duizenden euro’s kan schelen blijkt uit onderstaand voorbeeld:

Totale hypotheeklasten (bruto) per maatschappij over gehele looptijd

Maatschappij Aanvangsrente Totale kosten hypotheek Automatische rente-aanpassing
Obvion 2,49% € 458.455,- Ja
ABN AMRO/ ING 2.44% € 481.766 ,- Nee
Florius 2.34% € 475.429 Nee
Centraal Beheer 2.45% € 462.146,- Ja

Op basis van de aanvangsrente had u waarschijnlijk voor Florius gekozen, terwijl u gedurende de looptijd € 16.974,- goedkoper uit was bij Obvion (zonder eigen tussentijdse handelingen). Zelfs als u kiest voor een maatschappij die de hypotheekrente automatisch aanpast kan dit duizenden euro’s schelen, zie het verschil tussen Obvion en Centraal Beheer.

Gemiddelde hypotheekrente voor totale kosten hypotheek

Om de juiste hypotheek te kiezen is dus inzicht nodig in de totale kosten van de hypotheek gedurende de looptijd. De gemiddelde hypotheekrente over de looptijd, ook wel de looptijdrente genoemd, kan hierbij helpen.

Op dit moment publiceren geldverstrekkers enkel de aanvangsrente op hun website. Voor informatie over de looptijdrente zijn consumenten aangewezen op de kleine lettertjes in de voorwaarden. Het zou een goede ontwikkeling zijn als geldverstrekkers in 2017 ook de looptijdrente bekend gaan maken.

Tot het zover is loont het om te kiezen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. De ‘totaalprijs’ voor de hypotheek is namelijk al onderdeel van een hypotheekadvies.

Gemiddelde hypotheekrente steeds belangrijker

Meer huishoudens lossen tegenwoordig de hypotheek lineair of annuïtair af. Zij komen daarmee zeker in aanmerking voor een lagere hypotheekrente gedurende de looptijd. Ook is het kostenverschil groter naarmate de rentevaste periode langer duurt. Inzicht in de gemiddelde hypotheekrente, of looptijdrente, wordt hierdoor steeds belangrijker. Het is daarom goed om te zien dat ons pleidooi inmiddels is overgenomen door vakmedia zoals Findinet.

Lees op welke hypotheekvoorwaarden u nog meer moet letten om besparen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

15 gedachten over “Goedkoper uit met een hogere hypotheekrente”

 1. Wij hebben bij de ing een aflossingsvrije en een annuiteit hypotheek met NHG. Wij lossen jaarlijks 10% af op de annuiteit hypotheek maar wij krijgen geen rente aanpassing zegt de ING omdat we NHG hebben. Klopt dit?

  Beantwoorden
  • Beste Esmeralda, bedankt voor uw bericht. Het klopt dat bij een NHG-hypotheek de rente bij aflossen gelijk blijft. Bij NHG is er namelijk geen sprake van risicoklassen. De verhouding tussen de hypotheeksom en woningwaarde speel dan geen rol voor de hypotheekrente. Dit zal ik alsnog toevoegen in het artikel. Met vriendelijk groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 2. Klopt het, dat bij nieuwbouw je woning laten taxeren na oplevering dit effect ook kan hebben. Of is de kans klein dat de waarde een stuk hoger ligt dan de bouwkosten+kavel?

  Beantwoorden
 3. Wie stelt de risico-klassen vast? Doet de bank dit zelf en zijn er richtlijnen voor? Bij Centraal Beheer is 60% de laagste risico-klasse.
  Kan dit ook met terugwerkende kracht aangepast worden?
  Kortom: zijn er wettelijke regels op dit vlak.

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Heugten, bedankt voor uw bericht. Banken bepalen zelf op welk moment klanten in een lagere risicoklassen komen en welke rentekorting hieraan gekoppeld is (vastgelegd in de hypotheekvoorwaarden). Dit maakt het lastig voor consumenten om dit te vergelijken. Op dit moment betalen banken de teveel betaalde hypotheekrente NIET met terugwerkende kracht terug. Een extra reden om dit goed in de gaten te houden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 4. Goede middag,
  Kunt U mij aangeven of er ook voor ondernemers per 1 januari jl, nieuwe regels zijn ingegaan.
  En waar wordt de ondernemer het “meest hypotheekvriendelijk ” geholpen aan een passende hypotheek?
  Met vriendelijke groet, W de Moor.

  Beantwoorden
 5. Een vraag wij hebben geen NHG op onze Hypotheek en deze rente vasteloopt nog tot en met 2018 ,Maar in November dit jaar keert de bankspaarhypotheek een hoog bedrag uit en zo wordt er dus een behoorlijk bedrag in gelost .nu heb ik gevraagd bij de bank eens te kijken of de rente om laag zou kunnen om dat de rente nu lager is als vijf jaar terug .ja was het antwoord maarer werd wel geen rekening gehouden dat er eind dit jaar een behoorlijk bedrag word in gelost .dus als ik nu zou oversluiten moet ik van af nu T/M eind rente vast voor tien jaar de zelfde rente betalen ,maar nu lees ik bij u dat de rente na het inlossen wel omlaag kan klop dit dan ook bij de Rabo Bank?

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Dongen, bedankt voor uw bericht. Bij projectbouw is dit effect vaak niet zo groot. Dit wordt anders wanneer u zelf gaat bouwen en daarbij veel zelf doet. Dit kunt u natuurlijk het beste inschatten. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 6. Hoe kan ik controleren welke rentkorting ik moet krijgen bij een lagere risico categorie?
  Ik kreeg van 100% naar 90 % 0,1% (van 5,0 naar 4,9%) en volgens de bank straks van 90% naar 67,5% 0,2% (van 4,9 naar 4,7%%). De rente heb ik helaas in 2007 voor 20 jaar vast gezet.
  Ik vind de korting bij verlaging van de risicocategorie laag. Ik kan dit in de hypotheekstukken niet vinden. Het betreft de Rabobank.

  Beantwoorden
 7. Ik heb een aflossijgvrije hypotheek bij de SNS.( € 85500.)
  De gemeente taxeert mijn woning voor de WOZ op €.235.000.
  Sns zegt zonder taxatie de woning € 198.500 is.
  Zij berekenen een hogere rente omdat ik een risico vorm, volgens hen.is dit terecht?

  Beantwoorden
 8. Ik zit weliswaar de laagste risicoklasse bij Florius. Maar de overwaarde van mijn huis is ruim €200.000,-
  terwijl de hypotheek aflossingsvrij nog geen € 80.000,- is. Vraag me af waarvoor ik eigenlijk nog in een risicoklasse zit. Welk risico loop mijn hypotheekverstrekker nu nog. Geen zou ik denken.

  Beantwoorden
 9. Bij een lagere hypotheek (Veel eigen geld) is er direct sprake van een lagere risicoklasse. Is de aanvangsrente dan ook lager? Zo nee waarom nist? En zo ja: worden die rentes voor de verschillende klassen ook gepubliceerd?

  Beantwoorden
  • Bij de aanvang wordt er inderdaad op basis van het risico en hypotheekvorm een renteaanbod verstrekt door de hypotheekverstrekker. Via onze uitgebreide vergelijkerstool kunt u deze informatie opvragen om specifiek in uw situatie de voordeligste hypotheekverstrekker te vinden.

   Beantwoorden
 10. Tijdens een orienterend gesprek in januari dit jaar bij de ABN tegen betreffende het einde van onze rentevaste periode, werd er door de medewerkers gesproken over een rentekorting van 0,2 % indien wij een betaalpakket bij dezelfde bank hebben. Dat hebben we maar dat hadden we ook tijdens de looptijd van de huidige rentevaste periode. Op vragen of wij toen deze korting hebben gekregen, kwam geen antwoord, ook na herhaaldelijk vragen niet. Nu loopt deze rentevaste periode bijna af en zegt een medewerker van de bank, dat het niet met terugwerkende kracht verrekend kan worden. Klopt dat?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024