Nog dit jaar een hypotheek afsluiten?

Wie nog gebruik wil maken van de hypotheeknormen van dit jaar moet nu in actie komen. Ook willen veel mensen nog snel lage hypotheekrente vastleggen.

Veel aanvragen door stijging hypotheekrente

Op dit moment springt de lichte verhoging van de hypotheekrente het meest in het oog. In november hebben verschillende geldverstrekkers hun lange hypotheekrente verhoogd na een verhoging van de marktrentes. Dit was de eerste rentestijging in jaren en kreeg hierdoor veel aandacht.

Veel Nederlanders willen de lage hypotheekrente graag snel vastleggen. In november registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) een piek 47.5% meer aanvragen dan de maand ervoor. Overigens is dit geen reden om overhaaste beslissingen te nemen. De hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Ook is het niet uitgesloten dat de hypotheekrente weer gaat dalen. Zie ook onze hypotheekrente verwachting voor 2017.

Start uw hypotheekaanvraag De beste hypotheek voor u uitgezocht

Nog dit jaar een hypotheek afsluiten

Een andere reden om nu nog een hypotheek aan te vragen is de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde. Deze gaat in 2017 van 102% naar 101%. Dit betekent dat bij een gelijke hypotheeksom meer eigen geld moet worden meegenomen. Ook de maximale hypotheek op basis van het inkomen daalt bij veel huishoudens licht. Lees meer over de maximale hypotheek in 2017.

Wie nog gebruik wil maken van de hypotheeknormen van dit jaar, moet nu in actie komen. Omdat het een aantal weken kan kosten om een hypotheekdossier compleet te maken en aan te leveren, is het aan te raden nu een hypotheekaanvraag te doen. U ontvangt dan voor het einde van het jaar de hypotheekofferte, deze is vervolgens 3 tot 12 maanden geldig afhankelijk van de geldverstrekker.

AFM verandert regels rondom aanvraag

Vorige week heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beslist dat voortaan het akkoord van de bank bepaalt in welk jaar de hypotheek is afgesloten. Voorheen werd dit bepaald door de aanvraagdatum.

Voor consumenten kan dit grote gevolgen als zij de hypotheek willen aanvragen onder de oude hypotheeknormen. Ze zijn nu van de doorlooptijd van de bank afhankelijk of hun aanvraag op tijd wordt goedgekeurd. De AFM heeft daarom een overgangstermijn tot 1 februari 2017 gegeven om alle aanvragen op tijd af te ronden.

Redenen om te wachten

Er zijn ook redenen om te wachten tot volgend jaar met de hypotheekaanvraag:

  • De kostengrens voor een NHG-hypotheek gaat van 231.132,- naar 245.000,-. Bekijk de voorwaarden voor een NHG-hypotheek in 2017.
  • De schenkingsvrijstelling voor een hypotheek of woning wordt verruimd tot 100.000,-.
  • Huizenbezitters met een (bank)spaarhypotheek of beleggingshypotheek (KEW, KEW of BEW) mogen volgend jaar gebruik maken van de uitkeringsvrijstelling. Nu wordt het rendement bij verkoop belast wanneer de polis voor een looptijd van 15 jaar wordt beëindigd.

Andere redenen op te wachten, maar niet specifiek tot 2017 zijn:

Haastige spoed…

Neem in geen geval overhaaste beslissingen voor uw hypotheek. Het is en blijft de grootste financiële beslissing van uw leven. Heeft u toch spoed met uw hypotheekaanvraag, kies dan voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kent de verwerkingstijden van de verschillende geldverstrekkers en kan u helpen met een voordelige en snelle hypotheek.

Lees ook onze 6 tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.