Block title
Block content
Ouderen en starters kiezen weer voor aflossingsvrij
  Door: roel 5823 keer gelezen
Lage maandlasten en meer flexibiliteit; Nederlanders kiezen weer voor een aflossingsvrije hypotheek. Ook als dit betekent dat de hypotheekrenteaftrek vervalt.

Lage maandlasten en meer flexibiliteit

Een (deels) aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lage maandlasten. Daarnaast bent u meer flexibel door te sparen, in plaats van aflossen. Aan geld dat in stenen zit kunt u immers niet zomaar komen. U heeft bijvoorbeeld een verzilverhypotheek nodig, als u overwaarde wilt opnemen.

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Bereken uw mogelijkheden voor aflossingsvrij bij aankoop of oversluiten >

De overheid heeft echter een rem gezet op de aflossingsvrije hypotheek. Hoge hypotheekschulden maakt huishoudens kwetsbaar bij een prijsdaling of rentestijging. Ook kunnen problemen ontstaan aan het einde van de looptijd, vaak 30 jaar, als de hypotheek opnieuw gefinancierd moet worden.

Het deel van de woningwaarde dat aflossingsvrij mag zijn is daarom sinds een aantal jaren gemaximeerd. En wie na 2013 een eerste huis koopt, moet de hypotheek annuïtair of lineair aflossen om gebruik te mogen maken van de hypotheekrenteaftrek.

Mogelijkheden om voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek te kiezen

Toch zijn er nog altijd mogelijkheden om voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek te kiezen. En meer Nederlanders maken hier gebruik van.

Ruime mogelijkheden voor ouderen voor aflossingsvrij

Dit zien we bijvoorbeeld terug bij ouderen. Zij hebben vaak een kleine hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Het eigenwoningforfait kan dan hoger zijn dan de jaarlijks te betalen hypotheekrente. Ook daalt de komende jaren het belastingvoordeel bij geen of weinig eigenwoningschuld, de zogenoemde Wet Hillen.

Huizenbezitters met een bestaande hypotheek van voor 2013 hebben nog altijd ruime mogelijkheden om te kiezen voor aflossingsvrij. Zowel bij aankoop als bij oversluiten. Vaak met behoud van hypotheekrenteaftrek. Met genoeg overwaarde is zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk

Inmiddels kiest de helft van alle gepensioneerde oversluiters voor een volledig aflossingsvrije hypotheek. Dit blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Nog eens 34% van de hypotheekaanvragen uit deze groep betrof het afgelopen kwartaal een deels aflossingsvrije hypotheek.

Ook starters kiezen weer voor een aflossingsvrije hypotheek

Ook als dit ten koste gaat van de hypotheekrenteaftrek, wordt gekozen voor aflossingsvrij. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij starters. In dezelfde HDN cijfers staat dat 25% van de starters die koopt in het hogere segment (gemiddelde koopsom € 350.000,-), kiest voor een deels aflossingsvrije hypotheek.

In de adviespraktijk zien we regelmatig starters en jonge huizenbezitters die een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek nemen. In een levensfase met opgroeiende kinderen, komen lagere maandlasten vaak gelegen.

Ook wie na 2013 voor het eerst een hypotheek sluit, kan bewust kiezen voor aflossingsvrij. Houd er rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek dan (deels) vervalt. Door afbouw van de renteaftrek en de lage rentestand wordt dit belastingvoordeel steeds kleiner. De lage maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek kan dan de voorkeur hebben.

Een aflossingsvrije hypotheek moet uiteraard wel bij u passen, zowel nu als in de toekomst. Bereken uw mogelijkheden voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek bij aankoop of oversluiten.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.