Ouderen en starters kiezen weer voor aflossingsvrij

Lage maandlasten en meer flexibiliteit; Nederlanders kiezen weer voor een aflossingsvrije hypotheek. Ook als dit betekent dat de hypotheekrenteaftrek vervalt.

Lage maandlasten en meer flexibiliteit

Een (deels) aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lage maandlasten. Daarnaast bent u meer flexibel door te sparen, in plaats van aflossen. Aan geld dat in stenen zit kunt u immers niet zomaar komen. U heeft bijvoorbeeld een verzilverhypotheek nodig, als u overwaarde wilt opnemen.

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Bereken uw mogelijkheden voor aflossingsvrij bij aankoop of oversluiten >

De overheid heeft echter een rem gezet op de aflossingsvrije hypotheek. Hoge hypotheekschulden maakt huishoudens kwetsbaar bij een prijsdaling of rentestijging. Ook kunnen problemen ontstaan aan het einde van de looptijd, vaak 30 jaar, als de hypotheek opnieuw gefinancierd moet worden.

Het deel van de woningwaarde dat aflossingsvrij mag zijn is daarom sinds een aantal jaren gemaximeerd. En wie na 2013 een eerste huis koopt, moet de hypotheek annuïtair of lineair aflossen om gebruik te mogen maken van de hypotheekrenteaftrek.

Mogelijkheden om voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek te kiezen

Toch zijn er nog altijd mogelijkheden om voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek te kiezen. En meer Nederlanders maken hier gebruik van.

Ruime mogelijkheden voor ouderen voor aflossingsvrij

Dit zien we bijvoorbeeld terug bij ouderen. Zij hebben vaak een kleine hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Het eigenwoningforfait kan dan hoger zijn dan de jaarlijks te betalen hypotheekrente. Ook daalt de komende jaren het belastingvoordeel bij geen of weinig eigenwoningschuld, de zogenoemde Wet Hillen.

Huizenbezitters met een bestaande hypotheek van voor 2013 hebben nog altijd ruime mogelijkheden om te kiezen voor aflossingsvrij. Zowel bij aankoop als bij oversluiten. Vaak met behoud van hypotheekrenteaftrek. Met genoeg overwaarde is zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk

Vorig jaar koos de helft van alle gepensioneerde oversluiters voor een volledig aflossingsvrije hypotheek. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Nog eens 40% van de hypotheekaanvragen uit deze groep betrof een deels aflossingsvrije hypotheek.

Ook starters kiezen weer voor een aflossingsvrije hypotheek

Ook als dit ten koste gaat van de hypotheekrenteaftrek, wordt gekozen voor aflossingsvrij. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij starters. In dezelfde HDN cijfers staat dat ruim 25% van de starters die koopt in het hogere segment (gemiddelde koopsom € 350.000,-), kiest voor een deels aflossingsvrije hypotheek.

In de adviespraktijk zien we regelmatig starters en jonge huizenbezitters die een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek nemen. In een levensfase met opgroeiende kinderen, komen lagere maandlasten vaak gelegen.

Ook wie na 2013 voor het eerst een hypotheek sluit, kan bewust kiezen voor aflossingsvrij. Houd er rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek dan (deels) vervalt. Door afbouw van de renteaftrek en de lage rentestand wordt dit belastingvoordeel steeds kleiner. De lage maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek kan dan de voorkeur hebben.

Een aflossingsvrije hypotheek moet uiteraard wel bij u passen, zowel nu als in de toekomst. Bereken uw mogelijkheden voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek bij aankoop of oversluiten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Ouderen en starters kiezen weer voor aflossingsvrij”

 1. De aflosvrije hypotheek geeft gewoon de meeste vrijheid, immers lage lasten en extra aflossen wanneer het jou uitkomt. Eerder werd aanbevolen om hier niet voor te kiezen, maar daar komen ze nu dus alweer op terug.
  Zelf kiezen in wat je doet is ideaal, wel goed informeren natuurlijk…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024