Oversluiten verstandig bij lage rente?

Update: zo profiteert u van de lage hypotheekrente

Hypotheekrente historisch laag

De hypotheekrente is historisch laag. Volgens onze renteverwachting blijven de tarieven de komende maanden op een laag niveau. Starters profiteren volop door hun eerste woning voordelig te financieren.

Huizenbezitters die hun rentetarief hebben vastgezet, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast, betalen een stuk meer dan de huidige marktrente. Voor hen kan het voordelig zijn om hun hypotheek over te sluiten.

Wat is oversluiten

Bij oversluiten wordt een nieuwe hypotheek afgesloten waarmee de oude hypotheek in één keer wordt afgelost. Naast een lager rentetarief kan ook gekozen worden voor betere voorwaarden. Oversluiten is dus ook het ideale moment om uw aflossingsvrije hypotheek te wijzigen in een hypotheekvorm met meer zekerheid.

Oversluitkosten

Oversluiten brengt de volgende kosten met zich mee:

  • Boeterente: omdat de huidige hypotheek in één keer wordt afgelost wordt een boeterente gerekend. Dit bedrag wordt door de bank berekend, onder andere op basis van de huidige marktrente en de resterende looptijd.
  • Afsluitkosten: omdat een nieuwe hypotheek wordt afgesloten worden hiervoor afsluitkosten, zoals advieskosten, taxatiekosten en notariskosten.

Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar in het jaar dat de nieuwe hypotheek wordt gesloten. U kunt de kosten ook meefinancieren in uw nieuwe hypotheek. Een hypotheekadviseur kan voor u precies berekenen hoeveel de oversluitkosten bedragen.

Uw nieuwe hypotheekrente

Zoals gezegd is de huidige hypotheekrente historisch laag. Of deze rente ook voor u geldt, is onder andere afhankelijk van looptijd, huidige woningwaarde en gekozen hypotheekvorm. Let op: uw hypotheekrente kan dus afwijken.

Bereken uw voordeel

Wanneer u een goed beeld heeft van de kosten en de baten kunt u deze afzetten tegen de huidige situatie. Bereken de bruto rentelast van uw huidige hypotheek en die van uw nieuwe hypotheek (zie onderstaand voorbeeld).

  Huidige hypotheek Nieuwe hypotheek
Resterende hypotheeksom € 100.000,- € 100.000,-
Rentepercentage 5 % 3,1 % (actuele hypotheekrente 5 jaar vast)
Rentelast per jaar € 5000,- € 3100,-

 

Door de rentelast te vermenigvuldigen met de resterende looptijd, kunt u uw voordeel berekenen. Stel dat de hypotheek nog 15 jaar loopt, dan levert oversluiten (€ 75.000 – € 46.500 =) €28.500, – voordeel op. Van dit bedrag moet u nog wel de oversluitkosten aftrekken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.