Rabobank pleit voor afschaffing van de aflossingsvrije hypotheek

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Rabobank pleitte bestuursvoorzitter Piet Moerland donderdag voor het verplichtstellen van de annuïteitenhypotheek. Moerland noemde dit als één van de maatregelen die de huizenmarkt moeten stimuleren. De bestuursvoorzitter pleitte daarbij voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting en het in stand houden van de hypotheekrenteaftrek.

Rabobank loopt met deze uitspraak vooruit op de, door Minister De Jager (Financiën), aangekondigde maatregel om in de toekomst maximaal de helft van de hypotheekwaarde als aflossingsvrij toe te staan.

Direct beginnen met aflossen

Bij de annuïteitenhypotheek wordt direct begonnen met aflossen met als doel om binnen de looptijd het volledige hypotheekbedrag af te lossen. Dit in tegenstelling tot de (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek, waarbij tijdens de looptijd niet of gedeeltelijk wordt afgelost. Aflossing is bij deze hypotheek mogelijk door de waardestijging van de woning bij verkoop. Met het verplichtstellen van de annuïteitenhypotheek wil Rabobank voorkomen dat bij een geringe waardestijging de hypotheek niet kan worden afgelost.

Doel voorbij

De (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek dankt zijn populariteit voornamelijk aan het maximaal kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Bij de annuïteitenhypotheek wordt door aflossing de hypotheekschuld minder, waardoor minder hypotheekrenteaftrek mogelijk is. Critici, zoals Vereniging Eigen Huis, denken dat de maandlasten voor de koper hierdoor toenemen. Het wordt dan moeilijker voor starters om een woning te kopen, wat slecht is voor de woningmarkt.

Rabobank geeft aan dat bij het verplichtstellen van de annuïteitenhypotheek de woningmarkt juist wordt gestimuleerd. Met het geld dat op deze manier wordt bespaard kan de overheid de hypotheekrenteaftrek in stand houden en de overdrachtsbelasting schrappen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.