Standpunt hypotheekrenteaftrek per partij verkiezingen 2012

Een belangrijk thema bij de verkiezingen 2012 is de hypotheekrenteaftrek. Wat zijn de standpunten van de politieke partijen over dit belastingvoordeel? Hypotheek-rentetarieven.nl leest voor u de verkiezingsprogramma’s. Zo kunt u op 12 september de juiste keuze maken voor uw hypotheek.

Update: 2 oktober 2012

Na de verkiezingen volgt de formatie. VVD en PvdA staan voor de taak om een nieuw regeringsbeleid te maken. De onderwerpen hypotheek en wonen zullen hierin veel aandacht krijgen. De heren Rutte en Samsom moeten belangrijke beslissingen nemen, onder anderen over de hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt. Lees meer over de hypotheekmaatregele: Hypotheek in 2013.

Hypotheekrenteaftrek in de verkiezingsprogramma’s

De hypotheekrenteaftrek staat ter discussie. Op 12 september zal er een beslissing komen over de toekomst van dit belasting voordeel. Kunt u volgend jaar de hypotheekrente nog aftrekken van de belasting. In de definitieve verkiezingsprogramma’s van de partijen krijgt de hypotheekrenteaftrek veel aandacht. In de aanloop naar de Tweede Kamer Verkiezingen van 2012 houdt Hypotheek-rentetarieven.nl u op de hoogte van de standpunten van de politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek berekenen? Direct inzicht in uw belastingvoordeel

Standpunt hypotheekrenteaftrek verkiezingen 2012

 

Partij Afblijven, hervormen of afschaffen Officiële standpunt Meer informatie
VVD Hervormen

Het uitgangspunt van de VVD is om de hypotheekrenteaftrek te behouden. Maar deze moet weer worden gebruikt waar zij voor was bedoeld: het bevorderen van huizenbezit en het aflossen van hypotheekschuld. Daarom maken we de rente van na 1 januari 2013 afgesloten hypotheken alleen nog aftrekbaar op basis van annuïtaire aflossing. Aan de huidige hypotheken wordt niet getornd.

Officiële standpunt hypotheekrenteaftrek VVD

CDA Hervormen

Hervorming van de hypotheekrenteaftrek gericht op afbouwen van de hypotheekschuld.

Officiële standpunt hypotheekrenteaftrek CDA

PVV Afblijven De hypotheekrenteaftrek handhaven.

Officiële standpunt hypotheekrenteaftrek PVV

PvdA Hervormen

De PvdA wil de hypotheekrenteaftrek geleidelijk aanpassen.

 • vanaf 2013 wordt het maximale tarief van 52% waartegen men nu kan aftrekken stapsgewijs verlaagd naar een voor ieder gelijk aftrektarief van 30%.
 • In 2013 wordt de woningschuld waarover rente mag worden afgetrokken bevroren op maximaal 1 miljoen euro. Vervolgens wordt dit maximum jaarlijks verlaagd, tot de gemiddelde huizenprijs (nu 237.000 euro). 
 • Voor nieuwe hypotheken wordt (annuitair) aflossen verplicht. 

 

 

SP Hervormen
 • De hypotheekrenteaftrek wordt in tien jaar tijd afgetopt voor hypotheekschulden boven 350.000 euro.
 • Het percentage waartegen kan worden afgetrokken wordt gemaximeerd op 42 procent. 

 

 

D66 Hervormen

De hypotheekrenteaftrek  wordt beperkt. 

 • D66 gaat daarom uit van (annuïtaire) aflossing van de hypotheek in 30 jaar.
 • Voor bestaande gevallen stellen we voor deze verandering een overgangsregeling van 5 jaar in.
 • Het percentage inkomstenbelasting waar tegen afgetrokken mag worden, wordt geleidelijk, elk jaar met 1% beginnend met het toptarief, teruggebracht tot 30% in 2035.

Officiële standpunt hypotheekrenteaftrek D66

 

GroenLinks Afschaffen

De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk afgeschaft.

 • Het bedrag aan hypotheekschuld waarover rente kan worden afgetrokken wordt in 2013 gemaximeerd tot 1 miljoen euro en daarna in 25 jaar stapsgewijs afgebouwd tot nul.

Officiële standpunt hypotheekrenteaftrek GroenLinks

 

ChristenUnie Hervormen
 • De ChristenUnie wil dat hypotheekschulden gedurende de looptijd worden afgelost en is daarom voorstander van een systeem waarin een annuïtaire belastingaftrek gedurende 30 jaar (de looptijd van een hypothecaire lening) wordt gehanteerd.
 • De hypotheekschuld die in aanmerking komt voor renteaftrek wordt gemaximeerd. Het maximum wordtgeleidelijk verlaagd tot € 750.000 de komende kabinetsperiode en vervolgens in jaarlijkse stappen naar € 500.000.
 • De hypotheekrenteaftrek wordt eerst geleidelijk beperkt. De komende vijf jaar wordt het maximale aftrektarief in stapjes van 2 procent afgebouwd van 52 naar 42 procent, het tarief van de derde schijf. Vervolgens wordt gedurende twaalf jaar de hypotheekrenteaftrek in jaarlijkse stapjes van 1 procent afgebouwd naar een voor ieder gelijk aftrektarief van 30 procent.

 

 

Partij voor de Dieren Afschaffen

Over een periode van dertig jaar wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afgeschaft.

 • Het percentage waartegen kan worden afgetrokken per direct te maximeren op 45% en dit maximale aftrekpercentage vervolgens elk jaar met 1,5% te verlagen.
 • Bestaande hypotheken worden hetzelfde behandeld als nieuwe hypotheken. 

Officiële standpunt hypotheekrenteaftrek Partij voor de Dieren

 

SGP Hervormen De hypotheekrenteaftrek wordt hervormd. 

 

 

Debat tussen Rutte en Wilders over hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek was gisteren het onderwerp van een fel debat tussen VVD-leider Rutten en Wilders van de PVV. Wilders viel Rutte aan over het feit dat de VVD bij nieuwe hypotheken aflossen wil verplichten voor dit belastingvoordeel. Rutte sloeg daarop terug door te stellen dat Wilders in het Catshuis-onderhandelingen akkoord was met deze maatregel. Dit werd door Wilders ontkent met de woorden: “u liegt”.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.