Block title
Block content
Standpunt hypotheekrenteaftrek politieke partijen
  Door: roel 20260 keer gelezen
De hypotheekrenteaftrek staat ter discussie. Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht zetten we de standpunten over de aftrek op een rijtje.

Hervorming hypotheekrenteaftrek

In 2013 heeft het kabinet van VVD en PvdA de hypotheekrenteaftrek hervormd. Om in aanmerking te komen voor renteaftrek moet de hypotheek in 30 jaar volledig worden afgelost. Daardoor is de keuze voor nieuwe hypotheken beperkt tot lineair of annuïtair aflossen.

Daarnaast wordt de maximale hypotheekrenteaftrek in hoogste belastingschijf jaarlijks met een half procent verlaagd. In 2013 was dit maximaal 52% in de vierde belastingschijf. In 2042 moet dit zijn afgebouwd naar 38% in de derde belastingschijf. 

Standpunten hypotheekrenteaftrek politieke partijen

Wanneer politieke partijen praten over de hypotheekrenteaftrek, hebben ze het over de huidige situatie waarbij de aftrek wordt afgebouwd volgens bovenstaand schema. De standpunten vallen dus uiteen in de huidige hervorming behouden, de afbouw versnellen, of de aftrek helemaal afschaffen.

Met de Tweede Kamerverkiezingen 2017 in aantocht hebben we de standpunten van de politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek op een rijtje gezet. We gebruiken daarbij de verkiezingsprogramma's van de partijen en de stemwijzer (stemwijzer.nl):

Hypotheekrenteaftrek VVD Huidige hervorming van de aftrek behouden
Standpunt partij: De VVD wil rust op de huizenmarkt en kiest ervoor verder te gaan met de huidige geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek VVD
Hypotheekrenteaftrek PvdA Huidige hervorming van de aftrek behouden, maximale bedrag aftoppen.
Standpunt partij: De Partij van de Arbeid wil de aftrek volgens het huidige schema afbouwen. Daarbij wil de PvdA het maximale eigenwoningschuld waarover de rente kan worden afgetrokken aftoppen op € 500.000,- in 10 jaar tijd.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek PvdA
Hypotheekrenteaftrek SP Afbouw hypotheekrenteaftrek versnellen, maximale bedrag aftoppen.
Standpunt partij: De SP wil de hypotheekrenteaftrek handhaven over de eerst € 350.000,- hypotheekschuld met een maximale aftrek van 42%. Ook wil de SP de afbouw van de aftrek versnellen naar een procentpunt per jaar.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek SP
Hypotheekrenteaftrek CDA Huidige hervorming van de aftrek behouden, maximale bedrag aftoppen.
Standpunt partij: Het CDA wil de huidige afbouw van de fiscale aftrek behouden. De partij wil daarnaast de aftrek beperken tot de eerste schijf van de inkomstenbelasting.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek CDA
Hypotheekrenteaftrek D66 Afbouw hypotheekrenteaftrek versnellen
Standpunt partij: D66 wil een koerswijziging om renteaftrek op schulden te beperken. Daarbij geven ze aan de huidige afbouw van de hypotheekrenteaftrek willen versnellen naar 2 procentpunt per jaar.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek D66
Hypotheekrenteaftrek PVV ???
Standpunt partij: De vorige verkiezingen was het standpunt van de PVV over de aftrek duidelijk: 'handhaven'. Nu geeft het partijprogramma hier geen duidelijkheid over.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek PVV
Hypotheekrenteaftrek ChristenUnie Afbouw hypotheekrenteaftrek versnellen, maximale bedrag aftoppen.
Standpunt partij: De ChristenUnie wil de hypotheekrenteaftrek sneller en verder afbouwen. Daarnaast wil de ChristenUnie de maximale eigenwoningschuld bij de aftrek aftoppen op aftoppen op € 500.000,- in 10 jaar tijd.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek ChristenUnie
Hypotheekrenteaftrek GroenLinks De hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen
Standpunt partij: GroenLinks wil de hypotheekrenteaftrek versneld aflossen. In de Stemwijzer spreken ze daarbij over afschaffen. Een termijn wordt niet genoemd.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek GroenLinks
Hypotheekrenteaftrek SGP Huidige hervorming van de aftrek behouden
Standpunt partij: De SGP wil verder gaan met de huidige geleidelijke hervorming van de hypotheekrenteaftrek.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek SGP
Hypotheekrenteaftrek Partij voor de Dieren De hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen
Standpunt partij: De Partij voor de Dieren wil de aftrek geleidelijk afschaffen over een periode van 30 jaar. De partij wil de aftrek maximeren op 45% en elk jaar met 1,5% afbouwen.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek Partij voor de Dieren
Hypotheekrenteaftrek 50Plus Huidige hervorming van de aftrek behouden
Standpunt partij: De partij 50plus wil niet tornen aan de huidige afspraken rondom de hypotheekrenteaftrek en daarmee de afbouw zoals gepland behouden.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek 50Plus
Hypotheekrenteaftrek Denk Afbouw hypotheekrenteaftrek versnellen, maximaal bedrag aftoppen.
Standpunt partij: Denk wil de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwenen jaarlijks met 2% verlagen tot 40%. Daarnaast wil denk de maximale eigenwoningschuld voor de aftrek aftoppen op € 500.000,- in 10 jaar.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek Denk

Lees ook onze analyse op FX.nl: hypotheekrenteaftrek op de schop na verkiezingen.

Standpunt nieuwe partijen over aftrek hypotheekrente

Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 hebben zich een aantal nieuwe partijen aangemeld. Dit zijn de standpunten over de hypotheekrenteaftrek:

  • OndernemersPartij, VNL Nieuwe Wegen, Forum voor Democratie en Lokaal in de Kamer willen de huidige afbouw van de aftrek behouden.
  • De Burger Beweging, Vrijzinnige Partij, Piratenpartij, Artikel 1 en Libertarische Partij willen de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen.

Meer over de hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is in het leven geroepen om het eigen woningbezit te stimuleren. Met het toestaan van een aflossingsvrije hypotheek is het fiscale voordeel echter ook een stimulans geworden om de hypotheekschuld hoog te houden. Dit maakt de Nederlandse woningmarkt gevoelig voor economische pieken en dalen. Lees meer over de hypotheekrenteaftrek en hoe u deze kunt berekenen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.