Standpunt hypotheekrenteaftrek politieke partijen

De hypotheekrenteaftrek staat ter discussie. Met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht zetten we de standpunten van de verschillende partijen over de aftrek op een rijtje.

Hervorming hypotheekrenteaftrek

In 2013 is de hypotheekrenteaftrek hervormd. Om in aanmerking te komen voor renteaftrek moet de hypotheek in 30 jaar volledig worden afgelost. Daardoor is de keuze voor nieuwe hypotheken beperkt tot lineair of annuïtair aflossen.

Daarnaast wordt de maximale hypotheekrenteaftrek in hoogste belastingschijf jaarlijks verlaagd. Vanaf 2019 is deze afbouw versneld zodat de maximale renteaftrek in 2023 nog 37,05% is.

Standpunten hypotheekrenteaftrek politieke partijen

Wanneer politieke partijen praten over de hypotheekrenteaftrek, hebben ze het over de huidige situatie waarbij de aftrek wordt afgebouwd. De standpunten vallen dus uiteen in de huidige hervorming behouden, de hypotheekrenteaftrek hervormen, of de aftrek helemaal afschaffen.

Met de Tweede Kamerverkiezingen 2021 in aantocht hebben we de standpunten van de politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek op een rijtje gezet. We gebruiken daarbij de verkiezingsprogramma’s van de partijen:

Hypotheekrenteaftrek VVD Huidige hervorming van de aftrek behouden
Standpunt partij: De aftrek wordt heel geleidelijk afgebouwd, zodat er straks één tarief is. Op die manier zorgen we dat de hypotheekrenteaftrek ook in de toekomst kan blijven bestaan.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek VVD
Hypotheekrenteaftrek PvdA De hypotheekrenteaftrek verder afbouwen.
Standpunt partij: De hypotheekrenteaftrek wordt langzaam afgebouwd. Daar nemen we ruim de tijd voor. Het is nu een goed moment, omdat de hypotheekrente laag is..
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek PvdA
Hypotheekrenteaftrek SP De hypotheekrenteaftrek beperken.
Standpunt partij: Voor hypotheken tot aan 350.000 euro blijft alles hetzelfde. Daarboven beperken we de renteaftrek.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek SP
Hypotheekrenteaftrek CDA Huidige hervorming van de aftrek behouden
Standpunt partij: Het CDA is voorstander van de hypotheekrenteaftrek, omdat het bezitsvorming bevordert. de partij wil de huidige afbouw van de fiscale aftrek behouden.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek CDA
Hypotheekrenteaftrek D66 Hypotheekrenteaftrek afschaffen
Standpunt partij: Volgens D66 pakt de hypotheekrenteaftrek vooral goed uit voor mensen met duurdere huizen. Tegenover de afschaffing staat een belastingvoordeel van € 200,- voor iedereen.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek D66
Hypotheekrenteaftrek PVV De hypotheekrenteaftrek behouden
Standpunt partij: Handen af van de hypotheekrenteaftrek.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek PVV
Hypotheekrenteaftrek ChristenUnie Hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen.
Standpunt partij: De ingezette beperking van de hypotheekrenteaftrek wordt verder doorgezet. Met de opbrengst wordt de inkomstenbelasting voor iedereen verlaagd. In een periode van tien jaar wordt deze verstorende fiscale subsidie afgeschaft en wordt de eigen woning geleidelijk fiscaal verplaatst van box 1 (arbeidsinkomen) naar box 3 (vermogen).
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek ChristenUnie
Hypotheekrenteaftrek GroenLinks De hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen
Standpunt partij: Deze hypotheekrenteaftrek bevoordeelt mensen met een hoog inkomen onevenredig. En het maakt veel woningen duurder dan nodig. Daarom wil GroenLinks de hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal afschaffen.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek GroenLinks
Hypotheekrenteaftrek SGP Hypotheekrenteaftrek verder hervormen
Standpunt partij: De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk hervormd in een periode van twintig jaar. Elke bespaarde euro geeft de overheid terug via verlaging van de belasting op arbeid, en afschaffing van de overdrachtsbelasting.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek SGP
Hypotheekrenteaftrek Partij voor de Dieren De hypotheekrenteaftrek aftoppen
Standpunt partij: De Partij voor de Dieren wil dat de hypotheekrente-aftrek mogelijk blijft tot een bedrag van 350.000 euro. De hypotheekrente-aftrek voor bedragen daarboven wordt stapsgewijs afgeschaft.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek Partij voor de Dieren
Hypotheekrenteaftrek 50Plus Huidige hervorming van de aftrek behouden
Standpunt partij: Wat 50 Plus betreft kan er gepraat worden over een geleidelijke verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek, mede met het oog op de lage rente. Maar het overhevelen van de eigen woning naar Box 3 is onbespreekbaar,
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek 50Plus
Hypotheekrenteaftrek Denk Afbouw hypotheekrenteaftrek versnellen.
Standpunt partij: Denk wil de hypotheekrenteaftrek versneld en verregaand ontmantelen voor dure woningen.
Meer informatie: Standpunt hypotheekrenteaftrek Denk

Forum voor Democratie: Geen verdere afbouw hypotheekrenteaftrek. Vindt die toch plaats, dan moeten huiseigenaren worden gecompenseerd. Standpunt hypotheekrenteaftrek FVD

Meer over de hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is in het leven geroepen om het eigen woningbezit te stimuleren. Met het toestaan van een aflossingsvrije hypotheek is het fiscale voordeel echter ook een stimulans geworden om de hypotheekschuld hoog te houden. Dit maakt de Nederlandse woningmarkt gevoelig voor economische pieken en dalen.

Wil jij optimaal gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek? Bereken hier vrijblijvend jouw hypotheekmogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

6 gedachten over “Standpunt hypotheekrenteaftrek politieke partijen”

 1. Eigen woningbezit mag nooit naar box 3 gaan !
  De gemeentelijke belasting bij eigen woningbezit is al heel hoog !
  Eigen woning forfait moet afgeschaft worden ,wanneer er geen hypotheek meer aanwezig is !

  Beantwoorden
 2. Het standpunt om te compenseren op belastingvermindering op arbeid geeft een vorm van discriminatie van ouderen omdat die alleen inkomen uit vroegere arbeid hebben en op hun pensioenen al meer dan 13 jaar niet geindexeerd zijn en daarom met een steeds kleinere koopkracht hun hypotheek steeds meer voelen drukken.
  Dit betekent ook dat het ondersteunen door die ouders van de wat oudere jeugdige boven 43 jaar niet of minder (belastingvrij) mag of kan worden ondersteund. Veel oudere jeugd blijft in een huurhuis wonen dat veel te groot is en het kopen van een huis niet mogelijk is doorgebrek aan eigen vermogen.
  Juist deze groep zit met opkomende gezinnen en kunnen moeilijk voldoende hypotheek krijgen en hebben dus vaak ondersteuning van ouders nodig.
  Geef dus ook de senioren een mogelijkheid tot meer belastingvrij ondersteunen of zie het als crowdfunding ook aan andere oudere kinderen. Bv tot 60 jaar en onbeperkt. Wordt stilstaand kapitaal weer ingezet in de economie en wordt de doorstroming tenminste weer een beetje bevordert.

  Beantwoorden
 3. Loon heffing is al puur diefstal. Alles wat je na die belasting koopt is nogmaals belast. Dan heb je ook nog de gemmentelijke belasting.
  Huis eindelijk afbetaald blijf je alsnog. Voor de vermogen moetten betalen . Mensen die werken mogen best iets beter hebben !!! Word er nog iets beloond in ons land ?

  Beantwoorden
 4. Ik ben sinds 8 jaar met pensioen (inmiddels 73 jaar). Tot op heden enkel kleine verhogingen van de AOW ontvangen. Daarmee worden allerlei verhogingen van de dagelijkse kosten niet gecompenseerd. Tot op heden geen enkele compensatie van het aanvullende pensioen ontvangen. Erg teleurstellend. Het is de Overheid die er iets aan kan doen.

  Beantwoorden
 5. Wij zijn het eens met C.J.de Bruin, compenseer eens 1x de pensioenen in dit land? Er is zelfs al 1x gekort(ABP in 2013)geheel ten onrechte, er is genoeg in kas!🤔

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024