Stijging hypotheekrente lijkt alweer voorbij

De stijging van de hypotheekrente was groot nieuws. Nu lijkt de rentestijging alweer voorbij; een aantal geldverstrekkers heeft de hypotheekrente niet verhoogd, of verlagen deze weer.

Voor het eerst in maanden

Toen de kapitaalmarktrente begin mei plotseling steeg, waren een aantal geldverstrekker er direct bij om de hypotheekrente te verhogen. Dit was meteen groot nieuws. Het was immers het was immers voor het eerst in maanden dat een bank haar tarieven verhoogde. Zou dit het einde betekenen van de lage hypotheekrente?

Beste hypotheekrente

Nu lijkt het alweer voorbij met de renteverhogingen. De prijsvechters in de markt hebben de hypotheekrente uiteindelijk niet verhoogd, waardoor de beste hypotheekrente gelijk is gebleven.

Geen trendbreuk

Was het dan een storm in een glas water? Niet helemaal. Over de gehele lijn is de hypotheekrente voor de lange rentevast periodes gestegen. De gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast is bijvoorbeeld in mei met 0,02% gestegen. Dit is echter niet genoeg om van een trendbreuk te spreken.

Rentestijging teruggedraaid

De kapitaalmarktrente is ondertussen weer iets gedaald en een aantal geldverstrekkers hebben hun rentestijging weer teruggedraaid. Dit is opvallend; een jaar geleden zat er een aantal weken tussen een wijziging van de kapitaalmarktrente en de reactie van de banken, nu passen banken de hypotheekrente dezelfde week nog aan. Rabobank was er bijvoorbeeld als eerste bij  om de hypotheekrente te verhogen. Nu hebben ze ook als eerste de hypotheekrente terug verlaagd.

In het midden

Hoe de hypotheekrente in juni beweegt is sterk afhankelijk van van hoe de kapitaalmarktrente zich ontwikkelt. We houden onze hypotheekrente verwachting daarom in het midden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024