Stijging hypotheekrente lijkt alweer voorbij

De stijging van de hypotheekrente was groot nieuws. Nu lijkt de rentestijging alweer voorbij; een aantal geldverstrekkers heeft de hypotheekrente niet verhoogd, of verlagen deze weer.

Voor het eerst in maanden

Toen de kapitaalmarktrente begin mei plotseling steeg, waren een aantal geldverstrekker er direct bij om de hypotheekrente te verhogen. Dit was meteen groot nieuws. Het was immers het was immers voor het eerst in maanden dat een bank haar tarieven verhoogde. Zou dit het einde betekenen van de lage hypotheekrente?

Beste hypotheekrente

Nu lijkt het alweer voorbij met de renteverhogingen. De prijsvechters in de markt hebben de hypotheekrente uiteindelijk niet verhoogd, waardoor de beste hypotheekrente gelijk is gebleven.

Geen trendbreuk

Was het dan een storm in een glas water? Niet helemaal. Over de gehele lijn is de hypotheekrente voor de lange rentevast periodes gestegen. De gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast is bijvoorbeeld in mei met 0,02% gestegen. Dit is echter niet genoeg om van een trendbreuk te spreken.

Rentestijging teruggedraaid

De kapitaalmarktrente is ondertussen weer iets gedaald en een aantal geldverstrekkers hebben hun rentestijging weer teruggedraaid. Dit is opvallend; een jaar geleden zat er een aantal weken tussen een wijziging van de kapitaalmarktrente en de reactie van de banken, nu passen banken de hypotheekrente dezelfde week nog aan. Rabobank was er bijvoorbeeld als eerste bij  om de hypotheekrente te verhogen. Nu hebben ze ook als eerste de hypotheekrente terug verlaagd.

In het midden

Hoe de hypotheekrente in juni beweegt is sterk afhankelijk van van hoe de kapitaalmarktrente zich ontwikkelt. We houden onze hypotheekrente verwachting daarom in het midden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2579 reviews. 91% beveelt ons aan!
 • Erg goed en snelle hulp

  Erg goede hulp, na alle slechte ervaringen ergens anders

  27/06/2022 Robert, Wervershoof
 • Easy to use

  Very informative

  19/06/2022 Saif, Beesd
 • Goed

  Goed

  22/06/2022 Jan, Oude Pekela

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022