Stijging hypotheekrente lijkt alweer voorbij

De stijging van de hypotheekrente was groot nieuws. Nu lijkt de rentestijging alweer voorbij; een aantal geldverstrekkers heeft de hypotheekrente niet verhoogd, of verlagen deze weer.

Voor het eerst in maanden

Toen de kapitaalmarktrente begin mei plotseling steeg, waren een aantal geldverstrekker er direct bij om de hypotheekrente te verhogen. Dit was meteen groot nieuws. Het was immers het was immers voor het eerst in maanden dat een bank haar tarieven verhoogde. Zou dit het einde betekenen van de lage hypotheekrente?

Beste hypotheekrente

Nu lijkt het alweer voorbij met de renteverhogingen. De prijsvechters in de markt hebben de hypotheekrente uiteindelijk niet verhoogd, waardoor de beste hypotheekrente gelijk is gebleven.

Geen trendbreuk

Was het dan een storm in een glas water? Niet helemaal. Over de gehele lijn is de hypotheekrente voor de lange rentevast periodes gestegen. De gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast is bijvoorbeeld in mei met 0,02% gestegen. Dit is echter niet genoeg om van een trendbreuk te spreken.

Rentestijging teruggedraaid

De kapitaalmarktrente is ondertussen weer iets gedaald en een aantal geldverstrekkers hebben hun rentestijging weer teruggedraaid. Dit is opvallend; een jaar geleden zat er een aantal weken tussen een wijziging van de kapitaalmarktrente en de reactie van de banken, nu passen banken de hypotheekrente dezelfde week nog aan. Rabobank was er bijvoorbeeld als eerste bij  om de hypotheekrente te verhogen. Nu hebben ze ook als eerste de hypotheekrente terug verlaagd.

In het midden

Hoe de hypotheekrente in juni beweegt is sterk afhankelijk van van hoe de kapitaalmarktrente zich ontwikkelt. We houden onze hypotheekrente verwachting daarom in het midden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning op het oog?

Bereken nu uw laagste rente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2182 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijke goede informatie

  In verband met mogelijk oversluiten van de hypotheek, de website bezocht met zeer duidelijke en bruikbare informatie

  21/04/2021 Theo, Dirksland
 • Duidelijk en verhelderend

  Het was een goed en duidelijk gesprek. Geeft wat ruimte om over verschillende vormen na te denken en een juiste keuze te maken. Wat prettig is dat het rustig en een vak bekwaamd gesprek is

  22/04/2021 Eric, Oosterwolde
 • Helder en verassend

  Uitstekend geïnformeerd over de diverse mogelijkheden betreffend een Leen schenking kleinkind huis , nodig een 2e hypotheek

  21/04/2021 Ria, Noordwijk

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.