Uw huis energiezuinig maken met de hypotheek

De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn ruimer geworden. Maak uw huis energiezuinig met uw hypotheek.

Vaart maken met verduurzaming van huizen

Het Kabinet Rutte 3 wil vaart maken met de verduurzaming van huizen in Nederland. Zo worden nieuwbouwhuizen niet meer standaard op het gasnet aangesloten, maar alleen als duurzame alternatieven (warmtenet of warmtepomp) niet mogelijk of te duur zijn.

Ook de bestaande woningvoorraad moet duurzamer vindt het Kabinet. De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn daarom de afgelopen jaren verruimd. Energiebesparende maatregelen zorgen voor een blijvend lage energierekening. Daarbij komt verduurzaming ten goede aan de woningwaarde. Daarmee is het op meerdere manieren een duurzame investering.

Energiebesparende maatregelen financieren met hypotheek

Onder andere door de lage hypotheekrente van dit moment is financiering met de hypotheek een interessante optie. We hebben de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

1. Overwaarde gebruiken voor verduurzaming

Wie overwaarde heeft kan dit inzetten om de woning duurzaam te maken. U kunt uw hypotheek verhogen of een nieuwe (groene) hypotheek afsluiten naast uw bestaande hypotheek. Bereken uw mogelijkheden.

Vanaf april 2021 is het mogelijk om de hypotheek te verhogen zonder advies en kennis- en ervaringstoets. Dit geldt voor een verhoging van maximaal € 25.000,- die aantoonbaar wordt besteed aan verduurzaming van de woning, zoals gevel- of vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing (minimaal HR++) of zonnepanelen. Ook moet verhoging plaatsvinden binnen vijf jaar na het afsluiten van de hypotheek die op de woning is gevestigd.

2. Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Vanaf 2018 kunt u niet meer lenen dan de woningwaarde. In de hypotheeknormen is echter een uitzondering gemaakt bij energiebesparende maatregelen. De maximale hypotheek kan worden opgerekt tot 106%. U kunt dus meer hypotheek krijgen.

Let op: niet bij elke bank kunt u maximaal lenen voor energiebesparende maatregelen. Ook zijn er banken die een opslag rekenen als u meer dan 100% van de woningwaarde leent. Maak dus altijd een hypotheekvergelijking.

3. Meer lenen voor een duurzaam huis

Wie een duurzaam huis koopt, kan meer lenen op basis van het inkomen.

 • Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld.
 • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag u tot € 25.000,- meer lenen.

Bereken uw maximale hypotheek.

4. Rentekorting bij ‘groene hypotheek’

Verschillende geldverstrekkers bieden inmiddels een ‘groene hypotheek’ aan. U krijgt een lagere hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.

 • Bij de GroenHypotheek van Rabobank krijgt u 0,2% rentekorting.
 • Ook ABN AMRO biedt een duurzaamheidskorting van 0,2% aan.
 • Bij Attens krijg je 0,4% korting op de hypotheekrente over maximaal 25.000 euro.
 • Nationale Nederlanden biedt bij duurzame nieuwbouw standaard hun meest gunstige rente.

Lees meer over rentekorting met een energiezuinig huis.

5. NHG voorwaarden versoepeld

Bij de financiering van energiebesparende maatregelen onder NHG, is vooraf een nota indienen niet meer nodig. Het benodigde geld gaat in een depot op basis van een schatting en later dient u de facturen in. Zoals dit gaat bij een reguliere verbouwing.

6. Een lening naast de hypotheek

Energiebesparende maatregelen kunt u ook financieren met een lening naast de hypotheek. Wat veel mensen niet weten, is dat een de rente bij een investering aan of in de woning, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar is.

Rabobank heeft het Rabo Groendepot gelanceerd. Dit is een aanvullende lening waarmee u energiebesparende maatregelen kunt financieren, tegen een gelijke rente als de hypotheek.

Bovenstaande voorwaarden gelden ook voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. Benieuwd naar de mogelijkheden met uw hypotheek? Maak vrijblijvend een berekening.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2419 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Goed en duidelijk

  De inhoud wordt meer dan waar gemaakt met de nodige persoonlijke aandacht. Snelle reactie en actie met ook nog een verrassend resultaat.

  04/01/2022 Leo, Brunssum
 • Duidelijke site, je weet wat je kunt verwachten.

  De te volgen paden op de site, de geschepte verwachtingen matchen prima met de uiteindelijke service die wordt geboden

  19/01/2022 Peter, Deventer
 • Je krijgt meteen een mooi overzicht van de verschillende aanbieders

  Dit was de eerste keer dat ik deze site bezocht, maar het was allemaal erg toegankelijk en overzichtelijk. Ook het adviesgesprek was top. Er werd goed geluisterd naar mijn wensen en werd ook geen druk uitgeoefend met oneigenlijke argumenten, wat elders nog regelmatig gebeurt.

  14/12/2021 Hans, Zwolle

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022