Block title
Block content
Uw huis energiezuinig maken met de hypotheek
  Door: roel 12180 keer gelezen
De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn ruimer geworden. Maak uw huis energiezuinig met uw hypotheek.

Vaart maken met verduurzaming van huizen

Het Kabinet Rutte 3 wil vaart maken met de verduurzaming van huizen in Nederland. Zo worden nieuwbouwhuizen niet meer standaard op het gasnet aangesloten, maar alleen als duurzame alternatieven (warmtenet of warmtepomp) niet mogelijk of te duur zijn.

Ook de bestaande woningvoorraad moet duurzamer vindt het Kabinet. De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn daarom de afgelopen jaren verruimd. Energiebesparende maatregelen zorgen voor een blijvend lage energierekening. Daarbij komt verduurzaming ten goede aan de woningwaarde. Daarmee is het op meerdere manieren een duurzame investering.

Heeft u interesse in een 'Groene Hypotheek'?Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden >

Huis energiezuinig met de hypotheek

Hier wordt echter nog maar beperkt gebruik van gemaakt. In 2017 is slechts bij 2,1% van de nieuwe NHG-hypotheken gebruik gemaakt van de extra financieringsmogelijkheden. Een indicatie dat het nog niet wil vlotten met de verduurzaming. Lees ook ons onderzoek over hoe huizenbezitters over verduurzaming denken.

Volgens Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken komt dit door ‘beperkte kennis over de mogelijkheden om verduurzamingsinvesteringen mee te financieren’. In een reactie op Kamervragen geeft de Minister aan in overleg te gaan met geldverstrekkers en hypotheekadviseurs over het stimuleren van verduurzaming.

Energiebesparende maatregelen financieren met hypotheek

Onder andere door de lage hypotheekrente van dit moment is financiering met de hypotheek een interessante optie. We hebben de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

1. Overwaarde gebruiken voor verduurzaming

Wie overwaarde heeft kan dit inzetten om de woning duurzaam te maken. U kunt uw hypotheek verhogen of een nieuwe (groene) hypotheek afsluiten naast uw bestaande hypotheek. Bereken uw mogelijkheden.

2. Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Vanaf 2018 kunt u niet meer lenen dan de woningwaarde. In de hypotheeknormen is echter een uitzondering gemaakt bij energiebesparende maatregelen. De maximale hypotheek kan worden opgerekt tot 106%. U kunt dus meer hypotheek krijgen.

Let op: niet bij elke bank kunt u maximaal lenen voor energiebesparende maatregelen. Ook zijn er banken die een opslag rekenen als u meer dan 100% van de woningwaarde leent. Maak dus altijd een hypotheekvergelijking.

3. Meer lenen voor een duurzaam huis

Wie een duurzaam huis koopt, kan meer lenen op basis van het inkomen.

 • Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld.
 • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag u tot € 25.000,- meer lenen.

Bereken uw maximale hypotheek.

4. Rentekorting bij ‘groene hypotheek’

Verschillende geldverstrekkers bieden inmiddels een ‘groene hypotheek’ aan. U krijgt een lagere hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.

 • Bij de GroenHypotheek van Rabobank krijgt u 0,2% rentekorting.
 • Ook ABN AMRO biedt een duurzaamheidskorting van 0,2% aan.
 • Bij Attens krijg je 0,4% korting op de hypotheekrente over maximaal 25.000 euro.
 • Nationale Nederlanden biedt bij duurzame nieuwbouw standaard hun meest gunstige rente.

5. NHG voorwaarden versoepeld

Bij de financiering van energiebesparende maatregelen onder NHG, is vooraf een nota indienen niet meer nodig. Het benodigde geld gaat in een depot op basis van een schatting en later dient u de facturen in. Zoals dit gaat bij een reguliere verbouwing.

6. Een lening naast de hypotheek

Energiebesparende maatregelen kunt u ook financieren met een lening naast de hypotheek. Wat veel mensen niet weten, is dat een de rente bij een investering aan of in de woning, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar is.

Rabobank heeft onlangs het Rabo Groendepot gelanceerd. Dit is een aanvullende lening waarmee u energiebesparende maatregelen kunt financieren, tegen een gelijke rente als de hypotheek.

Bovenstaande voorwaarden gelden ook voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. Benieuwd naar de mogelijkheden met uw hypotheek? Maak vrijblijvend een berekening.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.