Uw huis restylen voor verkoop? 10 tips

Uw huis verkopen? Check dan onze verkoopstyling tips. Wat kost het, wat levert het op, wat kunt u zelf? Welke blunders vermijdt u best?

Wat is verkoopstyling?

Verkoopstyling voor uw huis. Het concept van “home staging” komt uit de VS overgewaaid. Sinds 1972 deed het pimpen van uw huis er zijn intrede. En nee, het is geen hip modeverschijnsel gebleken. Vandaag wordt al 95% van het vastgoed in de VS pas verkocht na een interieur-update. Verkoopstyling heeft dus voordelen.

Verkoopstyling of vastgoedstyling is het professioneel restylen van een huis in de verkoop. Doel? Zo snel mogelijk het huis verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs. Verkoopstylisten maken uw woning minder persoonlijk. De woning kan neutraal getoond worden en is dus interessant voor een breder publiek. Meer kijkers = sneller kopers.

Verkoopstyling - Voor en na
Bron: Bontekoe Verkoopstyling

Wat kost het?

Voor een standaard huis heeft u een verkoopstyling-basispakket vanaf 350 euro. Gemiddeld genomen zit de investering rond 500 euro. Een professioneel opgeleid verkoopstylist adviseert enkel investeringen waarvan hij/zij weet dat het zich terugverdient. En daar zit de echte kracht van professionele verkoopstyling. Stylen met maximaal rendement.
Wat krijgt u hiervoor?

 • Een restyling van uw interieur
 • Professionele fotoreportage

Gaat u ook kamers schilderen, herstellingen (laten) uitvoeren, meubels huren? Dan zal het prijskaartje wat hoger liggen.

Wat levert het op?

Maar belangrijker: wat levert verkoopstyling op? Uit onderzoek blijkt dat uw huis sneller verkocht wordt. Gemiddeld genomen is ook de verkoopprijs hoger. En stel: uw huis staat lang te koop. Dan is een logische stap: zakken met uw vraagprijs. Doorgaans gaat dit in stappen van 10.000 euro! Tja, wat is dan een investering van 500 euro? Die heeft u snel terugverdiend.

daling vraagprijs woningen

Het werkt nu eenmaal zo dat ons brein gevoelig is voor mooie plaatjes. Dat is algemeen bekend in autobranche en toerisme en mode etc. Ik leg het vaak ook zo uit aan mijn klanten. Vergelijk je huis met een 2e hands auto…..die ga je ook uitdeuken, oppoetsen en apk keuren voordat je m verkoopt. En die moeite en kosten maak je omdat de verkoop meer oplevert. Dit geldt ook voor huizen.

Mijn nummer 1 tip: verbeteringen aan keuken en badkamer. Dat zijn dé afknappers of juist de aankoopbeslissers. Ook erg belangrijk zijn meubelindeling, kleurgebruik en lichtinval.

(Margriet van der Tas, verkoopstylist bij fraaiverkoopstyling.nl )

Wij bemeubelen lege woningen. In 80% van de gevallen is de woning binnen 3 maanden verkocht. Makelaars laten de prijs na een tijdje graag zakken. Verkopers zijn het daar niet altijd mee eens. Zo komen ze bij ons terecht. De resultaten zijn heel verrassend. Huizen die al jaren te koop staan, worden binnen een paar weken verkocht.
Ik heb leuk cijfermateriaal uit 2015. Dat jaar werkte ik samen met een grote makelaar. De huizen waarvoor ik advies en restyling deed, werden gemiddeld in 4 maanden verkocht. De andere helft? Gemiddeld 8 maanden!

Jojanneke Voorthuis, verkoopstylist bij STIJLvoorTHUIS

Verkoopstyling onderzoek

Onderzoek House of KIKI

House of KIKI is een opleidingscentrum voor vastgoedstylisten. Ze voerden 2 keer onderzoek onder hun 200 actieve leden.

De case: woningen ouder dan 1,5 jaar. Vaak categorie B woningen (gedateerde “oma” woningen). Na restyling: in 70% van de gevallen binnen 3 maand verkocht. De investering? Gemiddeld 1.000 euro.

Zelf doen of professional inhuren?

Ok. Smaak is persoonlijk. En iedereen heeft smaak. Goed of slecht. Maar: hoe verleidt u een zo breed mogelijk publiek om uw huis te kopen? Hoe laat u een kamer ruim en fris overkomen? Hoe zet u de sterke punten van uw huis extra in de verf? Bespaart u 500 euro door uw huis in de verkoop zelf aan te pakken? Of verliest u een kleine 10.000 euro doordat uw eigen gepruts niet aanslaat?

Hogere hypotheekrenteaftrek

Ook fiscaal is het restylen van uw huis interessant. Na de verkoop koopt u vast een nieuw huis. De verkoopkosten (dus ook de verkoopstyling) mag u van de overwaarde aftrekken. Hierdoor zakt de overwaarde. Gevolg: de hypotheekrenteaftrek wordt hoger.

Rekenvoorbeeld verkoopstyling

Voor een styling van 1000 euro (uitgaande van een hypotheek tegen 5% rente met een looptijd van 10 jaar en dat uw inkomsten in de 42% schaal vallen) zou u 210 euro extra terugkrijgen.

Vastgoedstyling: 5 tips

Verkoopstyling tips

Heeft u wel verstand van binnenhuisinrichten? En tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan volgen hier de 5 belangrijkste tips van verkoopstyling.

 1. Weg met de rommel 

  Clean house policy! Trommel uw schoonmoeder op, en hou een grote schoonmaak. Wat kan definitief weg? Welke zichtbare rommel kan weg?

 2. Klein herstelwerk 

  Kleine herstellingen moeten toch gebeuren. Dan beter nu. Loop een rondje door huis. Noteer alle gebreken. En stel een todo-lijstje op. En voer uit.

 3. Welkom 

  Uw potentiële koper komt binnen langs de voordeur. Ga zelf eens voor uw huis staan. En stap eens binnen langs die voordeur. Wat valt u op? Hoe kan u deze eerste indruk verbeteren? Een nette voortuin. Frisse bloemen aan de deur. Een geurkaarsje in de inkomhal. Minimale ingrepen met maximaal rendement. Vervolgens pakt u ook de rest van de kamers aan.

 4. Neutraliseren 

  Met neutraliseren bedoelen we: alle afleiding weghalen. Posters aan de muur, opvallend gekleurde muren of een bloemetjesbehang. Wit is de perfect neutrale kleur. Gebruik leuke accessoires om een gezellige sfeer te brengen. Geen persoonlijke spullen zoals familiefoto’s (leidt af). Wel: mooie kussens, kaarsen en bloemen.

 5. Rek uw kamers op  

  Maak de ruimtes visueel groter. Nee, geen muurtjes gaan uitbreken. Zet meubels tegen de wanden. Overbodige elementen weg. Less = more. Algemene ruimte-tip: witte muren of plafonds verruimen.
  Meer tips: https://lo-studio.nl/verkoopstyling-tips-huis/.

Tip: lees hier waar kopers op letten bij een bezichtiging.

Vermijd deze blunders

Verkoopstyling tips

Gaat u zelf aan de slag? Vermijd dan deze 5 styling-blunders.

 1. Hotelkamer 

  U gaat uw huis depersonaliseren en neutraliseren. Maar maak er geen saaie, steriele hotelkamer van. Het mag er leefbaar uitzien. En een huiselijke sfeer uitstralen.

 2. Geur 

  Verwacht u een potentiële koper? Zet dan vooraf even de ramen en deuren open. Zorg voor een frisse lucht. En vermijd onfrisse geuren. Een bloemkoollucht gaat de verkoop niet stimuleren.

 3. Muziek 

  Een zacht muziekje kan voor een leuke sfeer zorgen. Laat dus de FM radio uit. En kies zelf een aangepaste playlist. Zorg dat de muziek geen stoorzender wordt.

 4. Kraakpand 

  Woont u niet meer in de woning? Dan gaat het al snel op een kil kraakpand lijken. Zorg dat uw woning bemeubeld getoond wordt.

 5. Foute renovaties 

  Stop geen geld in onnodige renovaties. De koper heeft een eigen smaak. En ziet in uw renovatie misschien geen meerwaarde. Zonde van de tijd en het geld.

 

Praat mee: wat is uw gouden restyle-tip of blunder? Hoe denkt u over het mogelijke rendement? Of de snellere verkoop? Deel het hieronder in de reacties.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.3
8.3 uit 2673 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Inzicht gegeven

  Prima uitleg en goed globaal inzicht gegeven

  16/11/2022 Rob, Geffen
 • Duidelijk

  Goede en duidelijke informatie.

  13/11/2022 Willem Dijkstra, Gorredijk
 • Goed

  Prima uitleg. Helder

  11/11/2022 HC Veenstra, Meppel
 • Super

  Snelle reactie, duidelijke site, vriendelijke medewerkster.

  09/11/2022 Marieke Vuijk, Vlaardingen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022