Vertrouwen in woningmarkt groeit

Duidelijkheid over hypotheekrenteaftrek

Het nieuwe kabinet heeft duidelijk gemaakt de huidige hypotheekrenteaftrek ongewijzigd blijft. Dit is in het regeerakkoord besloten. Goed nieuws dus voor alle woningbezitters en iedereen die verhuisplannen heeft. Het wegnemen van de onzekerheid omtrent de hypotheekrenteaftrek zou voor een herstel van vertrouwen in de woningmarkt moeten zorgen. En dit blijkt ook.

Hypotheekrente en dalende woningprijzen

De recente verduidelijking omtrent de hypotheekrenteaftrek zorgde voor de grootste boost in vertrouwen. Andere factoren spelen al langer. De huidige hypotheekrente is historisch gezien erg laag. Daarom is het interessant om nu een hypotheek af te sluiten. Verder zitten de gemiddelde woningprijzen nog steeds onder het niveau van voor de kredietcrisis. Alles tesamen vormt dit een ideaal koopklimaat.

Groeiend vertrouwen in huizenmarkt

De verduidelijking omtrent de hypotheekrenteaftrek zorgt voor een groeiend vertrouwen in de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis (VEH) doet maandelijks peilingen naar het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. Hieruit blijkt dat het vertrouwen in oktober 2010 flink toeneemt. De Marktindicator van Eigen Huis steeg in de periode augustus 2010 tot oktober 2010 met 5 punten. Dit is de sterkste stijging in twee jaar. Sinds het absolute dieptepunt in de kredietcrisis (eind 2008), is het consumenten volgens deze indicator met 14 punten gestegen.

Woningmarkt vertrouwen oktober 2010

Verhuisplannen

Nog volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis wil 48% van de ondervraagden binnen dit en 2 jaar verhuizen. Hiervan wil 13% zeker verhuizen, terwijl 35% het overweegt. In 48% van de gevallen gaat de gewenste verhuizing om een koopwoning, 37% denkt aan een huurwoning en 16% heeft geen voorkeur.

De belangrijkste redenen voor de verhuisplannen:

  • de volgende stap in de wooncarrière (samenwonen, inkomensstijging) (28%);
  • huidige woning bevalt niet meer (20%);
  • geschiktere woning vanwege de leeftijd gewenst (16%)
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.