Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen 2018

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2018? We geven onze verwachting voor de huizenprijzen en het aanbod op de woningmarkt. Is de gekte voorbij?

Waarom stijgen de huizenprijzen?

Sinds 2014 zit de huizenprijs weer in de lift. Het herstel van de huizenmarkt wordt in eerste instantie gedreven door de lage hypotheekrente van dit moment. Er is echter meer nodig voor de explosieve stijging van de huizenprijzen die we nu meemaken:

 • Door een gebrek aan huurhuizen stijgt de huurprijs (in Nederland gemiddeld met 6%). Betaalbare huurwoningen voor middeninkomens zijn schaars.
 • In de crisis is de nieuwbouw stilgevallen. Tegenover de grote vraag staat een beperkt aanbod van koophuizen.
 • Door de lage spaarrente worden huizen vaker gekocht als belegging. Kopers concurreren met vermogende investeerders.
 • Door de gestegen huizenprijzen komen meer woning boven water. De mogelijkheden om te verhuizen worden groter.

Bereken uw maximale hypotheek Op basis van de actuele hypotheeknormen

Huizenmarkt breekt opnieuw records

De huizenmarkt in Nederland breekt opnieuw records. In het tweede kwartaal van 2018 steeg de huizenprijs gemiddeld met 10,4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee waren woningen nog nooit zo duur als nu. Wel daalt het aantal verkochte woningen voor het vierde kwartaal op rij. De afgelopen 3 maanden met 10,6%. Aldus de NVM.

huizenmarkt 2018 huizenprijzen index

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in de tweede helft van 2018? We beantwoorden deze vraag in onze verwachting voor de woningmarkt. Daarbij gaan we ook in op de nadelen van de snel stijgende huizenprijzen.

Verwachting voor huizenmarkt in 2018

Voor de verwachting voor de huizenmarkt in 2018 kijken we naar de factoren die nu zorgen voor stijgende huizenprijzen.

Kopen blijft aantrekkelijk

Het blijft aantrekkelijk om in 2018 een huis te kopen. De hypotheekrente loopt naar verwachting licht op, maar blijft historisch gezien laag. Ook de spaarrente blijft in 2018 laag. Dit blijft investeerders naar de huizenmarkt trekken. De huurprijzen stijgen naar verwachting verder.

Hypotheeknormen in 2018 minder ruim

De hypotheeknormen zijn iets minder ruim.  In 2018 kan voor het eerst niet meer geleend worden dan de woningwaarde. Ook op inkomen valt de maximale hypotheek voor een aantal doelgroepen lager uit.

Het Kabinet Rutte 3 voert de komende 4 jaar geen verdere verlaging van de hypotheeknormen door. Kopers weten dus waar ze aan toe zijn.

Krapte op de huizenmarkt blijft

De vraag naar koophuizen blijft voorlopig groter dan het aanbod. Dit komt in 2018 voor het eerst tot uiting in de huizenmarkt-cijfers. In het eerste kwartaal werden 7% minder huizen verkocht dan vorig jaar. In de onlangs gepresenteerde Nationale Woonagenda is te lezen dat tot 2025 jaarlijks 75.000 extra woningen nodig zijn. Deze woonagenda is volgens verantwoordelijk Minister Ollongren de ‘start van de intensivering van bestaande woningbouw’. Een snelle groei van het huizenaanbod is dus niet te verwachten.

Tip: dit vraagt om een andere aanpak bij het zoeken naar een koophuis, bijvoorbeeld door naast Funda meer huizensites te bekijken.

Koophuis vaker onbereikbaar

De combinatie tussen de stijgende huizenprijzen en een dalend aanbod, zorgt ervoor dat een populair koophuis vaker onbereikbaar is. Starters en jonge gezinnen zijn aangewezen op hulp van ouders bij de hypotheek of vertrekken uit de steden naar de randgemeenten. Meer regio’s zullen zo profiteren van de aantrekkende huizenmarkt.

De ‘gekte’ op de huizenmarkt in 2018 voorbij?

Vooral jonge kopers stuiten op de grens van de betaalbaarheid van een huis. Dit heeft naar verwachting geen gevolgen voor de huizenprijs in 2018. Want terwijl het aantal starters is gedaald, bestaat de helft van de markt inmiddels uit doorstromers.

Deze huizenbezitters hebben vaak een flinke overwaarde en daarmee financiële armslag om een nieuwe woning te kopen. De huizenprijs zal hierdoor verder stijgen, maar het aantal woning dat van eigenaar wisselt daalt naar verwachting:

 • Rabobank heeft onlangs haar verwachting van stijging van de huizenprijs in 2018 bijgesteld van 7% naar 8%. Ook ABN AMRO rekent op stijging van de huizenprijs in 2018 en heeft de prognose in augustus verhoogd naar 8,7%.
 • Beide banken verwachten dat in 2018 minder huizen worden verkocht. ABN AMRO gaat uit van een daling van 5%. Rabobank schat dat 235.000 huizen van eigenaar zullen wisselen.

Daarmee lijkt de ‘gekte’ op de huizenmarkt  voorlopig niet voorbij. Inmiddels zijn ook de eerste prognoses voor volgend jaar bekend. Deze leest u in onze verwachting voor de huizenmarkt in 2019.

Het blijft zaak om om het hoofd koel te houden en realistisch te kijken naar de eigen financiële situatie, nu en in de toekomst. Een goede berekening van de financiële mogelijkheden is hierbij de eerste stap.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024