Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2022

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2022? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en het huizenaanbod. Zo kunt u anticiperen op de huizenprijsontwikkeling (5 tips).

Wat doet de huizenmarkt in 2022?

De vraag naar koophuizen is groot. Combineer dat met een extreem lage hypotheekrente en maatregelen waardoor meer geleend kan worden. Dan is een verdere huizenprijsstijging haast onvermijdelijk.

Tegelijkertijd loopt de huizenmarkt tegen grenzen aan. Hoe ver willen en kunnen potentiële kopers gaan om aan een huis te komen? Dit sentiment kan een rol gaan spelen bij de huizenmarkt verwachting voor 2022.

Huizenprijzen blijven in 2022 stijgen 

Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het wel over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven. 

 • Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 11,5%.
 • De meest recente verwachting van ABN AMRO is een prijsstijging van 5%
 • De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht een prijsstijging van 5,5%

Met deze percentages zouden we gewoonlijk niet snel van ‘afkoeling’ spreken. We hebben echter twee uitzonderlijke jaren op de huizenmarkt achter ons. Daarin stegen de huizenprijzen eerst met 7,8% en dit jaar naar verwachting nog eens met 14%. Zie ook onderstaande grafiek.

Daarmee vergeleken kunnen we dus stellen dat de huizenprijzen in 2022 naar verwachting iets minder hard stijgen.

Tip: bereken wat uw woning waard is op basis van de CBS-index.

Betaalbaarheid koophuizen verder onder druk

De afvlakking van de huizenprijsstijging in 2022 heeft deels te maken met betaalbaarheid.

Een koophuis kost nu gemiddeld 410.000 euro. Dit is voor een starter al lang niet meer haalbaar. Maar ook steeds meer huizenbezitters lopen tegen hun financieringsgrens aan. Dit terwijl zij toch vaak een flinke overwaarde hebben opgebouwd.

De Nederlandse huizenmarkt is al krap. Wanneer ook de doorstroming van huizenbezitters naar een duurdere woning stopt, wordt het aanbod nog beperkter. Potentiële kopers kunnen momenteel kiezen uit 1,4 huizen, blijkt uit de krapte-indicator van NVM.

Rabobank gaat er dan ook vanuit dat het aantal verkochte koophuizen in 2022 met 8,6% daalt, ABN AMRO houdt het voorlopig bij een daling van 5%.

De hoge huizenprijzen en een beperkt aanbod kan het sentiment op de huizenmarkt schaden. Als steeds meer potentiële kopers afhaken, kan dit een verdere afvlakking van de huizenprijzen in 2022 zorgen.

Inspelen op de huizenmarkt ontwikkeling (5 tips)

1. Lage hypotheekrente

Voor wie een woning kan vinden én financieren, is kopen nog altijd zéér interessant. De hypotheekrente is extreem laag. Dit zorgt niet alleen voor lage maandlasten, ook kan fors meer geleend worden.

Bekijk hier met een rekenvoorbeeld hoe de lage rente voor een hogere maximale hypotheek zorgt.

De hypotheekrente blijft ook in 2022 laag, maar de absolute bodemrentes van dit moment komen naar verwachting niet meer terug. Heeft u een woning op het oog, dan kan het interessant zijn om de aankoop dit jaar nog rond te maken.

2. Regelingen voor kopers

U kunt ook nog altijd profiteren van een aantal regelingen die het financieren van een koophuis aantrekkelijk maken.

 • Ruime schenkingsvrijstelling. U mag 105.302 euro schenken aan personen tot 40 jaar, ook uit overwaarde.
 • Starters betalen nu vaak geen overdrachtsbelasting meer voor woningen tot € 400,000,. 
 • Bij tweeverdieners telt het tweede inkomen voor 90% mee.

Het is niet uitgesloten dat deze regelingen op termijn versoberd worden. De ruime financieringsmogelijkheden zorgen er namelijk mede voor dat de huizenprijzen nu zo hard stijgen. Bekijk hier alle Prinsjesdag maatregelen voor huis en hypotheek.

3. Tweede huis kopen

Bij de aankoop van een tweede huis zien we nu al een aanscherping van de mogelijkheden vanuit de overheid. Dit jaar was daar al een verviervoudiging van de overdrachtsbelasting (8%) wanneer u niet zelf in de woning gaat wonen. 

Vanaf volgend jaar mogen gemeenten ‘kopen voor verhuur’ in bepaalde wijken aan banden leggen. Veel steden hebben al aangegeven vanaf 2022 woningbeleggers te willen weren.

Hierdoor kan het interessant om de aankoop van een beleggingspand dit jaar rond te maken. Ontdek hier uw mogelijkheden voor een verhuurhypotheek.

4. Veranderende woonwensen

Door de coronacrisis zijn uw woonwensen misschien veranderd. U bent bijvoorbeeld minder plaatsgebonden door thuiswerken, waardoor u in een groter gebied kunt gaan zoeken. Dit vergroot de slagingskans op de huizenmarkt. Daarbij kunt u kiezen voor meer ruimte of een plek waar de huizen relatief goedkoper zijn.

Gaat u niet verhuizen, dan is verbouwen dé manier om uw huis weer naar wens te maken. De helft van de huizenbezitters wil momenteel verbouwen, zo blijkt uit landelijk onderzoek. Zij noemen het krappe woningaanbod en thuiswerken als belangrijkste redenen.

Om uw verbouwing te financieren kunt u ervoor kiezen om uw hypotheek te verhogen. Een andere optie is een verbouwingslening. Deze sluit u gratis en online af. Hierdoor is dit een interessante optie voor leenbedragen onder 25.000 euro.

Of u nu gaat verhuizen of verbouwen, overweeg ook energiebesparende maatregelen. Dit helpt niet alleen om uw energierekening te verlagen, het vergroot tevens uw wooncomfort. Geldverstrekkers hebben ruime mogelijkheden om verduurzaming van uw woning te financieren.

5. Uw overwaarde gebruiken

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Een woning op het oog?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

3 gedachten over “Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2022”

 1. Ben 80 jaar en heb twee keer een golf beweging mee gemaakt 1978 en 2020 er komt een einde aan deze bizarre situatie op de woning prijzen. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen door meer te bouwen. Geef ouderen een premie indien zij verhuizen naar een passende woning. Dus bejaarden woningen bouwen. Geef vakantie woningen vrij om ’t hele jaar te wonen. Geef mensen de mogelijkheden zelf te bouwen,zonder al die rompslomp van vergunningen etc. Kijk naar België daar kan het wel.

  Beantwoorden
 2. Misschien kan financien een premie geven als mensen hun huis van minder dan 400.000 te koop aanbieden om wat meer beweging in de markt te brengen en de doorstroom te stimuleren ipv belastingen heffen op van alles…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2289 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer positief en objectief geholpen

  Geen luchtkastelen verkoop praatje maar realistisch en duidelijk haalbare wensen. De klant is koning

  06/10/2021 Jan, Nijverdal
 • "Loud" and clear

  Heel toegankelijke website met gerichte informatie die je direct wegwijs maakt in de financiële wereld van de hypotheken.

  05/10/2021 Frederik Tijs, Hoorn
 • Snel en duidelijk antwoord

  De ervaring was dat ik sprak met zeer ervaren mensen en die ook weten waar ze het overhebben en met een goed passend advies zijn gekomen.

  05/10/2021 Damian Wikkeling, Capelle aan den IJssel

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022