Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2022

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2022? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en het huizenaanbod. Zo kan je anticiperen op de huizenprijsontwikkeling (5 tips).

Wat doet de huizenmarkt in 2022?

De vraag naar koophuizen is groot. Combineer dat met een beperkt aanbod en nog altijd ruime schenkingsvrijstelling. Dan is de verwachting dat de huizenprijzen blijven stijgen. Maar met welk percentage?

Door de hoge inflatie en oplopende hypotheekrente staat de betaalbaarheid van koopwoningen onder druk. Daarnaast is het vertrouwen gedaald door een naderende recessie. Deze factoren gaan vanaf de tweede helft van 2022 een rol spelen bij de huizenmarkt verwachting.

Maak slim gebruik van de gestegen huizenprijzenOntdek jouw mogelijkheden met overwaarde >

Huizenprijzen blijven stijgen, maar minder hard 

Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven (en ook weer bijgesteld). 

 • Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 16,1%.
 • De meest recente verwachting van ABN AMRO is een prijsstijging van 15,2%.
 • ING verwacht een prijsstijging van 13%. Eerder ging de bank nog uit van 9%.
 • Toezichthouder Nederlandsche Bank voorspelt een huizenprijsstijging van 13,9%.

Deze prijsstijging met dubbele cijfers hebben we vooral te danken aan de eerste helft van het jaar. In de tweede helft van 2022 stijgen de huizenprijzen beduidend minder hard, zo is de verwachting. Dit heeft alles te maken met de hoge inflatie. Daarover lees je hieronder meer.

Gevolgen inflatie voor de huizenmarkt

De inflatie was al hoog en de oorlog in Oekraïne doet hier nog een schepje bovenop. Dit zorgt ervoor dat huishoudens minder bestedingsruimte hebben. Om de prijsstijging af te remmen, grijpt de Europese Centrale Bank nu in. Door de rente te verhogen willen ze de vraag afremmen en de economie afkoelen.

Hierdoor stijgt de hypotheekrente in 2022 sneller dan verwacht. Een hogere rente betekent dat huishoudens minder hypotheek kunnen krijgen. Zoals te zien in onderstaande rekenvoorbeeld:

 • Stel je hebt een jaarinkomen van € 35.000,- en € 25.000,-. Op 1 januari kon je bij een rente van 1,5% nog 282.500 euro lenen
 • Nu loopt de gemiddelde hypotheekrente op naar 3,5%. De maximale hypotheek is dan nog maar 261.667 euro

Hoe gaat de lagere leencapaciteit de huizenprijsstijging beïnvloeden? Daarover lees je hieronder meer.

Verwachting huizenprijzen voor 2022

Tip: bereken wat jouw woning waard is op basis van de CBS-index.

Betaalbaarheid koophuizen verder onder druk

Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien stijgen de huizenprijzen steeds minder snel. Dit heeft te maken met de betaalbaarheid van koopwoningen.

Een koophuis kost nu gemiddeld 448.000 euro. Dit is voor een starter al lang niet meer haalbaar. Maar ook steeds meer huizenbezitters lopen tegen hun financieringsgrens aan. Dit terwijl zij toch vaak een flinke overwaarde hebben opgebouwd. De hypotheeknormen in 2022 zijn immers gelijk gebleven.

Aantal woningverkopen daalt in 2022

Als woningen niet meer betaalbaar zijn, haken meer potentiële kopers af. In 2022 zullen hierdoor minder woningen van eigenaar wisselen en dit leidt tot een minder sterke stijging van de huizenprijzen.

De economen van Rabobank verwachten dat het aantal transacties op de huizenmarkt in 2022 daalt van 226.000 naar 189.000 (-16%). Ook ABN AMRO houdt dit jaar rekening met 15% minder woningverkopen.

Is dit een goed moment om een huis te kopen?

Huizenprijzen die minder hard stijgen en een dalend aantal woning; is dit nog wal een goed moment om een huis te kopen? Een daling van de huizenprijzen zoals in de vorige crisis, wordt niet verwacht. Daarvoor is de vraag naar koophuizen simpelweg te groot. Wel kunnen de huizenprijzen later in 2023 dalen, maar over het jaar gezien wordt een bescheiden groei verwacht.

In 2023 bereikt de huizenprijsstijging naar verwachting het laagste punt, maar blijft desondanks stijgen. Tegelijkertijd lijkt dan het aantal woningverkopen in 2023 alweer over het dieptepunt heen. Daarbij is een beetje afkoeling van de huizenmarkt niet slecht als je een huis wilt kopen.

 • Rabobank verwacht dat volgend jaar de huizenprijzen met gemiddeld 3% stijgen en 197.000 woningverkopen. Aan het einde van 2023 kan de gemiddelde huizenprijs licht dalen.
 • ABN AMRO verwacht in 2023 een gemiddeld huizenprijsstijging van 2,5% en een gelijkblijvend aantal woningverkopen.
 • De Nederlandsche Bank verwacht dat de huizenprijzen in 2023 en 2024 met respectievelijk met 3,7% en 2,5% doorstijgen.

Lees nu ook onze verwachting voor de huizenprijzen in 2023.

Inspelen op de huizenmarkt ontwikkeling (5 tips)

1. Huizenmarkt is een verkopersmarkt

Door de grote vraag en een beperkt aanbod, is de huizenmarkt een echte verkopersmarkt. Dit betekent dat je jouw huis snel en voor een goede prijs kunt verkopen. Verkopers kunnen hiervan profiteren als ze hun huis voor een lagere prijs hebben gekocht. De overwaarde kan je investeren in jouw nieuwe huis, gebruiken voor lagere maandlasten of laten uitkeren.

2. Regelingen voor kopers

Starters hebben het juist lastig op deze huizenmarkt. Zij kunnen profiteren van een aantal regelingen die het financieren van een koophuis aantrekkelijk maken.

 • Ruime schenkingsvrijstelling. In 2022 mag 106.671 euro schenken aan personen tot 40 jaar, ook uit overwaarde.
 • Starters betalen nu vaak geen overdrachtsbelasting meer voor woningen tot € 400.000. 
 • Bij tweeverdieners telt het tweede inkomen in 2022 voor 90% mee.
 • In verschillende gemeenten kan je gebruik maken van de SVn Starterslening.

Let op: in 2023 mag je nog maar 27.231 euro belastingvrij schenken, waardoor van een jubelton geen sprake meer is. Wie nog gebruik wil maken van de ruime schenkingsvrijstelling, moet dit jaar in actie komen. Wist je dat het mogelijk is om overwaarde op te nemen voor een schenking? Bereken jouw mogelijkheden.

3. Tweede huis kopen

Bij de aankoop van een tweede woning zien we een aanscherping van de mogelijkheden vanuit de overheid. Dit jaar was daar al een verviervoudiging van de overdrachtsbelasting (8%) wanneer je niet zelf in de woning gaat wonen. In het regeerakkoord wordt een verdere verhoging naar 9% genoemd.

Hierdoor kan het interessant om de aankoop van een beleggingspand nog dit jaar rond te maken. Ontdek hier jouw mogelijkheden voor een verhuurhypotheek.

4. Veranderende woonwensen

Door de coronacrisis zijn jouw woonwensen misschien veranderd. Je bent bijvoorbeeld minder plaatsgebonden door thuiswerken, waardoor je in een groter gebied kunt gaan zoeken.

Ga je niet verhuizen, dan is verbouwen dé manier om jouw huis weer naar wens te maken. De helft van de huizenbezitters wil momenteel verbouwen, zo blijkt uit landelijk onderzoek. Zij noemen het krappe woningaanbod en thuiswerken als belangrijkste redenen.

De stijgende energieprijzen kunnen een reden zijn om jouw woning versneld te verduurzamen. Geldverstrekkers hebben ruime mogelijkheden om verduurzaming van jouw woning te financieren, vaak met een aantrekkelijke rentekorting.

Om jouw verbouwing of verduurzaming te financieren kan je ervoor kiezen om jouw hypotheek te verhogen. Een andere optie is een verbouwingslening. Deze sluit je gratis en online af. Hierdoor is dit een interessante optie voor leenbedragen onder 25.000 euro.

5. Slim jouw overwaarde gebruiken

Door de huizenprijsstijging hebben veel huizenbezitters overwaarde. Daar kunt je nu slim gebruik van maken:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

29 gedachten over “Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2022”

 1. Ben 80 jaar en heb twee keer een golf beweging mee gemaakt 1978 en 2020 er komt een einde aan deze bizarre situatie op de woning prijzen. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen door meer te bouwen. Geef ouderen een premie indien zij verhuizen naar een passende woning. Dus bejaarden woningen bouwen. Geef vakantie woningen vrij om ‘t hele jaar te wonen. Geef mensen de mogelijkheden zelf te bouwen,zonder al die rompslomp van vergunningen etc. Kijk naar België daar kan het wel.

  Beantwoorden
  • Een mooi bericht. Toch bespeur ik bij mijzelf een gevoel van oneerlijkheid.
   De naoorlogse generatie heeft veel geprofiteerd van verschillende premies om een huis te kopen. (premie A woning etc). Om deze generatie weer een premie te geven om te verhuizen, voelt niet goed.

   Toch een goede suggestie

   Beantwoorden
   • Ben naoorlogse generatie nooit een Premie gehad. Ook Noor Gemeente garantie. Toch hadden wij vanaf het begin van ons huwelijk al een eigen huis. Helaas kreeg mijn man met 45 ontslag en was toen te oud voor de arbeidsmarkt. Nee onze naoorlogse generatie was hoofdzakelijk van de eigen broek ophouden. Jammer dat er zo’n vertekend beeld is. Ben wel blij dat de prijzen in onze tijd weer wat omhoog gingen. We hebben zeker 3x een dip mee gemaakt. Maar ook weer kunnen overleven.

   • Klaasje toch. Was jij niet van die generatie die studie financiering genoot, waar de naoorlogse generatie voor heeft moeten ploeteren. Wellicht had je beter je best moeten doen op school. De generaties na de naoorlogse hebben het allemaal beter en beter gehad. Dus als het bij jou niet gelukt is, moet je het misschien wel bij jezelf zoeken. Mijn ervaring is dat jou en mijn generatie ondankbaar en hebberig is geworden. Klagen over hoe de jongeren en de ouderen het wel niet hadden. Vreselijk. Die premies zijn vergelijkbaar met de hypotheek rente aftrek van nu. Dus wat klaag je man.

  • In België wil de overheid dit niet meer vanwege de wildgroei van woningen op verkeerde plaatsen. De lintbebouwing in België verdient geen navolging.
   Helaas kost zelfbouw door alle verschillen veel meer tijd van het ambtenaren apparaat dan de eenheidsworsten van de projectontwikkelaars. Hoe Almere dit toch veel heeft kunnen faciliteren, is denk ik omdat de grond van de gemeente was.
   Alleen met wetgeving die 10% zelfbouw afdwingt per project zou meer zelfbouw mogelijk worden, maar dit lost wel mijn wens op, maar niet problemen van het woningtekort.

   Beantwoorden
  • Heel goed bericht. Er zouden mensen uit de politiek mee aan de slag moeten. Mijn groot ouders hebben na de oorlog ook keihard gewerkt om na zoveel jaar een Woning te kunnen kopen . Niets geen subsidies of handje ophouden was dat. Als onze jonge generatie niet zo verwend was dan zou er nog wat terecht komen van ons land.

   Beantwoorden
 2. Misschien kan financien een premie geven als mensen hun huis van minder dan 400.000 te koop aanbieden om wat meer beweging in de markt te brengen en de doorstroom te stimuleren ipv belastingen heffen op van alles…

  Beantwoorden
  • En waar zou dat geld vandaan komen? Lijkt wel of veel mensen net als kleine kinderen denken, papa dan tap je toch wat geld uit de geldautomaat.

   Beantwoorden
 3. 75% van de overheidsmanagers en beleidsambtenaren omscholen tot iets nuttigs. Is sleutel tot de oplossing van heel veel problemen in NL.
  Ik spreek op basis van 28 jaar ervaring als ambtenaar.

  Beantwoorden
   • Wat een antwoord. Als je denkt dat je als individu een ambtelijk apparaat kan aanpassen, heb je er nog nooit gewerkt of kom je uit een ei.

 4. Laat alleenstaande AOW’ers samenwonen zonder deze te korten op hun pensioen zodat woningen vrijkomen voor jongere woningzoekenden!

  Beantwoorden
  • Groot gelijk Louis, het is eigenlijk schandalig dat je gekort wordt, altijd betaald voor een volledige AOW.
   Bovendien is deze voordeurdelersregeling ontstaan doordat mensen in de bijstand met grote groepen samen gingen wonen..

   Beantwoorden
  • Ben het hier helemaal mee eens!!
   Maar….. denk dat dit niet te betalen is. Je gaat ongelijkheid krijgen tussen AOW’ers die al samenwonen en zij die gaan samenwonen. Voor de twee die gaan samenwonen zou dit dan qua AOW niet duurder worden, dus geen invloed op de AOW-pot. Alleen moet dan voor alle reeds samenwonenden de AOW-uitkering ook omhoog. Kortom zou dan wel of niet samenwonend een gelijk AOW gaan krijgen. En dat gaat natuurlijk niet.

   Beantwoorden
  • Heel goed idee. Nu wordt dit geblokkeerd door verkeerde financiële prikkels. Zo raak je je weduwen en wezen pensioen kwijt als je gaat samenwonen.

   Beantwoorden
 5. Levenslustig ouder echtpaar wil tijdig maatregelen treffen om fysieke problemen voor te zijn. Willen hun riante villa in Friesland schitterend gelegen aan vaarwater, (schip aan eigen steiger voor de deur) met pijn in het hart verlaten. Geen 2 etages meer, geen 2 badkamers, geen tuin, geen 180 m2 woonruimte te stofzuigen. De gang naar een appartement is een logische. 120 m2 is voldoende, beetje luxe mag. In Friesland? Niets te vinden voor ouderen die jaren geleden met mooie beloftes (ruimte en rust) naar deze fraaie provincie zijn gelokt. Deze 70+ ‘ers willen best verkassen maar er is weinig alternatief. En als er al iets is zijn de (vraag)prijzen van dien aard dat wij opnieuw aan de hypotheek moeten. Hebben ons huis desondanks te koop. We zien wel…. en met ons heel veel lotgenoten.

  Beantwoorden
  • 120 m2? dat is gigantisch veel! Het gemiddelde stel van in de 30 moet het doen met iets van 70 m2. Korte termijn oplossing komt niet van de overheid, maar moet vanuit ‘ons’ zelf komen en is simpel: Met meer op minder wonen! alleenstaanden: zoek een partner en trek er bij in. woon je te groot? splits je woning!

   Beantwoorden
 6. als er ergens een huis word gebouwd zijner steeds meer mensen die gaan klagen en dan houden die het bouwen steeds vaker tegen er moet wat aan gedaan worden dat de bouw sneller goed word gekeurd dat is het grootste probleem.

  Beantwoorden
 7. kinderen blijven zo lang bij de ouders als het kan .
  zo is het energie sparen en minderhuizen te kort .
  kinderen zorg voor hun eigen ouders terug.
  zo dan is het minder zorg centrum nodig.
  overheid heeft hier niets te regelen.

  Beantwoorden
 8. “Grappig” zoals door mensen beoordelingen worden gegeven over vele duizenden medewerkers die in het publieke domein werkzaam zijn. Dat zijn de mensen met een onmetelijk bovenmenselijk inzicht, dat moet wel!

  Beantwoorden
 9. Wat mij opvalt dat is dat er maar weinig wordt beoordeelt o.b.v. de prijs- en kwaliteitsontwikkeling inzake nieuwbouw, o.a. in relatie tot de investeringen die uiteindelijk energiebesparing zal opleveren.

  Beantwoorden
  • Beste Dick, hier ben ik het volledig mee eens. Het belang van een duurzame woning zal alleen maar groter worden. Als de huizenmarkt minder gespannen was, dan zou dit ook sterker in de prijzen tot uiting komen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 10. Inderdaad, ik zit met hetzelfde probleem, wellicht nog erger. Ik woon in de randstad Noord-Holland in Heemskerk. Wil mijn bedrijf met bedrijfswoning stoppen en verkopen en naar een mooi appartement. Als je er eentje ziet voor ca. € 600.000,- en je belt ben je meestal al te laat en gaat ook nog vaak op bieding..
  Baal daar stevig van… ben nu verplicht nog door te gaan.
  Dus inderdaad een enorm gebrek aan goede seniorenwoningen.

  Beantwoorden
 11. Wil graag aansluiten op Oudendijk. Zelf woon ik in Zuid Holland, er zijn veel ouderen die een woning soms met vijf kamers gunnen aan een jongere generatie. Helaas doet de overheid weinig op betaalde kleine appartementen te bouwen voor ouderen, of het zijn minuscuul kleine vertrekken. Inmiddels hebben wij een appartement gekocht,redelijk betaalbaar, met kleine hypotheekje. Aflossen op onze leeftijd heeft geen zin meer, en het brengt genoeg op als wij er niet meer zijn om die kleine hypotheek door kids af te lossen, en er zelf nog wat van te genieten wat er aan financiën overblijft. Een jong gezin kocht ons huis, voor hen betaalbaar. Zeker is het waar dat wij een stijgende economie meemaakten in de afgelopen decennia, maar het is evenzeer waar dat jongeren laten we zeggen eind jaren zestig ook met niks begonnen. Het enige verschil is dat jongeren minder goede vooruitzichten hebben, daarom moet de overheid jonge starters veel meer helpen.

  Beantwoorden
  • Beste Daan, bedankt voor uw bericht. Fijn dat u deze stap heeft kunnen zetten. Het klopt dat ouderen soms ‘noodgedwongen’ in een grote koopwoning zitten omdat er geen passend aanbod is. Het zou de doorstroming ten goede komen als speciaal voor deze doelgroep wordt gebouwd. Hetzelfde geldt voor betaalbare starterswoningen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024