Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2022

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2022? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en het huizenaanbod. Zo kunt u anticiperen op de huizenprijsontwikkeling (5 tips).

Wat doet de huizenmarkt in 2022?

De vraag naar koophuizen is groot. Combineer dat met een extreem lage hypotheekrente en maatregelen waardoor meer geleend kan worden. Dan is een verdere huizenprijsstijging ook dit jaar onvermijdelijk.

Tegelijkertijd loopt de huizenmarkt tegen grenzen aan. Hoe ver willen en kunnen potentiële kopers gaan om aan een huis te komen? Dit sentiment kan een rol gaan spelen bij de huizenmarkt verwachting voor 2022.

Maak slim gebruik van de gestegen huizenprijzenOntdek uw mogelijkheden met overwaarde >

Huizenprijzen blijven in 2022 stijgen 

Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het wel over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven. 

 • Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 11,5%.
 • De meest recente verwachting van ABN AMRO is een prijsstijging van 12,5%. Eerder ging de bank nog uit van 10%.
 • ING verwacht een prijsstijging van 9,9%

Met deze percentages zouden we gewoonlijk niet snel van ‘afkoeling’ spreken. We hebben echter een uitzonderlijk jaar op de huizenmarkt achter ons. Daarin steeg de gemiddelde huizenprijs met bijna 15%. Zie ook onderstaande grafiek.

Daarmee vergeleken kunnen we dus stellen dat de huizenprijzen in 2022 naar verwachting iets minder hard stijgen.

Tip: bereken wat uw woning waard is op basis van de CBS-index.

Betaalbaarheid koophuizen verder onder druk

De afvlakking van de huizenprijsstijging in 2022 heeft deels te maken met betaalbaarheid.

Een koophuis kost nu gemiddeld 410.000 euro. Dit is voor een starter al lang niet meer haalbaar. Maar ook steeds meer huizenbezitters lopen tegen hun financieringsgrens aan. Dit terwijl zij toch vaak een flinke overwaarde hebben opgebouwd. In 2022 blijven deze hypotheeknormen ongeveer gelijk.

De Nederlandse huizenmarkt is al krap. Wanneer ook de doorstroming van huizenbezitters naar een duurdere woning stopt, wordt het aanbod nog beperkter. Potentiële kopers kunnen momenteel kiezen uit 1,4 huizen, blijkt uit de krapte-indicator van NVM.

De hoge huizenprijzen en een beperkt aanbod kan het sentiment op de huizenmarkt schaden.

Daar komen nu de gevolgen van nieuwe lockdownmaatregelen bij. Door de omikronvariant van het coronavirus krijgt de economie een nieuwe klap te verduren. De toegenomen onzekerheid en verlies van inkomen kan reden zijn om de aankoop van een huis uit te stellen.

Als meer potentiële kopers afhaken, kan dit een verdere afvlakking van de huizenprijzen in 2022 zorgen. Rabobank gaat er dan ook vanuit dat het aantal verkochte koophuizen in 2022 met 8,6% daalt, ABN AMRO houdt het voorlopig bij een daling van 5%.

Inspelen op de huizenmarkt ontwikkeling (5 tips)

1. Lage hypotheekrente

Voor wie een woning kan vinden én financieren, is kopen nog altijd zéér interessant. De hypotheekrente is nog altijd zeer laag. Dit zorgt niet alleen voor lage maandlasten, ook kan fors meer geleend worden.

Bekijk hier met een rekenvoorbeeld hoe de lage rente voor een hogere maximale hypotheek zorgt.

De hypotheekrente loopt naar verwachting in 2022 op. Heeft u een woning op het oog, dan kan het interessant zijn om de aankoop binnenkort rond te maken.

2. Regelingen voor kopers

U kunt ook nog altijd profiteren van een aantal regelingen die het financieren van een koophuis aantrekkelijk maken.

 • Ruime schenkingsvrijstelling. U mag 106.671 euro schenken aan personen tot 40 jaar, ook uit overwaarde.
 • Starters betalen nu vaak geen overdrachtsbelasting meer voor woningen tot € 400.000. 
 • Bij tweeverdieners telt het tweede inkomen in 2022 voor 90% mee.

In het regeerakkoord is besloten om de ruime schenkingsvrijstelling (de jubelton) per 2024 te schrappen. Wie nog een schenking wil doen, moet hier het komende jaar over nadenken. Wis u dat het mogelijk is om overwaarde op te nemen voor een schenking? Bereken uw mogelijkheden.

Lees meer over de gevolgen van het regeerakkoord voor (toekomstige) huizenbezitters.

3. Tweede huis kopen

Bij de aankoop van een tweede huis zien we een aanscherping van de mogelijkheden vanuit de overheid. Dit jaar was daar al een verviervoudiging van de overdrachtsbelasting (8%) wanneer u niet zelf in de woning gaat wonen. In het regeerakkoord wordt een verdere verhoging naar 9% genoemd.

Hierdoor kan het interessant om de aankoop van een beleggingspand nog dit jaar rond te maken. Ontdek hier uw mogelijkheden voor een verhuurhypotheek.

4. Veranderende woonwensen

Door de coronacrisis zijn uw woonwensen misschien veranderd. U bent bijvoorbeeld minder plaatsgebonden door thuiswerken, waardoor u in een groter gebied kunt gaan zoeken. Dit vergroot de slagingskans op de huizenmarkt. Daarbij kunt u kiezen voor meer ruimte of een plek waar de huizen relatief goedkoper zijn.

Gaat u niet verhuizen, dan is verbouwen dé manier om uw huis weer naar wens te maken. De helft van de huizenbezitters wil momenteel verbouwen, zo blijkt uit landelijk onderzoek. Zij noemen het krappe woningaanbod en thuiswerken als belangrijkste redenen.

Om uw verbouwing te financieren kunt u ervoor kiezen om uw hypotheek te verhogen. Een andere optie is een verbouwingslening. Deze sluit u gratis en online af. Hierdoor is dit een interessante optie voor leenbedragen onder 25.000 euro.

Of u nu gaat verhuizen of verbouwen, overweeg ook energiebesparende maatregelen. Dit helpt niet alleen om uw energierekening te verlagen, het vergroot tevens uw wooncomfort. Geldverstrekkers hebben ruime mogelijkheden om verduurzaming van uw woning te financieren.

5. Slim uw overwaarde gebruiken

Door de huizenprijsstijging hebben veel huizenbezitters overwaarde. Daar kunt u nu slim gebruik van maken:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

12 gedachten over “Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2022”

 1. Ben 80 jaar en heb twee keer een golf beweging mee gemaakt 1978 en 2020 er komt een einde aan deze bizarre situatie op de woning prijzen. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen door meer te bouwen. Geef ouderen een premie indien zij verhuizen naar een passende woning. Dus bejaarden woningen bouwen. Geef vakantie woningen vrij om ’t hele jaar te wonen. Geef mensen de mogelijkheden zelf te bouwen,zonder al die rompslomp van vergunningen etc. Kijk naar België daar kan het wel.

  Beantwoorden
  • Een mooi bericht. Toch bespeur ik bij mijzelf een gevoel van oneerlijkheid.
   De naoorlogse generatie heeft veel geprofiteerd van verschillende premies om een huis te kopen. (premie A woning etc). Om deze generatie weer een premie te geven om te verhuizen, voelt niet goed.

   Toch een goede suggestie

   Beantwoorden
 2. Misschien kan financien een premie geven als mensen hun huis van minder dan 400.000 te koop aanbieden om wat meer beweging in de markt te brengen en de doorstroom te stimuleren ipv belastingen heffen op van alles…

  Beantwoorden
  • En waar zou dat geld vandaan komen? Lijkt wel of veel mensen net als kleine kinderen denken, papa dan tap je toch wat geld uit de geldautomaat.

   Beantwoorden
 3. 75% van de overheidsmanagers en beleidsambtenaren omscholen tot iets nuttigs. Is sleutel tot de oplossing van heel veel problemen in NL.
  Ik spreek op basis van 28 jaar ervaring als ambtenaar.

  Beantwoorden
 4. Laat alleenstaande AOW’ers samenwonen zonder deze te korten op hun pensioen zodat woningen vrijkomen voor jongere woningzoekenden!

  Beantwoorden
  • Groot gelijk Louis, het is eigenlijk schandalig dat je gekort wordt, altijd betaald voor een volledige AOW.
   Bovendien is deze voordeurdelersregeling ontstaan doordat mensen in de bijstand met grote groepen samen gingen wonen..

   Beantwoorden
  • Ben het hier helemaal mee eens!!
   Maar….. denk dat dit niet te betalen is. Je gaat ongelijkheid krijgen tussen AOW’ers die al samenwonen en zij die gaan samenwonen. Voor de twee die gaan samenwonen zou dit dan qua AOW niet duurder worden, dus geen invloed op de AOW-pot. Alleen moet dan voor alle reeds samenwonenden de AOW-uitkering ook omhoog. Kortom zou dan wel of niet samenwonend een gelijk AOW gaan krijgen. En dat gaat natuurlijk niet.

   Beantwoorden
 5. Levenslustig ouder echtpaar wil tijdig maatregelen treffen om fysieke problemen voor te zijn. Willen hun riante villa in Friesland schitterend gelegen aan vaarwater, (schip aan eigen steiger voor de deur) met pijn in het hart verlaten. Geen 2 etages meer, geen 2 badkamers, geen tuin, geen 180 m2 woonruimte te stofzuigen. De gang naar een appartement is een logische. 120 m2 is voldoende, beetje luxe mag. In Friesland? Niets te vinden voor ouderen die jaren geleden met mooie beloftes (ruimte en rust) naar deze fraaie provincie zijn gelokt. Deze 70+ ‘ers willen best verkassen maar er is weinig alternatief. En als er al iets is zijn de (vraag)prijzen van dien aard dat wij opnieuw aan de hypotheek moeten. Hebben ons huis desondanks te koop. We zien wel…. en met ons heel veel lotgenoten.

  Beantwoorden
 6. als er ergens een huis word gebouwd zijner steeds meer mensen die gaan klagen en dan houden die het bouwen steeds vaker tegen er moet wat aan gedaan worden dat de bouw sneller goed word gekeurd dat is het grootste probleem.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2419 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Goed en duidelijk

  De inhoud wordt meer dan waar gemaakt met de nodige persoonlijke aandacht. Snelle reactie en actie met ook nog een verrassend resultaat.

  04/01/2022 Leo, Brunssum
 • Duidelijke site, je weet wat je kunt verwachten.

  De te volgen paden op de site, de geschepte verwachtingen matchen prima met de uiteindelijke service die wordt geboden

  19/01/2022 Peter, Deventer
 • Je krijgt meteen een mooi overzicht van de verschillende aanbieders

  Dit was de eerste keer dat ik deze site bezocht, maar het was allemaal erg toegankelijk en overzichtelijk. Ook het adviesgesprek was top. Er werd goed geluisterd naar mijn wensen en werd ook geen druk uitgeoefend met oneigenlijke argumenten, wat elders nog regelmatig gebeurt.

  14/12/2021 Hans, Zwolle

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022