Verwachting voor woningmarkt en huizenprijzen in 2024

De woningmarkt trekt weer aan. Zet deze trend door? Je leest het in onze verwachting voor de huizenprijzen in 2024.

Lees meer over:

Voor elke situatie een passende hypotheek

Woningmarkt afgekoeld door gestegen hypotheekrente

Nadat de huizenprijzen in de zomer van 2022 een voorlopige piek bereikten, volgde een periode waarin de woningmarkt geleidelijk afkoelde.

Dit was voornamelijk het gevolg van de gestegen hypotheekrente. Niet alleen stegen hierdoor de maandlasten van kopers, zij konden ook minder lenen. De betaalbaarheid van koophuizen kwam onder druk te staan, waardoor potentiële kopers hun verhuisplannen hebben uitgesteld.

Bovendien is er sprake van een hoge inflatie en is de kans op een recessie nog altijd aanwezig, wat het sentiment op de woningmarkt verder verlaagde.

Dit resulteerde in een lagere vraag naar koophuizen en uiteindelijk ook dalende huizenprijzen.

Loonstijging zorgt voor opwaartse druk op de huizenprijzen.

De afgelopen maanden trekt de woningmarkt weer aan. Dit is onder andere te merken aan de snellere verkooptijd en meer bezichtigingen van koophuizen. Er wordt zelfs weer vaker boven de vraagprijs geboden.

Deze opleving wordt voornamelijk gedreven door de gestegen lonen. Dit stelt potentiële kopers in staat om meer te lenen en daardoor meer te besteden aan een huis. Bovendien is de hypotheekrente het afgelopen jaar gestabiliseerd.

Op de huidige krappe markt zorgt meer leenruimte direct voor een opwaartse druk op de huizenprijzen. De afgelopen 5 maanden steeg de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS, zoals te zien in onderstaande grafiek. Daarmee lijkt de bodem voor de huizenprijzen voorbij. Dit is eerder dan wat in de meeste voorspellingen verwacht werd.

Bron: CBS

Vergelijken we de gemiddelde verkoopprijs van dit jaar met die van een jaar geleden, dan is in 2023 nog altijd sprake van een prijsdaling. Deze zal vermoedelijk uitkomen tussen 3,5% en 5%.

Verwachting voor transacties en huizenprijzen in 2024?

Trekt de woningmarkt in 2024 verder aan? Dit is de verwachting voor de transacties en huizenprijzen in 2024.

Aantal woningtransacties daalt

Ook in 2024 blijft de krapte op de woningmarkt aanhouden. Dit is voornamelijk het gevolg van een dip in de nieuwbouw.

Een beperkt aanbod zorgt ervoor dat in 2024 minder mensen gaan verhuizen. Rabobank verwacht dat 170.000 bestaande koopwoningen van eigenaar wisselen. Een daling van bijna 6% in vergelijking met dit jaar. ABN AMRO verwacht een daling van het aantal transacties met 2,5%

Ondertussen groeit de vraag naar koopwoningen toe naar een nieuw hoogtepunt. De Rijksoverheid verwacht dat het woningtekort in 2024 oploopt naar 317.000 woningen (koop en huur). Dit wordt onder andere veroorzaakt door bevolkingsgroei en veranderde gezinssamenstelling.

Leenruimte neemt verder toe

In 2024 gaan de lonen opnieuw omhoog. Dit start op 1 januari met een stijging van het minimumloon met 3,75%. Het NIBUD verwacht dat de CAO-lonen gedurende het jaar met gemiddeld 5,2% stijgen.

Tip: Als je een loonsverhoging verwacht binnen 6 maanden en het is bevestigd in bijvoorbeeld de CAO of via een schriftelijke bevestiging van je werkgever, kun je dit nu al meenemen in je maximale hypotheekberekening.

Gerekend met de gemiddelde loonstijging kunnen de meeste huishoudens volgend jaar iets meer lenen. Voor een aantal specifieke groepen pakken de hypotheeknormen voor 2024 een stuk gunstiger uit, waaronder alleenstaanden.

Nieuw in de hypotheeknormen is dat je volgend jaar meer kunt lenen voor een duurzaam huis. Dit extra hypotheekbedrag kan oplopen tot €50.000,- bij het meest gunstige energielabel. Hierdoor nemen naar verwachting de prijsverschillen tussen duurzame en niet duurzame woningen toe.

Hypotheekrente ontwikkeling als onzekere factor

De hypotheekrente speelt een rol bij hoeveel mensen kunnen betalen voor een koophuis. We houden er rekening mee dat de hypotheekrente eerste zal stabiliseren. In de loop van volgend jaar komt er mogelijk meer ruimte voor een rentedaling als de inflatie en economie afkoelen. Lees hier de meest recente hypotheekrente verwachting voor 2024.

In 2024 stijgen de huizenprijzen weer

Door de aanhoudende krapte op de woningmarkt en extra leenruimte, stijgen naar verwachting de huizenprijzen in 2024 weer. Dit zeggen de grote banken hierover.

 • Rabobank denkt dat de huizenprijzen met gemiddeld 2,4% toenemen in vergelijking met dit jaar. ABN AMRO verwacht een gemiddelde prijsstijging van 2,5%.
 • De economen van ING zetten nog wat hoger in. Zij verwachten dat de huizenprijzen in 2024 met gemiddeld 4% stijgen. Daarmee zou de prijsdaling van het afgelopen jaar worden goedgemaakt.

Daarbij verwachten we dat woningen met een gunstig energielabel sterker in prijs stijgen.

Anticiperen op de huizenprijsontwikkeling (5 tips)

 1. Een gunstig energielabel wordt steeds belangrijker voor de waardeontwikkeling. Gelukkig zijn er ruime mogelijkheden en subsidies beschikbaar om jouw huis te verduurzamen en zo de waarde te verhogen. Bereken hier jouw verduurzamingshypotheek.
 2. Als alternatief voor verhuizen, kun je ervoor kiezen om je huis te verbouwen. De investering die je hierin doet, verhoogt grotendeels of zelfs volledig de waarde van je woning. Ontdek hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen voor een verbouwing.
 3. Voor huiseigenaren die willen verhuizen, heeft de renteontwikkeling doorgaans beperkte invloed. Dit komt doordat ze vaak kunnen profiteren van het behoud van hun gunstige huidige hypotheekrente. Ontdek meer over de voordelen van de verhuisregeling.
 4. met de huizenprijzen op een voorlopig laagste punt en een dalende rente, zou dit weleens het perfecte moment kunnen zijn om jouw eerste huis te kopen. Bovendien zijn er verschillende regelingen beschikbaar speciaal voor starters.
 5. Huiseigenaren hebben de afgelopen jaren hun overwaarde aanzienlijk zien stijgen. Maar tenzij je actie onderneemt om dit geld uit de stenen te halen, blijft het daar vastzitten. Ontdek de mogelijkheden om deze overwaarde te benutten.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Verwachting voor woningmarkt en huizenprijzen in 2024”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 3061 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024