Block title
Block content
Voorwaarden NHG-hypotheek 2018 | Wel of geen NHG?
  Door: roel 23371 keer gelezen
De grens voor een NHG-hypotheek gaat in 2018. Meer kopers komen in aanmerking voor de garantie. Toch wordt vaker gekozen voor een hypotheek zonder NHG.

Update: bekijk de kosten en voorwaarden voor een NHG-hypotheek in 2019

NHG grens in 2018 omhoog

De kostengrens voor een NHG-hypotheek gaat in 2018 omhoog. Dit jaar kan voor een woning tot 265.000 euro een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten worden. Dit is bekend gemaakt door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de stichting achter de garantie.

Vorig jaar was de grens voor een NHG-hypotheek nog een koopsom van 245.000 euro. De stijging van de NHG grens is een reactie op de stijgende huizenprijzen. Zo wil het Waarborgfonds aan starters de mogelijkheid blijven bieden om de eerste woning ‘op een verantwoorde manier’ te financieren.

Voor een investering in energiebesparende maatregelen gaat de NHG-grens in 2018 nog verder omhoog. Een hypotheek onder NHG is dan mogelijk tot een koopsom van maximaal 280.900 euro.

Wel of geen NHG-hypotheek?Maak vrijblijvend een vergelijking >

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie in 2018

De premie voor NHG, de rentekorting en de maximale hypotheek onder de garatie wijzigen volgend jaar niet:

De Nationale Hypotheek Garantie mikt de komende jaren op een bredere doelgroep. De garantie is vanaf 2018 ook mogelijk bij oversluiten, restschuldfinanciering en voor ouderen. Lees meer: Nationale Hypotheek Garantie niet meer alleen voor starters.

Wel of geen NHG?

Het aantal starters dat kiest voor NHG daalt. Koos in 2014 nog ruim 70% voor de garantie, nu is dit nog maar de helft. Dit kan een kostenoverweging zijn en daarmee niet altijd verstandig. De garantie is echter niet voor iedereen nodig of interessant.

Garantie geen overbodige luxe op verhitte huizenmarkt

In de huidige verhitte huizenmarkt is de extra zekerheid die een NHG-hypotheek biedt soms geen overbodige luxe. Starters die maximaal lenen en een woning kopen boven de vraagprijs, kunnen zich geen (financiële) tegenslag veroorloven.

De Nationale Hypotheek Garantie biedt een vangnet als het tegenzit, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of scheiding. Het waarborgfonds biedt hulp bij betalingsproblemen en kan bij verkoop, onder voorwaarden, de restschuld kwijtschelden.

Premie NHG in 2018 uit eigen portemonnee

Voor deze extra zekerheid moet eenmalig een premie van 1% van het hypotheekbedrag betaald worden. In 2018 betaalt u deze bijkomende kosten voor de aankoop van een woning volledig uit eigen portemonnee. De maximale hypotheek in 2018 is namelijk 100% van de woningwaarde. Met name voor starters kan deze 1% NHG-premie, bovenop de gebruikelijke kosten koper van 5%, reden zijn om van de garantie af te zien.

Starters in een lastig parket

Dit brengt starters alsnog in een lastig parket. Volgens Thijs Berndsen, adviseur bij Hypotheekkantoor NBG, is de ‘NHG nog steeds een goed vehicel voor starters’. In de praktijk ziet hij echter ook de keerzijde: "de kosten koper is natuurlijk wel 1% meer. Je ziet nu steeds vaker dat voor de kosten koper een consumptieve lening wordt afgesloten. En dat is natuurlijk geen goede ontwikkeling.”

NHG niet altijd nodig of interessant

Een NHG-hypotheek is overigens niet voor elke starter nodig. Wie niet maximaal leent en daarbij aflost loopt een beperkt risico. Ook moet u er rekening mee houden dat de garantie bij een verhuizing niet kan worden meegenomen. Gaat u binnen een aantal jaren verhuizen, dan heeft u de kosten voor NHG mogelijk nog niet terugverdiend met het rentevoordeel.

Wel of geen NHG? Maak vrijblijvend een hypotheekvergelijking voor een verantwoorde afweging.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.