Waarom de hypotheek oversluiten nu wél voordelig is

Door de blijvend hoge inflatie alleen nog maar verder gaan stijgen. Is dit hét moment om de hypotheek over te sluiten? We bespreken waarom oversluiten wél voordelig is en wanneer u beter kunt wachten.

1. Oversluiten naar een lagere maandlast

Veel huizenbezitters hebben het afgelopen jaar geprofiteerd van de gedaalde hypotheekrente. Door de hypotheek over te sluiten kunnen ze hun maandlasten flink verlagen. Nu de hypotheekrente stijgt wordt deze besparing kleiner.

Historisch gezien is rentestand nog altijd laag te noemen. Heeft u nog een oude hypotheekrente, dan is oversluiten nog altijd voordelig. In onderstaand rekenvoorbeeld ziet u hoeveel een renteverschil van 2% oplevert.

Rekenvoorbeeld hypotheek oversluiten

Hypotheeksom€ 210.000,- (aflossingsvrij)
Oude hypotheekrente4,58%
Nieuwe hypotheekrente 20 jaar vast2,58%
Besparing per maand€ 350,-
Oversluitkosten€ 3.500,-
Terugverdientijd10 maanden
Totale besparing€ 38.500,-

Benieuwd hoeveel u kunt besparen?Bereken vrijblijvend uw voordeel bij oversluiten. >

2. Meer zekerheid door oversluiten

Naast besparen geeft oversluiten ook zekerheid. Huizenbezitters kiezen vaak voor een lange nieuwe rentevastperiode, bijvoorbeeld 20 jaar. Dat is begrijpelijk in een tijd met veel onzekerheid en stijgende lasten. U weet dan zeker dat de hypotheeklast, toch vaak de grootste kostenpost, gelijk blijft.

Ook is het de verwachting dat de hypotheekrente de komende maanden verder stijgt. Loopt uw rentevastperiode binnen een jaar af? Dan kan het interessant zijn om de hypotheek oversluiten naar voren te halen.

3. Ook met boeterente is oversluiten vaak voordelig

Over boeterente gesproken. Door de oplopende hypotheekrente is het goedkoper geworden om uw hypotheek contract open te breken. Dit komt omdat geldverstrekkers rekenen met het verschil tussen uw huidige rente en de nieuwe rente om de boete te bepalen. Dit verschil is kleiner geworden.

Daarnaast kan de boeterente vaak meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek. Huizenbezitters hebben hier in het algemeen voldoende overwaarde voor. Ook is de boeterente fiscaal aftrekbaar in het jaar dat u oversluit.

Het voordeel van een lagere rente moet natuurlijk wel opwegen tegen de kosten. Bereken hier of oversluiten onderaan de streep voordelig is.

Toch wachten met uw hypotheek oversluiten? Regel nu alvast een hypotheekofferte met lange rentegeldigheid, bijvoorbeeld 6 of 12 maanden. U kunt dan oversluiten op het door u gewenst moment met de huidige rentestand. Misschien is uw boeterente nog wel verder gedaald.

4. Combineer oversluiten met andere aanpassingen

Wilt u de komende tijd iets aan uw hypotheek wijzigen, bijvoorbeeld overwaarde opnemen of een verbouwing financieren? Het is daarom interessant om te controleren of oversluiten voor u voordelig is. Betaalt u nog een oude rente, dan is het heel goed mogelijk dat u met een hogere hypotheeksom toch goedkoper uit bent!

Oversluiten wordt ook vaak gecombineerd met de hypotheek (deels) aflossingsvrij maken. U kiest dan voor zeer lage maandlasten. Dit is bijvoorbeeld interessant bij een inkomensdaling na uw pensioen. Bereken hier uw mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek.

Extra voordelig: door meerdere aanpassingen aan uw hypotheek te combineren, maakt u maar één keer kosten voor advies, notaris en eventueel taxatie.

5. Wanneer is oversluiten niet voordelig?

 1. Met name als uw rentevaste periode nog even loopt kan de boeterente flink oplopen. U kunt dan rentemiddeling overwegen. U blijft dan bij uw huidige bank en de boete wordt dan verrekend met de nieuwe hypotheekrente.
 2. Gaat u over niet al te lange tijd verhuizen, dan zijn de oversluitkosten mogelijk nog niet terugverdiend. Tip: door een hypotheek met verhuisregeling te kiezen, kunt u de hypotheek meeverhuizen.
 3. Bij oversluiten wordt opnieuw gekeken of de hypotheek past bij uw inkomen. Met name bij een lager pensioeninkomen kan vaak minder geleend worden. Gelukkig mogen banken tegenwoordig gebruik maken van de ruimere werkelijk lastentoets, waardoor oversluiten toch mogelijk is.

Is oversluiten voor u interessant?Bereken vrijblijvend uw voordeel bij oversluiten. >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024