Woningmarkt in 2012

Over de woningmarkt in 2012 zijn de afgelopen maanden verschillende voorspellingen gedaan. De voorspellers zijn eensgezind: ook in 2012 wordt geen herstel van de woningmarkt verwacht. Zowel het aantal verkochte woningen als de huizenprijs zullen dit jaar dalen.

Update: Woningmarkt in 2016

Voorspellingen woningmarkt 2012

Ook in 2012 zet de dalende trend zich voort al lopen de percentages in deze sombere voorspellingen uiteen. Zo voorspelt het ING Economische Bureau in 2012 een daling van de huizenprijs van 2%. De economen van Rabobank verwachten een daling van de huizenprijs met 3%. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) voorspelt dat de gemiddelde huizenprijs in 2012 met zo’n 5% daalt.

Onlangs heeft Rabobank haar verwachting voor de huizenprijs in 2012 negatief bijgesteld. De economen van Rabobank verwachten dat de huizenprijs in 2012 met 5% daalt. Dit staat gemaakt in het Kwartaalbericht Woningmarkt. De Rabobank kijkt daarin ook verder voorziet een verdere prijsdaling in 2013 van nog eens 4%.

Cijfers 2012 bekend

De sombere voorspellingen worden inderdaad bevestigd. De gemiddelde koopsom is in het eerste kwartaal van 2012 met 1,7% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Het aantal verkochte woningen daalde in het eerste kwartaal met 15,5% ten opzichte van een jaar eerder. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) spreekt van het ‘slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de crisis’.

Het tweede kwartaal kwam de woningmarkt iets in beweging. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2012 steeg het aantal woningverkopen met 17%. Deze stijging had te maken met de geplande stijging van de overdrachtsbelasting (die uiteindelijk niet werd verhoogd en op 2% bleef). De gemiddelde huizenprijs profiteerde niet van de opleving en daalde nog eens met 1,8%.

In het derde kwartaal bleek het voorzichtige optimisme onterecht. NVM wederom van een slecht kwartaal voor de woningmarkt. In vergelijking met vorig kwartaal werden 17,2% minder huizen verkocht ook daalde de huizenprijs wederom 2,2%. De prijsdaling was daarmee groter dan in dezelfde periode vorig jaar. De NVM denkt dat de slechte cijfers het gevolg zijn van onzekerheid bij kopers. Huizenkopers wachten de uitkomst van de formatie af.

De verwachting is dat in het vierde kwartaal de cijfers beter zullen zijn. Veel consumenten willen in 2012 nog profiteren van de oude hypotheek regels.

Gemiddelde koopsom woningen in Nederland

Gemiddelde koopsom Woningen Nederland

Aantal verkochte woningen in Nederland

Aantal verkochte woningen Nederland

Zie ook de woningmarktcijfers per provincie.

Lange adem

Hoewel landelijk nog geen sprake is van een herstel van de woningmarkt, lijken de huizenprijzen in de 25 grootste steden van Nederland over het dieptepunt heen. Het herstel van de gehele woningmarkt zal er een zijn van de lange adem zijn. Met het aantrekken van de economie op langere termijn zal ook de huizenmarkt herstellen.

Ook heeft de woningmarkt nu de volle aandacht van de politiek. In de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen krijgt de woningmarkt veel aandacht. Het beleid van de nieuwe regering zal uiteindelijk medebepalend zijn voor de woningmarkt. Maar ook hier geldt dat de problemen op de woningmarkt niet binnen een jaar zijn opgelost.

Heeft u vragen over uw situatie of bent u benieuwd waar uw mogelijkheden liggen? Wij kunnen u helpen met deskundig hypotheekadvies.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3136 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024