Ontbindende voorwaarden

Met ontbindende voorwaarden kan je boetevrij afzien van de koop van een huis, bijvoorbeeld als de financiering niet rond komt.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn de redenen om boetevrij af te zien van de koop van een huis wanneer het koopcontract al getekend is. Deze staan vermeld in het koopcontract. Wanneer een koper voldoet aan één deze voorwaarden kan het koopcontract ontbonden worden.

Onderdeel van het voolopige koopcontract

Je hebt een koophuis gevonden, op dat moment beginnen de onderhandelingen met de verkopende partij. Een spannende tijd. Worden jullie het eens over de verkoopprijs? Maar ook, zien we niets over het hoofd? Want wat als er iets mis is met de technische staat van het huis of de hypotheek komt niet rond?

Daar hebben we al twee van de belangrijkste ontbindende voorwaarden te pakken. In het voorlopige koopcontract kan je namelijk laten opnemen dat als deze situaties zich voordoen, de koop ontbonden kan worden. Dit zonder dat je een boete betaalt. Deze boete is 10% van de koopsom, dus de ontbindende voorwaarden maken onderdeel uit van de onderhandelingen.

Onderhandelingspositie koper en verkoper

Ontbindende voorwaarden maken de positie van de koper sterker. Mocht er iets misgaan dan kunnen zij zonder kosten te maken van de aankoop van het huis afzien. De verkopende partij heeft liever zo min mogelijk ontbindende voorwaarden. Zij willen juist snel zekerheid dat de koop definitief wordt.

Momenteel heerst er krapte op de huizenmarkt. Kopers zijn blij dat ze überhaupt een huis gevonden hebben en nemen beperkte ontbindende voorwaarden voor lief. Doe dit echter alleen als je hier 100% achter staat en zeker bent van jouw zaak. 

Tip: zorg dat jouw voordat je het koopcontract tekent weet of je het huis kunt kopen. Bereken hier jouw maximale hypotheek.

De belangrijkste ontbindende voorwaarden

Dit zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden in het koopcontract.

ontbindende voorwaarden

1. Voorbehoud van financiering

Mogelijk heb je nog niet met een hypotheekadviseur gepraat of de koopsom is tijdens de onderhandelingen hoger uitgevallen. Dan is een voorbehoud van financiering aan te raden. Mocht de financiering onverhoopt niet rond komen, dan kan je de koop ontbinden zonder een boete te betalen.

2. Voorbehoud bouwkundige keuring

De technische staat van een huis is lastig te beoordelen, zeker als jouw bouwkundige kennis beperkt is en de tijd tijdens een bezichtiging kort. Een voorbehoud bouwkundige keuring is dan aan te raden.

Mocht uit de bouwkundige keuring blijken dat de kosten van noodzakelijke werkzaamheden te hoog worden, dan kan het koopcontract worden opengebroken. Je betaalt dan geen boete.

Andere voorbeelden ontbindende voorwaarden

Enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden die in het koopcontract kunnen staan zijn:

  • Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is niet mogelijk.
  • De gemeente geeft geen woonvergunning. 
  • Daarnaast wordt er een termijn opgenomen waarin de verschillde voorwaarden geldig zijn.

Het koopcontact ontbinden, zo ga je te werk

Een koper kan zich binnen de gestelde termijn beroepen op de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Hiervoor stuur je een brief naar de verkoper waar je zegt om welke reden je het koopcontract wilt ontbinden. Stuur de brief aangetekend zodat je bewijs heeft dat deze is aangekomen.

In specifieke situaties zul je ook bewijsstukken moeten meesturen. Bijvoorbeeld afwijzingen van geldverstrekkers, als je zich wilt beroepen op het voorbehoud van financiering. Bij het voorbehoud bouwkundige keuring kan je het keuringsraport meesturen. Welke stukken je moet overleggen, staat ook in het koopcontract.

Gerelateerde begrippen:
Koopakte
Boetevrije aflossing
Nationale Hypotheek Garantie – NHG
Voorlopig koopcontract

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.