Oversluitkosten

Wat zijn oversluitkosten?

Bij het oversluiten van de hypotheek worden kosten gerekend. De oversluitkosten bepalen mede of oversluiten voordelig is.

Wat is oversluiten?

Bij oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af, waarmee je jouw huidige hypotheek voortijdig aflost. De kostenbesparing van de nieuwe hypotheek (lagere hypotheekrente en betere voorwaarden) moet opwegen tegen de oversluitkosten. Op deze manier ga je besparen op jouw maandlasten.

Kosten bij oversluiten

Bij oversluiten maak je kosten voor het voortijdig aflossen van jouw huidige hypotheek en voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Met de volgende kosten moet je rekening houden bij het oversluiten van jouw hypotheek.

  1. Boeterente: Omdat je het contract met jouw huidige geldverstrekker verbreekt, wordt dit de boeterente genoemd. De hoogte van de boeterente is afhankelijk van de resterende termijn van de rentevastperiode.
  2. Afsluitkosten: Ook voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek betaal je kosten. Hierbij moet je denken aan kosten voor advies- en bemiddeling, NHG-kosten, taxatiekosten en notariskosten. De hoogte van de afsluitkosten is afhankelijk van jouw wensen en de eisen van de nieuwe geldverstrekker.

Oversluitkosten voor jou

Omdat de kosten voor oversluiten van veel factoren afhangt, kunnen we geen gemiddeld bedrag noemen. We bieden je daarom aan vrijblijvend een berekening te maken van de oversluitkosten in jouw situatie.

Rekenvoorbeeld oversluitkosten

Rekenvoorbeeld: Hypotheek 10 jaar vast
Hypotheeksom€ 350.000,- (aflossingsvrij)
Oude hypotheekrente3,5%
Huidige hypotheekrente 10 jaar vast0,84%
Besparing per maand€ 750,-
Oversluitkosten totaal € 15.825€ 2.500,- hypotheekkosten
€ 12.075,- boeterente
€ 750,- notariskosten
€ 500,- taxatiekosten
(fiscaal aftrekbaar)
Terugverdientijd21 maanden
(daarna bespaar je)
Totale besparing:€ 74.175,-
Bereken jouw besparing

Oversluitkosten fiscaal aftrekbaar

De oversluitkosten zijn in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Het gaat dan om de kosten voor: taxatie, advies en bemiddeling, notaris, NHG en de boeterente. Deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar van de inkomstenbelasting (box 1).

Let op: financier je de oversluitkosten mee in de nieuwe hypotheek, dan zijn de rente en de kosten over dat deel niet fiscaal aftrekbaar.

Rentemiddeling als alternatief

Als de oversluitkosten te hoog zijn om voordeel te behalen, is rentemiddeling een alternatief. In plaats van een nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker, blijf je bij jouw huidige bank. De boeterente wordt verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Hierdoor is de besparing niet optimaal. Slechts een beperkt aantal banken bieden rentemiddeling aan.

Gerelateerde begrippen:
De hypotheek aflossen
Bruto maandlasten hypotheek
Taxatiekosten
Notariskosten
Afsluitkosten
Boeterente bij aflossen, oversluiten en middelen
Taxatierapport
Nationale Hypotheek Garantie – NHG
Hypotheeksom

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.