Oversluitkosten

Wat zijn oversluitkosten?

Bij het oversluiten van de hypotheek worden kosten gerekend. De oversluitkosten bepalen mede of oversluiten voordelig is.

Wat is oversluiten?

Bij oversluiten sluit u een nieuwe hypotheek af, waarmee u uw huidige hypotheek voortijdig aflost. De kostenbesparing van de nieuwe hypotheek (lagere hypotheekrente en betere voorwaarden) moet opwegen tegen de oversluitkosten. Op deze manier gaat u besparen op uw maandlasten.

Kosten bij oversluiten

Bij oversluiten maakt u kosten voor het voortijdig aflossen van uw huidige hypotheek en voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Met de volgende kosten moet u rekening houden bij het oversluiten van uw hypotheek.

  1. Boeterente: Omdat u het contract met uw huidige geldverstrekker verbreekt, wordt dit de boeterente genoemd. De hoogte van de boeterente is afhankelijk van de resterende termijn van de rentevastperiode.
  2. Afsluitkosten: Ook voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek betaalt u kosten. Hierbij moet u denken aan kosten voor advies- en bemiddeling, NHG-kosten, taxatiekosten en notariskosten. De hoogte van de afsluitkosten is afhankelijk van uw wensen en de eisen van de nieuwe geldverstrekker.

Oversluitkosten voor u

Omdat de kosten voor oversluiten van veel factoren afhangt, kunnen we geen gemiddeld bedrag noemen. We bieden u daarom aan vrijblijvend een berekening te maken van de oversluitkosten in uw situatie.

Rekenvoorbeeld oversluitkosten

Rekenvoorbeeld: Hypotheek 10 jaar vast
Hypotheeksom€ 350.000,- (aflossingsvrij)
Oude hypotheekrente3,5%
Huidige hypotheekrente 10 jaar vast0,84%
Besparing per maand€ 750,-
Oversluitkosten totaal € 15.825€ 2.500,- hypotheekkosten
€ 12.075,- boeterente
€ 750,- notariskosten
€ 500,- taxatiekosten
(fiscaal aftrekbaar)
Terugverdientijd21 maanden
(daarna bespaart u)
Totale besparing:€ 74.175,-
Bereken uw besparing

Oversluitkosten fiscaal aftrekbaar

De oversluitkosten zijn in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Het gaat dan om de kosten voor: taxatie, advies en bemiddeling, notaris, NHG en de boeterente. Deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar van de inkomstenbelasting (box 1).

Let op: financiert u de oversluitkosten mee in de nieuwe hypotheek, dan zijn de rente en de kosten over dat deel niet fiscaal aftrekbaar.

Rentemiddeling als alternatief

Als de oversluitkosten te hoog zijn om voordeel te behalen, is rentemiddeling een alternatief. In plaats van een nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker, blijft u bij uw huidige bank. De boeterente wordt verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Hierdoor is de besparing niet optimaal. Slechts een beperkt aantal banken bieden rentemiddeling aan.

Gerelateerde begrippen:
De hypotheek aflossen
Bruto maandlasten hypotheek
Taxatiekosten
Notariskosten
Afsluitkosten
Boeterente bij aflossen, oversluiten en middelen
Taxatierapport
Nationale Hypotheek Garantie – NHG
Hypotheeksom

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.