Renteherziening

Wat is renteherziening?

Aan het einde van de rentevastperiode stuurt de bank je een verlengingsvoorstel (voor renteherziening). In dit renteherziening-voorstel doet de hypotheekverstrekker je een aanbieding voor een nieuwe rentevastperiode met bijbehorende hypotheekrente.

Dit voorstel tot renteherziening moet je 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode krijgen. In de renteherziening staat de marktrente van dat moment, eventueel verhoogd met een renteopslag.

Akkoord gaan of niet? 

  • Je gaat akkoord met rentevoorstel van de bank.
  • Je stapt over naar een andere geldvertrekker met een beter voorstel.

Aan het einde van de rentevastperiode kan je boetevrij overstappen naar een andere hypotheekaanbieder.. Dit is dus het moment om te controleren of jouw bank nog wel de laagste hypotheekrente heeft. Ben je tevreden over het aanbod van de bank, dan dan betaal je weer voor een nieuwe rentevastperiode een vast rentetarief.

Tip: Kijk ook eens naar onze renteverwachting hoe de hypotheekrente zich ontwikkelt.

Rente verlengingsvoorstel voor renteherziening

In onze dagelijkse praktijk zien we dat banken een onderscheid maken in renteherziening-verlengingstarieven voor bestaande klanten en offertetarieven voor nieuwe klanten. Dit betekent dat nieuwe klanten betere hypotheekrente tarieven krijgen dan bestaande klanten. Let hier dus op bij de keuze voor de hypotheekverstrekker, zeker wanneer je kiest voor een korte rentevastperiode.

Gerelateerde begrippen:
Kapitaalmarktrente
Renteopslag
Boetevrije aflossing

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.