Banken moeten klanten met een aflossingsvrije hypotheek meer stimuleren om te gaan aflossen. De Minister van Financiën wil een proactieve aanpak.
Aflossen van aflossingsvrije hypotheek stimuleren
Banken moeten meer doen om klanten met een aflossingsvrije hypotheek te stimuleren om deze af te lossen. Dit is de conclusie van het Financieel Stabiliteitscomité afgelopen week. Volgens het comité, waarin De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën zitten, kan een aflossingsvrije hypotheek op het einde van de looptijd een risico vormen.
Hoge hypotheek is risico op het einde van de looptijd
In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen huizenbezitters een hypotheek die geheel of gedeeltelijk aflosvrij is. Als zij op het einde van de looptijd te maken krijgen met een hogere hypotheekrente in combinatie met een lager (pensioen)inkomen, kan dit betalingsproblemen opleveren. Aldus het comité. De hypotheekschuld blijft immers hoog.
Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek zijn zich vaak onvoldoende bewust dat ook zij de openstaande hypotheekschuld na 30 jaar moeten aflossen.
Proactieve aanpak van alle geldverstrekkers
Het Financieel Stabiliteitscomité wil dat geldverstrekkers hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek ‘pro-actief gaan benaderen’ en hen informeren over de risico’s en mogelijkheden om extra af te lossen. Ook moet er een ‘centraal informatiepunt‘ komen waarin huizenbezitters met vragen terecht kunnen.
De grote banken, Rabobank, ABN AMRO en ING zijn al eerder begonnen met het in kaart brengen van de klanten die een risico lopen. Het comité roept nu de andere geldverstrekkers op hetzelfde te doen en een aanpak te ontwikkelen, bijvoorbeeld ‘door klanten te wijzen op de mogelijkheid om de ruimte die ontstaat bij lagere rentelasten in te zetten voor het verlagen van de aflossingsvrije schuld.’
Hoe deze aanbevelingen in de praktijk uitpakken is nog niet bekend. Wel wordt duidelijk dat de beleidsmakers de druk op de banken opvoeren.
Maatwerk geboden bij aflossingsvrije hypotheek
Overigens geven de beleidsmakers in het persbericht al aan dat de risico’s per huishoudens verschillen, bijvoorbeeld of en hoeveel er gespaard is. Maatwerk is dus geboden. Onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen hierbij helpen door aflossen mee te nemen in het hypotheekadvies, bijvoorbeeld bij het oversluiten van de aflossingsvrije hypotheek.
Het is de vraag of deze proactieve aanpak gaat zorgen voor meer bewustwording bij huizenbezitters. Een eerdere oproep van de AFM om de aflossingsvrije hypotheek te gaan aflossen zorgden voor veel reacties. Huizenbezitters gaven daarin unaniem te kennen niet te gaan aflossen. De belangrijkste reden hiervoor is de boeterente, maar is dit terecht?
Zou een persoonlijke berekening, met o.a. de gevolgen voor de maandlast, u helpen bij de keuze om wel of niet te gaan aflossen? We horen het graag in een reactie onder dit bericht.
Geef een reactie