Meer Nederlanders moeten hun aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen, tenminste als het aan de AFM ligt. Zo willen banken deze huizenbezitters overhalen.
Aflossingsvrije hypotheek meest gesloten
De aflossingsvrije hypotheek was lang de meest gesloten hypotheek van Nederland. Nog altijd hebben 1,1 miljoen huizenbezitters een (geheel of gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. Bij nog eens 200.000 hypotheken wordt niet afgelost, maar wordt vermogen opgebouwd middels beleggingen met een onzeker bedrag op einddatum.
De aflossingsvrije hypotheek werd vaak gekozen voor de lage maandlasten. Daarnaast wordt optimaal geprofiteerd van de hypotheekrenteaftrek. Aflossen op het einde van de looptijd is geen probleem, zolang de huizenprijs stijgt.
Hypotheek aflossen stimuleren
Met de kennis van nu is bovenstaande aanprijzing uiteraard achterhaald. De hypotheekrenteaftrek wordt inmiddels stapsgewijs afgebouwd en ook de almaar stijgende huizenprijs bleek geen zekerheid na 2012.
Om het risico op betalingsproblemen of een restschuld te voorkomen, sitmuleren de overheid en banken huizenbezitters om de hypotheek af te lossen:
- Aflossen (annuïtair of lineair) is vanaf 2013 een voorwaarde voor hypotheekrenteaftrek bij nieuwe hypotheken.
- Voor een aflossingsvrije hypotheek en een hoge hypotheek in verhouding tot de woningwaarde rekenen banken een opslag op de hypotheekrente. Bereken het renteverschil tussen de verschillende hypotheekvormen.
- Veel banken hebben de mogelijkheid om de hypotheek boetevrij af te lossen verruimd.
Aantal aflossingsvrije hypotheken daalt al
Het aantal huizenbezitters dat na het einde van de rentevaste periode kiest voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek daalt de komende jaren al omdat:
- alleen huizenbezitters met een bestaande aflossingsvrije hypotheek van voor 2013, deze aflossingsvrij kunnen voortzetten bij hun geldverstrekker.
- bij oversluiten naar een andere geldverstrekker mag de hypotheek nog maar beperkt aflosvrij zijn. Afhankelijk van de geldverstrekker 50% tot 90% van de woningwaarde. Lees meer over de mogelijkheden om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten.
- omdat dit door de renteopslag niet altijd de meest voordelig keuze is.
Lees meer over hypotheek verlengen of oversluiten.
Daarnaast lost inmiddels een recordaantal huizenbezitters de hypotheek gedurende de rentevaste periode uit eigen beweging af. Zij zijn zich bewust van het risico, maar de lage spaarrente speelt ook een rol.
Daling volgens de AFM niet snel genoeg
Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat dit nog niet snel genoeg. In het jaarverslag van de toezichthouder krijgt de aflossingsvrije hypotheek dan ook extra aandacht. De AFM heeft de banken gevraagd om een ‘plan van aanpak om hun kwetsbare klanten actief te benaderen en te helpen bij het vinden van alternatieven’.
Inmiddels is geëxperimenteerd een met een vergoeding voor de advieskosten (Florius) en door consumenten die wel aflossen als voorbeeld te stellen (ING). Gaat dit huizenbezitters overtuigen om te gaan aflossen?
Wat is voor u reden om te starten met aflossen?
Het effect van een dergelijke bewustwordingscampagne is vaak beperkt omdat de mogelijke risico’s ver in de toekomst liggen. Huizenbezitters kunnen de gevolgen van een dalend inkomen na pensioen, een stijgende rente op lange termijn of het verdwijnen van de hypotheekrenteaftrek moeilijk inschatten. Zou een hypotheekadvies u helpen?
En soms is de aflossingsvrije hypotheek aanhouden (financieel) nog altijd aantrekkelijk. Gezien de historie van de hierboven besproken maatregelen, blijken financiële prikkels (zowel positief als negatief) nog altijd het beste te werken. Daarover spreekt de AFM (nog) niet.
Praat mee in een reactie onder het artikel. Wat is voor u een reden om te starten met aflossen van de hypotheek. Update: we hebben de hieronder genoemde redenen voorgelegd aan onze lezers in een enquête. Lees meer: boeterente is drempel bij aflossen aflossingsvrije hypotheek
Geef een reactie