6 meest gestelde vragen over overwaarde huis

Wat is overwaarde precies en wat kan je ermee? We beantwoorden de meest gestelde vragen over overwaarde huis. In dit artikel lees je alles over:

1. Wat is overwaarde?

Je hebt overwaarde als de waarde van jouw woning hoger is dan jouw huidige hypotheeksom. Overwaarde op je woning ontstaat door aflossen, maar ook huizen worden snel meer waard. Sinds 2013 was de gemiddelde huizenprijsstijging zelfs 74%. Hierdoor hebben de meeste Nederlanders inmiddels overwaarde op hun huis. 

Meer weten over wat overwaarde huis is? Wij vertellen je het graag.

2. Hoeveel overwaarde heb ik?

Hoeveel overwaarde heb ik?

Je kunt eenvoudig nagaan hoeveel overwaarde op je huis hebt. Je neemt jouw huidige hypotheeksom. Deze kan je bij verschillende geldverstrekkers online inzien. Zo niet, dan kan je de meest recente jaaropgave erbij pakken.

De jaarlijkse opgave van de WOZ-waarde geeft een indicatie van wat jouw woning nu waard is. En met deze calculator kan je jouw woningwaarde bereken op basis van de laatste huizenmarktcijfers. De meest accurate bepaling van jouw woningwaarde krijg je echter middels een taxatie, maar hier zijn kosten aan verbonden.

3. Waar kan ik overwaarde voor gebruiken?

Er zijn verschillende bestedingsdoelen waarvoor je overwaarde op kunt nemen. Je kunt overwaarde op je huis gebruiken om een besparing te realiseren of om extra financiële ruimte te creëren. Wij vertellen je er graag meer over.

Overwaarde gebruiken om te besparen

Met overwaarde is het financiële risico voor de geldverstrekker beperkt. Mogelijk kom je hierdoor in aanmerking voor rentekorting of vervalt jouw risico opslag. Bereken hier jouw nieuwe laagste hypotheekrente.

Financiële ruimte creëren met overwaarde

Overwaarde opnemen of verzilveren kan op verschillende manieren. Hierover lees je meer verderop in dit artikel. Het principe is echter hetzelfde. Je verhoogd jouw hypotheek en het geld dat vrijkomt mag je besteden. 

Waar kan ik mijn overwaarde aan besteden?

Dit zijn de meest gekozen bestedingsdoelen voor overwaarde:

Het pensioen aanvullen
Verbouwing of energiebesparende maatregelen financieren
(Klein)kinderen helpen met de hypotheek (schenking of familiehypotheek)
Tweede huis kopen voor recreatie en/of verhuur
Een grote aankoop zoals een camper of wereldreis.

Let op: jouw overwaarde consumptief besteden is niet altijd mogelijk. Ook daarover lees je hieronder meer. 

4. Hoe kan ik overwaarde opnemen?

Er zijn een aantal mogelijkheden om je overwaarde op te nemen. Gewoonlijk komt overwaarde pas vrij bij verkoop van de woning. Na aflossing van de openstaande hypotheeksom, ontvang je het resterende bedrag op jouw bankrekening.

Bij steeds meer huizenbezitters leeft de wens om zonder te verhuizen geld uit stenen te halen. Geldverstrekkers spelen hierop in met hypotheekproducten speciaal voor overwaarde. 

De hypotheek verhogen

Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen?

De hypotheek verhogen kan middels een onderhandse opname of met een (nieuwe) tweede hypotheek. Het is enkel mogelijk om de hypotheek op te hogen als het bestedingsdoel een investering in jouw huis is. Denk aan een verbouwing of verduurzaming van de woning.

Bij een laag leenbedrag (tot € 25.000) is het soms voordeliger om een verbouwingslening af te sluiten. Dit is gratis en kan volledig online. Ook kan met een lening naast de hypotheek soms meer geleend worden.

Een verzilverhypotheek afsluiten

Al ruim voor de AOW-leeftijd houden geldverstrekkers rekening met het (lagere) pensioeninkomen. Een verhoging is dan minder vaak passend. Een verzilverhypotheek biedt dé oplossing. Door ruimere toetsing op basis van de werkelijke hypotheeklast kan meer geleend worden. 

Ook bestaat op latere leeftijd vaker de behoefte om de overwaarde op je huis consumptief te besteden, bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen. Met een reguliere verhoging is dit niet mogelijk. Bij een verzilverhypotheek kan je de overwaarde ineens of maandelijks laten uitkeren én vrij besteden. 

Verdere kenmerken van een verzilverhypotheek zijn:

 • Geschikt voor iedereen van een leeftijd van 57 jaar.
 • ‘Omgekeerde hypotheek mogelijk’. De hypotheekrente wordt dan opgeteld bij de hypotheeksom.
 • Opnamelimiet varieert per geldverstrekker en klantsituatie.

Jouw overwaarde huis verzilveren?

5. Wat kost overwaarde opnemen?

Voor overwaarde opnemen middels een tweede hypotheek of verzilverhypotheek sluit je een nieuwe hypotheek. Je moet dan rekening houden met afsluitkosten. Deze bestaan uit:

Uitrekening hoeveel overwaarde je hebt op je woning
 • Kosten voor advies en bemiddeling van de hypotheek
 • Notariskosten
 • Taxatiekosten 

Een onderhandse verhoging is een aanpassing van de bestaande hypotheek en is daarom goedkoper.

De kosten voor het opnemen van overwaarde zijn de reden waarom het soms voordeliger is om een persoonlijke lening af te sluiten. Hiervoor worden namelijk geen kosten in rekening gebracht. Bij bedragen tot € 25.000,- kan dit opwegen tegen de lagere hypotheekrente. 

Wil je meer weten over de kosten voor het opnemen van overwaarde, dan leggen wij je dit graag uit.

6. Wat zijn de risico’s bij overwaarde huis opnemen?

Aan het opnemen van overwaarde zitten echter wel een aantal risico’s. Hieronder beschrijven wij enkele risico’s waar je rekening mee dient te houden.

 • Met een hogere hypotheek stijgen jouw maandlasten.
 • Bij een verzilverhypotheek ontstaat een ‘rente-op-rente effect’ omdat de hypotheekrente wordt bijgeschreven bij de hypotheeksom. 
 • Het huis kan onder water komen te staan als de huizenprijzen dalen.

Jouw hypotheek moet natuurlijk betaalbaar blijven. Nu en in de toekomst. Ontdek welk verzilverproduct bij jou past.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

8 gedachten over “6 meest gestelde vragen over overwaarde huis”

 1. Onze NH rente 3,75 % staat nog tot 2035 vast. Hypotrust. Hypotheek €96.000 Woz 2020 €305.000, verkoopwaarde +€400.000.
  Kunnen we wat overwaarde opnemen om zo jaarlijks boetevrij de hypotheek van Hypotrust af te lossen?

  Beantwoorden
 2. Mooie verhalen allemaal. Alleen als je loon toereikend is kan iets opnemen anders helemaal niks. Ook al heb je mega overwaarde.

  Helaas dus mooie praatjes

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Bakker, een hogere hypotheek is inderdaad alleen mogelijk als uw inkomen toereikend is. Dit om ervoor te zorgen dat uw nieuwe maandlasten betaalbaar blijven. Zoals we ook in het artikel aangeven is onder voorwaarden een ruimere toets op basis van de werkelijke hypotheeklast mogelijk. Als u dat wenst kunnen we vrijblijvend voor u een berekening maken. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot

   Beantwoorden
 3. goedemiddag, ik heb een vraag over de overwaarde. ik heb nog een hypotheek van 220.000 – de waarde van mij woning ligt rond de 380.000. een overwaarde van 160.000. kan ik dit geld bijvoorbeeld gebruiken om een woning in het buitenland te kopen? en de 160.000 euro als eigen geld inbrengen om vervolgens weer een nieuwe hypotheek van ongeveer 320.000 euro te nemen? voorbeeld op Aruba staat een huis te koop van 300.000 euro ik heb op Aruba 40 % eigen inleg nodig (120.000) kan ik die van de overwaarde gebruiken?

  Beantwoorden
  • Beste Hans, het is mogelijk om overwaarde op te nemen voor een tweede huis. Dit kan met een box 3-hypotheek of een verhuurhypotheek bij een beleggingspand. Als ik uw vraag goed begrijp, wilt u daarnaast een hypotheek nemen op een huis in het buitenland. Hier werken banken niet aan mee. Maar ik wil uw plan niet direct afschieten. We onderzoeken graag uw mogelijkheden op basis van uw overwaarde. Hier kunt u een persoonlijke berekening aanvragen. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 4. Beste,
  Situatie: wij hebben een nieuwbouw woning gekocht. Alle meerwerk betalen wij prive. Straks hebben we een overwaarde met de verkoop van ons huidige huis. Mag ik wat ik prive heb betaald straks weer terugpakken en op mijn spaarrekening zetten? En nogsteeds volledige belasting aftrek genieten?
  Voorbeeld: meerwerk kost 50k, overwaarde is 100k, mag ik straks 50k inlossen op de nieuwe hypotheek en rest 50k weer op mijn spaarrekening zetten?

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, de fiscus heeft een 6 maanden-regeling. Als binnen 6 maanden nadat de verbouwing/meerwerk is gestart een hypotheek wordt afgesloten, kan u de hypotheek nog in aftrek nemen en het geld weer terug laten vloeien naar de spaarrekening. U moet dan wel voldoen aan de aflosplicht (minimaal annuïtair).

   De vraag is of dit haalbaar is, omdat het een nieuwbouwwoning betreft.

   Om ervoor te zorgen dat het geld direct kan worden uitbetaald, zijn er nog een aantal keuzes die u moet maken bij de geldverstrekker. We informeren u hier graag persoonlijk over. U kunt hiervoor een mail sturen naar info@hypotheek-rentetarieven.nl. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024