Aflossingsvrije hypotheek: extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit

Nederlanders sluiten vaker een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af. Jong en oud kiezen voor extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit. Bekijk het rekenvoorbeeld.

Jong en oud kiezen voor lage maandlasten en meer flexibiliteit

Het aantal aangevraagde aflossingsvrije hypotheken neemt verder toe. Dit blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) over het eerste kwartaal van 2022. Het zijn met name 55-plussers die de hypotheek oversluiten en daarbij de laagst mogelijke maandlasten wensen.

HDN ziet ook meer kopers die kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Dit zijn vaak 40-plussers met overwaarde, maar ook in toenemende mate starters. Zij verkiezen lage maandlasten en flexibiliteit boven absolute zekerheid en maximaal belastingvoordeel met de hypotheekrenteaftrek. In sommige situatie kunnen ze hierdoor ook meer hypotheek krijgen.

Kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek?Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden >

Verstandig besparen met een aflossingsvrije hypotheek

Door de gestegen huizenprijzen en oplopende rentestand, is een aflossingsvrije hypotheek een goed middel om extreem lage woonlasten te creëren. En deze vervolgens lang vast te zetten. 

Met een aflossingsvrije hypotheek kiest u voor vrijheid in uw portemonnee. Omdat u niet aflost is het belangrijk dat u verstandig omgaat met het geld dat u overhoudt. 

U kunt bijvoorbeeld de besparing gebruiken om te sparen of vermogen op te bouwen in privé. Een andere interessante optie is om dit geld te gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek. Dit leggen we uit in onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: uw aflossingsvrije hypotheek maximaliseren

Stel u heeft een hypotheek van 150.000 euro met nog een oude rente van 4,6% en de woning is 200.000 euro waard.

 • In de huidige situatie is de hypotheek 50.000 euro aflossingsvrij en lost u 100.000 euro annuïtair af. De bruto maandlasten bedragen € 700,-.
 • Door uw hypotheek over te sluiten en uw aflossingsvrije deel te maximaliseren* naar 100.000 euro, dan is uw annuïteiten hypotheek nog maar 50.000 euro. Dit gecombineerd met een nieuwe rente van 2,73% dan dalen uw bruto maandlasten naar € 341,-.
 • Dit levert een besparing van 4308 euro per jaar op!
 • Ook interessant: stel u gebruikt de besparing om extra af te lossen op uw annuïtaire leningdeel, dan is na 10 jaar enkel nog uw aflossingsvrije hypotheek over. Uw maandlasten zijn dan nog slechts € 100,-.

* Bij veel geldverstrekkers en onder NHG is het maximale aflossingsvrije deel 50% van de woningwaarde. Door de huizenprijsstijging kan in 2022 dus meer aflossingsvrij geleend worden. Ook is bij een aantal geldverstrekkers een groter aflossingsvrij deel toegestaan.

Meer tips om de aflossingsvrije hypotheek voor te gebruiken leest u hier.

Is aflossingsvrij lenen iets voor u?

Of u nu gaat sparen of aflossen, met een aflossingsvrije hypotheek bent u meer flexibel. Dit moet uiteraard wel bij u passen. Het is daarom goed om na te denken welke lange termijn doelen u heeft met uw hypotheek en vermogen.

En omdat u niet aflost moet u een plan hebben voor uw hypotheek na de looptijd. Hoeveel kunt u dan aflossen, blijft er een restschuld over en hoe gaat u die financieren?

Deze berekening geeft u inzicht in uw mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

4 gedachten over “Aflossingsvrije hypotheek: extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit”

 1. Tja tijdje terug moesten we zonodig van de aflossingsvrije hypotheek af, en nu is het weer de beste keuze, heb zelf volledig aflosvrij, en dat bevalt prima…
  Lage lasten en af en toe extra aflossen naar eigen keuze,ideaal…..

  Beantwoorden
 2. Dan heb ik liever huren! aflossingsvrije hypotheek is huren met de bank! Na 30 jaar hyphoteek moet je nog de volle bedrag betalen… Het lijkt me helemaal niet slim.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, u gaat met uw bericht een beetje kort door de bocht. Het is inderdaad zo dat de bank na 30 jaar de resterende hypotheek kan opeisen. Kunt u dit niet (volledig) betalen, dan moet u voor de restschuld een nieuwe hypotheek afsluiten. Deze moet passen op de dan geldende hypotheeknormen, wat een risico is. Heeft u zelf extra afgelost en is uw huis flink meer waard geworden, dan levert dit geen problemen op.

   Stel u heeft uw hypotheek al voor de helft afgelost. Een (deels) aflossingsvrije hypotheek is dan een goede manier om de maandlast te verlagen. U kunt dan altijd op eigen initiatief extra aflossen, maar bent meer flexibel.

   Om de vergelijking met huren door te trekken, daar blijft uw maandlast minimaal gelijk, maar meer waarschijnlijk wordt de huur elk jaar verhoogd. Ik wil maar zeggen: wat slim is, is afhankelijk van uw situatie en wensen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.3
8.3 uit 2673 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Inzicht gegeven

  Prima uitleg en goed globaal inzicht gegeven

  16/11/2022 Rob, Geffen
 • Duidelijk

  Goede en duidelijke informatie.

  13/11/2022 Willem Dijkstra, Gorredijk
 • Goed

  Prima uitleg. Helder

  11/11/2022 HC Veenstra, Meppel
 • Super

  Snelle reactie, duidelijke site, vriendelijke medewerkster.

  09/11/2022 Marieke Vuijk, Vlaardingen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022