Aflossingsvrije hypotheek: extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit

Nederlanders sluiten vaker een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Jong en oud kiezen voor extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit. Bekijk het rekenvoorbeeld.

Jong en oud kiezen voor lage maandlasten en meer flexibiliteit

Het aantal aangevraagde aflossingsvrije hypotheken neemt dit jaar toe. Dit blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Van alle dit jaar aangevraagde hypotheken was 55% (deels) aflossingsvrij.

Het zijn voornamelijk 55-plussers die de hypotheek oversluiten en daarbij de laagst mogelijke maandlasten wensen.

HDN ziet ook een toenemend aantal 40-plussers met overwaarde die een (deels) aflossingsvrije hypotheek afsluiten en zelfs starters. Zij verkiezen lage maandlasten en flexibiliteit boven absolute zekerheid en maximaal belastingvoordeel met de hypotheekrenteaftrek.

Verstandig besparen met een aflossingsvrije hypotheek

Door de gestegen huizenprijzen en lage rentestand, is een aflossingsvrije hypotheek nog altijd een goed middel om extreem lage woonlasten te creëren. En deze vervolgens lang vast te zetten. 

Omdat u niet aflost is het belangrijk dat u verstandig omgaat met het geld dat u overhoudt. 

U kunt bijvoorbeeld de besparing gebruiken om te sparen of vermogen op te bouwen in privé. Een andere interessante optie is om dit geld te gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek. Dit leggen we uit in onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld aflossingsvrije hypotheek maximaliseren

Stel u heeft een hypotheek van 150.000 euro en de woning is 200.000 euro waard.

 • In de huidige situatie is de hypotheek 50.000 euro aflossingsvrij en lost u 100.000 euro annuïtair af. De bruto maandlasten bedragen € 700,-.
 • Door uw aflossingsvrije deel te maximaliseren* naar 100.000 euro, gecombineerd met een annuïteiten hypotheek van 50.000 euro, dan dalen uw bruto maandlasten naar € 400,-.
 • Ook interessant: stel u gebruikt de besparing om extra af te lossen op uw annuïtaire leningdeel, dan is na 14 jaar enkel nog uw aflossingsvrije hypotheek over. Uw maandlasten zijn dan nog slechts € 100,-.

* Bij veel geldverstrekkers en onder NHG is het maximale aflossingsvrije deel 50% van de woningwaarde. Door de huizenprijsstijging kan in 2021 dus meer aflossingsvrij geleend worden. Ook is bij een aantal geldverstrekkers een groter aflossingsvrij deel toegestaan.

Is aflossingsvrij lenen iets voor u?

Of u nu gaat sparen of aflossen, met een aflossingsvrije hypotheek bent u meer flexibel. Dit moet uiteraard wel bij u passen. Het is daarom goed om na te denken welke lange termijn doelen u heeft met uw hypotheek en vermogen.

En omdat u niet aflost moet u een plan hebben voor uw hypotheek na de looptijd. Hoeveel kunt u dan aflossen, blijft er een restschuld over en hoe gaat u die financieren?

Deze berekening geeft u inzicht in uw mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Een woning op het oog?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Aflossingsvrije hypotheek

Bereken uw aflossingsvrije hypotheek.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2245 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Goed overzicht van alle hypotheek verstrekkers

  Een hele overzichtelijke site met de rentepercentages van alle, in Nederland beschikbare, hypotheek verstrekkers

  06/09/2021 Joop, Grave
 • Zeer goed

  Zeer goede en eerlijke informatie en je kunt hun altijd benaderen er wordt altijd op gereageerd met een duidelijk antwoord en advies, ik ben in ieder geval zeer tevreden kan niet beter

  01/09/2021 Piet, Gronsveld
 • Zeer duidelijke informatie

  Eindelijk eens informatie waar je wat aan hebt. Geen verborgen regeltjes van als……. maar precies zoals het hoort te zijn.

   

  24/08/2021 D.J. Biesheuvel, Aalsmeer

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.