Aflossingsvrije hypotheek: extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit

Nederlanders sluiten vaker een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af. Jong en oud kiezen voor extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit. Bekijk het rekenvoorbeeld.

Jong en oud kiezen voor lage maandlasten en meer flexibiliteit

Het aantal aangevraagde aflossingsvrije hypotheken neemt verder toe. Dit blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) over het derde kwartaal van 2021. Het zijn met name 55-plussers die de hypotheek oversluiten en daarbij de laagst mogelijke maandlasten wensen.

HDN ziet ook meer kopers die kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Dit zijn vaak 40-plussers met overwaarde, maar ook in toenemende mate starters. Zij verkiezen lage maandlasten en flexibiliteit boven absolute zekerheid en maximaal belastingvoordeel met de hypotheekrenteaftrek. In sommige situatie kunnen ze hierdoor ook meer hypotheek krijgen.

Verstandig besparen met een aflossingsvrije hypotheek

Door de gestegen huizenprijzen en lage rentestand, is een aflossingsvrije hypotheek nog altijd een goed middel om extreem lage woonlasten te creëren. En deze vervolgens lang vast te zetten. 

Omdat u niet aflost is het belangrijk dat u verstandig omgaat met het geld dat u overhoudt. 

U kunt bijvoorbeeld de besparing gebruiken om te sparen of vermogen op te bouwen in privé. Een andere interessante optie is om dit geld te gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek. Dit leggen we uit in onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: oversluiten + aflossingsvrije hypotheek maximaliseren

Stel u heeft een hypotheek van 150.000 euro met nog een oude rente van 4,6% en de woning is 200.000 euro waard.

 • In de huidige situatie is de hypotheek 50.000 euro aflossingsvrij en lost u 100.000 euro annuïtair af. De bruto maandlasten bedragen € 700,-.
 • Door uw hypotheek over te sluiten en uw aflossingsvrije deel te maximaliseren* naar 100.000 euro, dan is uw annuïteiten hypotheek nog maar 50.000 euro. Dit gecombineerd met een nieuwe rente van 1,2% dan dalen uw bruto maandlasten naar € 265,-.
 • Dit levert een besparing van 5220 euro per jaar op!
 • Ook interessant: stel u gebruikt de besparing om extra af te lossen op uw annuïtaire leningdeel, dan is na 10 jaar enkel nog uw aflossingsvrije hypotheek over. Uw maandlasten zijn dan nog slechts € 100,-.

* Bij veel geldverstrekkers en onder NHG is het maximale aflossingsvrije deel 50% van de woningwaarde. Door de huizenprijsstijging kan in 2021 dus meer aflossingsvrij geleend worden. Ook is bij een aantal geldverstrekkers een groter aflossingsvrij deel toegestaan.

Is aflossingsvrij lenen iets voor u?

Of u nu gaat sparen of aflossen, met een aflossingsvrije hypotheek bent u meer flexibel. Dit moet uiteraard wel bij u passen. Het is daarom goed om na te denken welke lange termijn doelen u heeft met uw hypotheek en vermogen.

En omdat u niet aflost moet u een plan hebben voor uw hypotheek na de looptijd. Hoeveel kunt u dan aflossen, blijft er een restschuld over en hoe gaat u die financieren?

Deze berekening geeft u inzicht in uw mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2342 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • 100% onafhankelijk

  Op deze website vond ik snel wat ik zocht: overwaarde verzilveren. Na een eerste indicatie kom je vrijblijvend in contact met een getallendeskundige, die alle mogelijkheden van alle banken met je onderzoekt en jij beslist.

  07/11/2021 Peter, Rucphen
 • Informatie waar ik wat mee kan!

  Wil ik meer weten neem ik contact op! Ik wordt direct teruggebeld. Fantastische ervaring in dit digitale tijdperk! Chapeau!

  24/11/2021 Gerda, Heerde
 • Duidelijk en up to date

  Ik zocht de verschillende tarieven van de banken en dat was op deze site makkelijk en overzichtelijk terug te vinden.

  11/11/2021 Joni, Zaandam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022