Aflossingsvrije hypotheek: extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit

Nederlanders sluiten vaker een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af. Jong en oud kiezen voor extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit. Bekijk het rekenvoorbeeld.

Jong en oud kiezen voor lage maandlasten en meer flexibiliteit

Het aantal aangevraagde aflossingsvrije hypotheken neemt verder toe. Dit blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) over het eerste kwartaal van 2022. Het zijn met name 55-plussers die de hypotheek oversluiten en daarbij de laagst mogelijke maandlasten wensen.

HDN ziet ook meer kopers die kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Dit zijn vaak 40-plussers met overwaarde, maar ook in toenemende mate starters. Zij verkiezen lage maandlasten en flexibiliteit boven absolute zekerheid en maximaal belastingvoordeel met de hypotheekrenteaftrek. In sommige situatie kunnen ze hierdoor ook meer hypotheek krijgen.

Kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek?Bereken vrijblijvend jouw mogelijkheden >

Verstandig besparen met een aflossingsvrije hypotheek

Door de gestegen huizenprijzen en oplopende rentestand, is een aflossingsvrije hypotheek een goed middel om extreem lage woonlasten te creëren. En deze vervolgens lang vast te zetten. 

Met een aflossingsvrije hypotheek kies je voor vrijheid in jouw portemonnee. Omdat je niet aflost is het belangrijk dat je verstandig omgaat met het geld dat je overhoudt. 

Je kunt bijvoorbeeld de besparing gebruiken om te sparen of vermogen op te bouwen in privé. Een andere interessante optie is om dit geld te gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek. Dit leggen we uit in onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: jouw aflossingsvrije hypotheek maximaliseren

Stel je hebt een hypotheek van 150.000 euro met nog een oude rente van 4,6% en de woning is 200.000 euro waard.

 • In de huidige situatie is de hypotheek 50.000 euro aflossingsvrij en los je 100.000 euro annuïtair af. De bruto maandlasten bedragen € 700,-.
 • Door jouw hypotheek over te sluiten en jouw aflossingsvrije deel te maximaliseren* naar 100.000 euro, dan is jouw annuïteiten hypotheek nog maar 50.000 euro. Dit gecombineerd met een nieuwe rente van 2,73% dan dalen jouw bruto maandlasten naar € 341,-.
 • Dit levert een besparing van 4308 euro per jaar op!
 • Ook interessant: stel je gebruikt de besparing om extra af te lossen op jouw annuïtaire leningdeel, dan is na 10 jaar enkel nog jouw aflossingsvrije hypotheek over. Jouw maandlasten zijn dan nog slechts € 100,-.

* Bij veel geldverstrekkers en onder NHG is het maximale aflossingsvrije deel 50% van de woningwaarde. Door de huizenprijsstijging kan in 2022 dus meer aflossingsvrij geleend worden. Ook is bij een aantal geldverstrekkers een groter aflossingsvrij deel toegestaan.

Meer tips om de aflossingsvrije hypotheek voor te gebruiken lees je hier.

Is aflossingsvrij lenen iets voor jou?

Of je nu gaat sparen of aflossen, met een aflossingsvrije hypotheek ben je meer flexibel. Dit moet uiteraard wel bij jou passen. Het is daarom goed om na te denken welke lange termijn doelen je hebt met jouw hypotheek en vermogen.

En omdat je niet aflost moet je een plan hebben voor jouw hypotheek na de looptijd. Hoeveel kan je dan aflossen, blijft er een restschuld over en hoe ga je die financieren?

Deze berekening geeft je inzicht in jouw mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

4 gedachten over “Aflossingsvrije hypotheek: extreem lage maandlasten en meer flexibiliteit”

 1. Tja tijdje terug moesten we zonodig van de aflossingsvrije hypotheek af, en nu is het weer de beste keuze, heb zelf volledig aflosvrij, en dat bevalt prima…
  Lage lasten en af en toe extra aflossen naar eigen keuze,ideaal…..

  Beantwoorden
 2. Dan heb ik liever huren! aflossingsvrije hypotheek is huren met de bank! Na 30 jaar hyphoteek moet je nog de volle bedrag betalen… Het lijkt me helemaal niet slim.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, u gaat met uw bericht een beetje kort door de bocht. Het is inderdaad zo dat de bank na 30 jaar de resterende hypotheek kan opeisen. Kunt u dit niet (volledig) betalen, dan moet u voor de restschuld een nieuwe hypotheek afsluiten. Deze moet passen op de dan geldende hypotheeknormen, wat een risico is. Heeft u zelf extra afgelost en is uw huis flink meer waard geworden, dan levert dit geen problemen op.

   Stel u heeft uw hypotheek al voor de helft afgelost. Een (deels) aflossingsvrije hypotheek is dan een goede manier om de maandlast te verlagen. U kunt dan altijd op eigen initiatief extra aflossen, maar bent meer flexibel.

   Om de vergelijking met huren door te trekken, daar blijft uw maandlast minimaal gelijk, maar meer waarschijnlijk wordt de huur elk jaar verhoogd. Ik wil maar zeggen: wat slim is, is afhankelijk van uw situatie en wensen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024