Alleen een huis kopen, is dat nog mogelijk?

Je bent alleenstaand met een modaal inkomen, kan je dan nog een huis kopen? We zochten het uit. Ook geven we tips om jouw kansen op de huizenmarkt te vergroten.

Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit

Het aantal eenpersoonshuishoudens in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2001 bestond nog 2,3 miljoen huishoudens uit één persoon, in 2023 is dat 3,3 miljoen. Dit is 39% van alle huishoudens een Nederland

Ook de komende jaren zit de groei van het aantal huishoudens vooral bij alleenwonende. In 2030 zullen er 3,5 miljoen huishoudens uit één persoon bestaan, blijkt uit een prognose van CBS. Zij moeten allemaal ergens wonen.

Door een beperkt aanbod en sterk gestegen huizenprijzen is het momenteel lastig om een koophuis te vinden, dat ook nog eens betaalbaar is. Dit geldt misschien nog wel meer voor alleenstaanden. Zij kopen namelijk op één salaris, terwijl bij tweeverdieners het tweede inkomen voor 100% meetelt voor de hypotheek.

Een huis kopen als starter? Bereken hier jouw startershypotheek >

Wat kan je kopen met één modaal salaris?

Wat kan je momenteel kopen met één modaal salaris? We zochten het uit.

Het modale inkomen in Nederland ligt in 2023 op €40.000,-. Met dit inkomen plus €10.000,- aan spaargeld kan je dit jaar een huis kopen van ongeveer 175.000 euro.

 • Voor dit geld zijn op Funda slechts 353 woonhuizen en 433 appartementen te vinden. Dit is 1% van het totale huizenaanbod van dit moment.

Inmiddels zijn ook de hypotheeknormen voor 2024 bekend. Daarin staat goed nieuws voor alleenstaanden. Zij mogen volgend jaar namelijk €16.000,- bij hun maximale hypotheeknormen. Met het bovengenoemde modale inkomen van €40.000,- kun je volgend jaar €189.000,- lenen voor de aankoop van een huis met energielabel A of B*.

*Vanaf 2024 speelt het energielabel een belangrijke rol bij de berekening van de maximale hypotheek. Afhankelijk van het energielabel kun je €5.000,- (C,D) tot €50.000,- (A++++ met garantie) optellen bij de maximale hypotheek. Ook kan het volgend jaar interessant zijn om een woning met energielabel E, F of G te kopen. Deze zijn vaak goedkoper en volgend jaar krijg je een energiebespaarbudget van €20.000,- om de woning te verduurzamen.

Hoe kan je als alleenstaande toch aan een koophuis komen?

Met onderstaande 10 tips kunt je jouw kansen op een koopwoning vergroten:

 1. Optimaliseer jouw maximale hypotheeksom met deze 5 tips, onder ander over welke inkomensbestanddelen mee mogen tellen voor de hypotheek.
 2. Woning op het oog die buiten je bereik ligt. Met een SVn starterslening kun je een verschil met de koopsom tot €40.000,- overbruggen. Lees meer over de een SVn Starterslening naast de hypotheek.
 3. Nieuw: de geldverstrekker BLG is bereid om naar je netto besteedbare inkomen te kijken waardoor je soms wel tot 20% extra kunt lenen. Omdat dit maatwerk betreft moet een adviseur onderbouwen dat dit verantwoord is.
 4. Verwacht je een loonsverhoging binnen 6 maanden en staat dit zwart of wit, dan mag daar nu al mee gerekend worden.
 5. Kopers tot 40 jaar mogen in 2023 belastingvrij een schenking ontvangen tot €28.947,- voor de aankoop van een huis.
 6. Met een familiehypotheek leen je een deel van de koopsom bij een familielid. Jullie spreken dan samen een rente af. Ook is het mogelijk om de rente terug te schenken, waardoor je onder de schenkingsvrijstelling blijft.
 7. Ouders kunnen garant staan voor de hypotheek, waardoor je 25% tot 30% meer kunt lenen.
 8. Wie al een woning bezit, heeft de afgelopen jaren flink overwaarde opgebouwd. Dit kun je gebruiken om jouw volgende woning te kopen.
 9. Je kunt ook een huis kopen met iemand die niet jouw partner is, bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid. Hij of zij hoeft ook niet in de woning te wonen, maar kan dit als investering gebruiken.
 10. Woningcorporaties bieden soms woningen te koop aan voor een prijs die 25% of 30% lager is dan de vraagprijs. Dit wordt ook wel Koopgarantregeling genoemd, omdat deze bij verkoop eerst aangeboden moeten worden aan de aan de woningcorporatie.

Extra mogelijkheden voor starters

Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een startershypotheek op maat. Je kunt dan direct en met zekerheid handelen als je jouw droomhuis gevonden hebt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

3 gedachten over “Alleen een huis kopen, is dat nog mogelijk?”

 1. Beste Roel, een huis kopen op 1 salaris is niet alleen voor alleenstaande een probleem. Het is wellicht nog ingewikkelder voor één-ouder gezinnen die op zoek zijn naar een woning voor meer dan 1 persoon.

  Beantwoorden
  • Beste Patricia, bedankt voor uw toevoeging. Goed dat u dit aankaart. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 2. Een huis kopen is voor jongeren met een standaard baan of voor laag opgeleide zelfs onmogelijk op deze markt… mijn vriend werkt fulltime en komt niet eens op het modaal inkomen En zelfs als ik fulltime zou werken zou ik niet op het modale inkomen zitten. Wij kunnen met een beetje mazzel 150.000 aan hypotheek krijgen en met de huidige markt zal je dus zelf 150.000 moeten bijleggen wil je überhaupt een huis kunnen betalen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024