Alleen een huis kopen, is dat nog mogelijk?

U bent alleenstaand met een modaal inkomen, kunt u dan nog een huis kopen? We zochten het uit. Ook geven we tips om uw kansen op de huizenmarkt te vergroten.

Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit

Het aantal eenpersoonshuishoudens in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2001 bestond nog 2,3 miljoen huishoudens uit één persoon, in 2021 is dat 3,1 miljoen.

Ook de komende jaren zit de groei van het aantal huishoudens vooral bij alleenwonende. In 2030 zullen er 3,5 miljoen huishoudens uit één persoon bestaan, blijkt uit een prognose van CBS. Zij moeten allemaal ergens wonen.

Door een beperkt aanbod en sterk gestegen huizenprijzen is het momenteel lastig om een koophuis te vinden, dat ook nog eens betaalbaar is. Dit geldt misschien nog wel meer voor alleenstaanden. Zij kopen namelijk op één salaris, terwijl bij tweeverdieners het tweede inkomen voor 90% meetelt voor de hypotheek.

Woning op het oog? Bereken hier uw nieuwe hypotheek >

Wat kunt u kopen met één modaal salaris?

Wat kunt u momenteel kopen met één modaal salaris? We zochten het uit.

Het modale inkomen in Nederland ligt in 2021 op €36.000. Met dit inkomen kunt u dit jaar een huis kopen van maximaal 176.000 euro.

 • Voor dit geld zijn op Funda slechts 562 woonhuizen en 440 appartementen te vinden.
 • Deze woningen zijn ook nog eens niet gelijk verdeeld over Nederland. Het merendeel van koophuizen met een vraagprijs tot 175.000 euro vind je in: Limburg, Overijssel, Groningen en Friesland.
 • In de randstad, waar relatief veel alleenstaanden wonen, staan beduidend minder woningen te koop onder die prijs.

Bereken hier de maximale hypotheek met uw inkomen >

Hoe kunt u als alleenstaande toch aan een koophuis komen?

Met onderstaande 7 tips kunt u uw kansen op een koopwoning vergroten:

 1. Optimaliseer uw maximale hypotheeksom met deze 5 tips.
 2. Kopers tot 40 jaar mogen belastingvrij een schenking ontvangen tot 105.302 euro voor de aankoop van een huis.
 3. Informeer bij uw gemeente of het mogelijk is om een SVN lening af te sluiten. Met een SVN lening kunt u in sommige gevallen duizenden euro’s extra lenen.
 4. U kunt ook een huis kopen met iemand die niet uw partner is, bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid. Hij of zij hoeft ook niet in de woning te wonen, maar kan dit als investering gebruiken.
 5. Vertel aan iedereen die u kent, dat u op zoek bent naar een koopwoning. Koopt u van een bekende, dan speelt gunfactor een grotere rol.
 6. Schakel een aankoopmakelaar in. Hij of zij is als eerste op de hoogte als een koophuis te koop komt. Ook helpt een aankoopmakelaar je om een aankoopstrategie te bepalen.
 7. Vraag een Hypotheek Zeker Garantie aan. Met deze garantie wordt u door makelaars als serieuze koper gezien en heeft u meer kans op een geaccepteerd bod.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Alleen een huis kopen, is dat nog mogelijk?”

 1. Beste Roel, een huis kopen op 1 salaris is niet alleen voor alleenstaande een probleem. Het is wellicht nog ingewikkelder voor één-ouder gezinnen die op zoek zijn naar een woning voor meer dan 1 persoon.

  Beantwoorden
  • Beste Patricia, bedankt voor uw toevoeging. Goed dat u dit aankaart. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2342 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • 100% onafhankelijk

  Op deze website vond ik snel wat ik zocht: overwaarde verzilveren. Na een eerste indicatie kom je vrijblijvend in contact met een getallendeskundige, die alle mogelijkheden van alle banken met je onderzoekt en jij beslist.

  07/11/2021 Peter, Rucphen
 • Informatie waar ik wat mee kan!

  Wil ik meer weten neem ik contact op! Ik wordt direct teruggebeld. Fantastische ervaring in dit digitale tijdperk! Chapeau!

  24/11/2021 Gerda, Heerde
 • Duidelijk en up to date

  Ik zocht de verschillende tarieven van de banken en dat was op deze site makkelijk en overzichtelijk terug te vinden.

  11/11/2021 Joni, Zaandam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022