Alleen een huis kopen, is dat nog mogelijk?

Je bent alleenstaand met een modaal inkomen, kan je dan nog een huis kopen? We zochten het uit. Ook geven we tips om jouw kansen op de huizenmarkt te vergroten.

Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit

Het aantal eenpersoonshuishoudens in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2001 bestond nog 2,3 miljoen huishoudens uit één persoon, in 2022 is dat 3,2 miljoen.

Ook de komende jaren zit de groei van het aantal huishoudens vooral bij alleenwonende. In 2030 zullen er 3,5 miljoen huishoudens uit één persoon bestaan, blijkt uit een prognose van CBS. Zij moeten allemaal ergens wonen.

Door een beperkt aanbod en sterk gestegen huizenprijzen is het momenteel lastig om een koophuis te vinden, dat ook nog eens betaalbaar is. Dit geldt misschien nog wel meer voor alleenstaanden. Zij kopen namelijk op één salaris, terwijl bij tweeverdieners het tweede inkomen voor 100% meetelt voor de hypotheek.

Woning op het oog? Bereken hier jouw nieuwe hypotheek >

Wat kan je kopen met één modaal salaris?

Wat kan je momenteel kopen met één modaal salaris? We zochten het uit.

Het modale inkomen in Nederland ligt in 2023 op €40.000,-. Met dit inkomen plus €5000,- aan spaargeld kan je dit jaar een huis kopen van ongeveer 175.000 euro.

 • Voor dit geld zijn op Funda slechts 413 woonhuizen en 411 appartementen te vinden.
 • Deze woningen zijn ook nog eens niet gelijk verdeeld over Nederland. Het merendeel van koophuizen met een vraagprijs tot 175.000 euro vind je in: Limburg, Overijssel, Groningen en Friesland.
 • In de randstad, waar relatief veel alleenstaanden wonen, staan beduidend minder woningen te koop onder die prijs.

Bereken hier de maximale hypotheek met jouw inkomen >

Hoe kan je als alleenstaande toch aan een koophuis komen?

Met onderstaande 7 tips kunt je jouw kansen op een koopwoning vergroten:

 1. Optimaliseer jouw maximale hypotheeksom met deze 5 tips of bekijk deze tips 8 voor starters, waarmee een eerste huis toch haalbaar is.
 2. Kopers tot 40 jaar mogen in 2023 belastingvrij een schenking ontvangen tot €28.947,- voor de aankoop van een huis.
 3. Met een familiehypotheek leen je een deel van de koopsom bij een familielid. Jullie spreken dan samen een rente af. Ook is het mogelijk om de rente terug te schenken, waardoor je onder de schenkingsvrijstelling blijft.
 4. Ouders kunnen garant staan voor de hypotheek, waardoor je 25% tot 30% meer kunt lenen.
 5. Wie al een woning bezit, heeft de afgelopen jaren flink overwaarde opgebouwd. Dit kun je gebruiken om jouw volgende woning te kopen.
 6. Informeer bij jouw gemeente of het mogelijk is om een SVN lening af te sluiten. Met een SVN lening kan je in sommige gevallen duizenden euro’s extra lenen.
 7. Je kunt ook een huis kopen met iemand die niet jouw partner is, bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid. Hij of zij hoeft ook niet in de woning te wonen, maar kan dit als investering gebruiken.
 8. Vertel aan iedereen die je kent, dat je op zoek bent naar een koopwoning. Koop je van een bekende, dan speelt gunfactor een grotere rol.
 9. Schakel een aankoopmakelaar in. Hij of zij is als eerste op de hoogte als een koophuis te koop komt. Ook helpt een aankoopmakelaar je om een aankoopstrategie te bepalen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

3 gedachten over “Alleen een huis kopen, is dat nog mogelijk?”

 1. Beste Roel, een huis kopen op 1 salaris is niet alleen voor alleenstaande een probleem. Het is wellicht nog ingewikkelder voor één-ouder gezinnen die op zoek zijn naar een woning voor meer dan 1 persoon.

  Beantwoorden
  • Beste Patricia, bedankt voor uw toevoeging. Goed dat u dit aankaart. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 2. Een huis kopen is voor jongeren met een standaard baan of voor laag opgeleide zelfs onmogelijk op deze markt… mijn vriend werkt fulltime en komt niet eens op het modaal inkomen En zelfs als ik fulltime zou werken zou ik niet op het modale inkomen zitten. Wij kunnen met een beetje mazzel 150.000 aan hypotheek krijgen en met de huidige markt zal je dus zelf 150.000 moeten bijleggen wil je überhaupt een huis kunnen betalen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 2966 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Prima, overzichtelijk

  Helder inzicht in de tarieven en voorwaarden, prima site.

  19/09/2023 Piet de Vos, Steenbergen
 • Koe bij de horens vatten

  Een zeer snelle reactie (binnen een uur) na invullen website. Meteen terzake en afspraak geregeld. Ofwel de koe bij de horens vatten

  15/09/2023 Nico ten Brinke , Eibergen
 • Prima

  Snelle reactie, vriendelijke mensen en goed advies gekregen.

  14/09/2023 Alexis, Arnhem

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023