Banken moeten klanten met een aflossingsvrije hypotheek meer stimuleren om te gaan aflossen. De Minister van Financiƫn wil een proactieve aanpak.
Aflossen van aflossingsvrije hypotheek stimuleren
Banken moeten meer doen om klanten met een aflossingsvrije hypotheek te stimuleren om deze af te lossen. Dit is de conclusie van het Financieel StabiliteitscomitƩ afgelopen week. Volgens het comitƩ, waarin De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) en het ministerie van Financiƫn zitten, kan een aflossingsvrije hypotheek op het einde van de looptijd een risico vormen.
Hoge hypotheek is risico op het einde van de looptijd
In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen huizenbezitters een hypotheek die geheel of gedeeltelijk aflosvrij is. Als zij op het einde van de looptijd te maken krijgen met een hogere hypotheekrente in combinatie met een lager (pensioen)inkomen, kan dit betalingsproblemen opleveren. Aldus het comitƩ. De hypotheekschuld blijft immers hoog.
Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek zijn zich vaak onvoldoende bewust dat ook zij de openstaande hypotheekschuld na 30 jaar moeten aflossen.
Proactieve aanpak van alle geldverstrekkers
Het Financieel StabiliteitscomitĆ© wil dat geldverstrekkers hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek āpro-actief gaan benaderenā en hen informeren over de risicoās en mogelijkheden om extra af te lossen. Ook moet er een ācentraal informatiepuntā komen waarin huizenbezitters met vragen terecht kunnen.
De grote banken, Rabobank, ABN AMRO en ING zijn al eerder begonnen met het in kaart brengen van de klanten die een risico lopen. Het comitĆ© roept nu de andere geldverstrekkers op hetzelfde te doen en een aanpak te ontwikkelen, bijvoorbeeld ādoor klanten te wijzen op de mogelijkheid om de ruimte die ontstaat bij lagere rentelasten in te zetten voor het verlagen van de aflossingsvrije schuld.ā
Hoe deze aanbevelingen in de praktijk uitpakken is nog niet bekend. Wel wordt duidelijk dat de beleidsmakers de druk op de banken opvoeren.
Maatwerk geboden bij aflossingsvrije hypotheek
Overigens geven de beleidsmakers in het persbericht al aan dat de risicoās per huishoudens verschillen, bijvoorbeeld of en hoeveel er gespaard is. Maatwerk is dus geboden. Onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen hierbij helpen door aflossen mee te nemen in het hypotheekadvies, bijvoorbeeld bij het oversluiten van de aflossingsvrije hypotheek.
Het is de vraag of deze proactieve aanpak gaat zorgen voor meer bewustwording bij huizenbezitters. Een eerdere oproep van de AFM om de aflossingsvrije hypotheek te gaan aflossen zorgden voor veel reacties. Huizenbezitters gaven daarin unaniem te kennen niet te gaan aflossen. De belangrijkste reden hiervoor is de boeterente, maar is dit terecht?
Zou een persoonlijke berekening, met o.a. de gevolgen voor de maandlast, u helpen bij de keuze om wel of niet te gaan aflossen? We horen het graag in een reactie onder dit bericht.
Er was toch sprake van dat de 2e kamer de staatssecretaris had opgedragen om met de banken aan de slag te gaan om definitief veel te gaan doen aan de belachelijk hoge boetes die berekend worden bij oversluiten!?! Waarom lees ik daar in jullie bericht niks over?
Omdat ik een keurslijfpensioen heb en de overheid mij flink financieel te grazen heeft genomen (verhoging AOW leeftijd voor mij en mijn vrouw (pensioengat), afschaffing partner pensioen, en nog veel meer ellende) , moet ik constateren dat deze overheid uiterst onbetrouwbaar is gebleken. Ik zal dan ook zeker niet gaan aflossen als de minister van financien dit vraagt. Ik zou zeggen Kom eerst maar eens met een flinke compensatie beste overheid !!!!!!
Als je een aflossings vrije hypotheek genomen hebt, dan zal deze naar 30 jaar door inflatie al gehalveerd zijn. Wat is nu echt het probleem? Zeker als je 30 jaar voor je pensionering deze hebt afgesloten. Banken zouden al vanaf je 45e al een globale pensioenberekening moeten maken of dan de hypotheek betaalbaar is maar dan met een rente van b.v. 6%.
Ik heb 3 keer geprobeerd mijn aflosvrij hypotheek te veranderen maar niemand werkt mee. Niet mijn bank, maar ook andere banken niet. Mijn boete bij oversluiten 30000 euro (berekening bank). Ik wilde wel betalen, maar dan zegen ze dat ik zelf moet financieren. Ik heb toch besloten verder niets te doen. Allemaal oplichters, ook de overheid. Die nieuwe wetten maken dat mensen minder kan lenen. Zo zit ik vast aan een dure hypotheek ( rente 4,9 daar betaal ik 960 euro. Als ik wil mijn hypotheek wil oversluiten ga ik per maand 600 euro betalen.
Goedendag,
Dat zou inderdaad kunnen helpen met het nemen van een beslisding
Ik bepaal zelf wel wanneer en hoeveel ik KAN aflossen! Ik heb nu geen verplichtingen en dat geeft hee; vee; vrijheid. Ook kan ik nu het risico dragen van werkloosheid. Bij verplichte aflossing zou ik JUIST mijn huis moeten verkopen.
Banken en verzekeraars die een aflossing s vrije hypotheek hebben uitgegeven/aangegaan zouden eens moeten gaan afwegen hoeveel betaalde rente zij al binnen hebben onvoorstelbaar veel geld aan rente te hebben ge-ind in al die jaren dat de rente rond de 5 % of hoger was.
Vaak hebben huiseigenaren al zoveel rente betaald dat men in feite de aangegane hoeveelheid hypotheek al heeft terug betaald.
het is goed om huizenbezitters erop te wijzen dat ook de aflossingsvrije hypotheek uiteindelijk afgelost moet worden maar aan de andere kant willen ze ook vrijheid over hun geld zodat het niet vast zit in stenen.ik kies voor de gulden middenweg en zorg ervoor dat 60% van mijn hypotheek afgelost word.
Banken wordt veel te veel de vrije hand gegeven creatieve producten te verzinnen die onder de dan geldende wetgeving/inzichten leuk lijken voor de consument. De banken dekken zich in tegen wijzigende wetgeving of inzichten. Uiteindelijk moet de consument dan kiezen tussen duur (belasting maatregelen die je in de richting van de wijzigende inzichten duwen) en heel duur (oversluiten hypotheek.)
Op de nieuwjaarsborrel kloppen ze elkaar amikaal op de schouder. “Goed gedaan jochie”
Buiten dat er een enorme boeteclausule wordt gehanteerd bij het oversluiten is het in ieder geval bij de ING zo dat wanneer je wilt oversluiten naar een annuĆÆteitenhypotheek je toch de hogere rente van een aflossingsvrije hypotheek blijft betalen.
Conclusie: je wordt drie keer gepakt, te weten de maandlasten gaan omhoog door het oversluiten naar een annuĆÆteitenhypotheek, de rente gaat niet omlaag, je blijft de hogere rente die behoort bij de aflossingsvrije hypotheek betalen en je betaalt een hoge aflosboete.
Daarbij komt dat alle voordeeltjes die door de regering worden beloofd, worden keihard weer van tafel geveegd. Naar mijn mening is het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek geen optie.
Na gedeeltelijk aflossen hoeft men minder hypotheekrente te betalen. De overheid is daarbij gebaat, want de kosten vanwege de hypotheekrenteaftrek nemen dan af. Dat is m.i. de enige motivatie van de overheid om aflossen te stimuleren. De zorgzaamheid is slechts een voorwendsel.
Laat de overheid de banken maar eens aanpakken, want de opslag die de banken rekenen is veeeeel te hoog. Daardoor is de renteaftrek te hoog en wordt de overheid dus zelf ook gedupeerd.
Veel klagers in de reacties.
En maar wijzen naar anderen. De banken en de overheid.
Wat hebben jullie er zelf aangedaan om een juiste beslissing te nemen?
Veel Nederlanders(ook ik) hebben een bank(hypotheek) nodig om een huis te kunnen kopen.
Ik heb zelf ook een hypotheek met nog een hoge rente(4 jaar geleden gesloten) en dus een hoge boete wanneer ik deze wil wijzigen. Echter heb ik toen met mijn volle verstand gekozen voor deze rente en klaag niet. Ik kijk gewoon wat ik er aan kan doen om mijn lasten te verlichten. Bijvoorbeeld extra aflossen of rentemiddeling.
Dus mensen denk in oplossingen. Leef nu en denk ook bewust aan je toekomst.
Stop met roken en zuipen en ga gezond leven en doe iets aan je klagende instelling.
Ik ben momenteel werkzoekende(werkloos is de negatieve versie) en dan ben ik juist heel blij dat ik in een land leef waar ik zonder te werken nog een tijdelijke uitkering als compensatie ontvang.
Vanmorgen stond in de krant dat ouderen het geld in stenen hebben zitten, vandaar dat ouderen niet moeten gaan aflossen maar sparen voor oude dag
Ik ben er ook van overtuigd dat er zoveel inflatie gaat komen dat t zonde is om af te lossen. Daarnaast geld in mijn persoonlijke situatie maar zeer de vraag of ik dan nog in mijn huidige woning wil leven.
60% aflossen en de rest aflossingsvrij laten is een prima optie, los niet alles in zodat je geen eigen geld meer hebt. Zorg dat je nog een goede buffer overhoud voor onvoorziene dingen.
Wellicht nooit aan gedacht maar een goede mogelijkheid is om te gaan verhuizen.
Huis verkopen is en nieuw kopen is voor alle partijen koper/verkoper een uitstekende mogelijkheid om gebruik te maken van de lage rente stand.
Mijn voorstel is een hypotheek tot max 50% LTV af te lossen. Dat betekent dat de bank geen risico meer loopt. En als de rente niet meer betaald kan worden, dan verkoopt de bank het huis, of kan de rente bijgeschreven worden op de hyp lening tot bijv. 70% LTV. Bij een gedwongen verkoop blijft er altijd nog wel een 10-30% vd waarde vh huis over voor de huiseigenaar. In Nieuweschans zijn huizen te koop voor euro 50.000 dus er is altijd een dak boven je hoofd. Bedenk dat de overheid zelf nooit zijn schuld volledig terugbetaald, dus waarom wij wel? Als wij overlijden, dan neemt de bank of de erven het huis met hypotheek over… er is voldoende overwaarde, dus lijdt niemand pijn…