België schaft hypotheekrenteaftrek stiekem af

De discussie over de hypotheekrenteaftrek blijft in Nederland voortduren. Het laatste nieuws is dat het CDA op termijn de hypotheekrenteaftrek wil hervormen. Dat het ook anders kan bewijzen onze zuiderburen. In België is de hypotheekrenteaftrek stiekem afgeschaft.

Coalitiepartner CDA praat over aanpakken

De discussie over de hypotheekrenteaftrek duurt voort. Het opvallende is, dat nu voor het eerst vanuit het kabinet wordt gesproken over hervorming van de hypotheekrenteaftrek. De commissie die de toekomstvisie van het CDA moet vormgeven wil op termijn de hypotheekrenteaftrek aanpakken. Dit gaat in tegen de afspraken van het kabinet, waar het CDA deel van uit maakt, om niet aan de hypotheekrenteaftrek te komen.

België schaft hypotheekrenteaftrek stiekem af

Terwijl in Nederland de discussie over de hypotheekrenteaftrek voortduurt, schaft de regering van België de regeling stiekem af. Daar wordt het belastingvoordeel, beter bekend als ‘woonbonus’, per 1 januari 2012 geleidelijk afgebouwd. Dit werd echter pas ontdekt toen de Belgische zakenkrant ‘De Tijd’ het nieuwe regeerakkoord deze week nog eens onder de loep nam. Het nieuws leidde tot verbaasde reacties van politici. Het afschaffen van de woonbonus blijkt onderdeel van de staatshervorming. Per 1 januari 2014 is de hypotheekrente helemaal afgeschaft en mogen Vlaanderen en Wallonië zelf over de compensatie voor woningbezit beslissen.


Hypotheekrenteaftrek berekenen?
Direct inzicht in uw belastingvoordeel

Aftrek in Nederland gevoeliger

In Nederland ligt de hypotheekrenteaftrek een stuk gevoeliger als in België. Dat komt omdat in Nederland de gemiddelde hypotheekschuld en de hypotheekrenteaftrek een stuk hoger zijn. Het afbouwen van dit belastingvoordeel zou een flinke verhoging van de maandlasten betekenen. Het is daarom onwaarschijnlijk dat in Nederland de hypotheekrenteaftrek plotseling wordt afgeschaft. 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.