Block title
Block content
Hoge hypotheek duurder
  Door: roel 5444 keer gelezen
Een hoge hypotheek in verhouding tot de woningwaarde wordt mogelijk duurder. Door strengere kapitaaleisen kunnen banken een hogere hypotheekrente gaan hanteren.

Groter risico

Een hoge hypotheek in verhouding tot de woningwaarde is een groter risico voor de bank. De kans is immers groter dat bij verkoop van de woning, de lening niet wordt terugbetaald. Dit wordt uitgedrukt in de ‘Loan to Value’ (LTV). Een hogere LTV is meer risico, dus een hogere hypotheekrente.

Toezicht op banken

Vanuit het hoofdkantoor in het Zwitserse Basel houdt een internationale samenwerking van banken toezicht op de risico’s die banken (mogen) lopen. In de samenwerkingsakkoorden, bekend onder Basel 1 tot en met 3, is onder andere afgesproken hoeveel kapitaal een bank moet aanhouden tegenover de uitstaande leningen.

Hypotheken wegen zwaarder

Het Basel Comité wil de verschillende kredieten anders gaan wegen. Hypotheken gaan hierdoor zwaarder wegen op de bankbalans en dit zorgt voor strengere kapitaaleisen. Banken moeten dus meer kapitaal aanhouden om een hypotheek te verstrekken.

Hypotheekrente hoger

Mogelijk worden, door de strengere kapitaaleisen, de hoge hypotheken in verhouding tot de woningwaarde duurder. Met de hogere hypotheekrente kunnen banken niet alleen hun buffer aanvullen, ook zal dit klanten stimuleren om de hypotheek af te lossen.

Traditionele (groot)banken

De strengere kapitaaleisen van de toezichthouder treffen vooral de traditionele grootbanken, zoals Rabobank en ABN AMRO. Zij hebben in het verleden een grote hypotheekportefeuille opgebouwd. Deze hypotheken met een hoge LTV werden niet zelden grotendeels aflossingsvrij gesloten, de zogenaamde top-hypotheken.

Veranderingen op de hypotheekmarkt

Deze banken hebben al eens tevergeefs protest aangetekend in Basel en ook Minister Dijsselbloem (PDF) vinden ze niet aan hun kunt. De hypotheekmarkt bereidt zich daarom al een tijdje voor op de strengere kapitaaleisen. We zien een aantal ontwikkelingen:

  • De maximale hypotheek in verhouding tot de woningwaarde daalt.
  • Aflossen wordt gestimuleerd met een lagere hypotheekrente bij een lagere risicoklasse.
  • Meer concurrentie van nieuwe geldverstrekkers met minder strenge kapitaal eisen, onder andere institutionele beleggers. Bekijk ook ons overzicht van deze nieuwe geldverstrekkers.


Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Hoe moet ik dit zien met te hoge hypotheek wordt de rente duurder. groetjes - Ton.

Beste heer Thijssen, zoals we in het artikel melden krijgen banken strengere kapitaaleisen voor het verstrekken van een hypotheek. Om het risico op de balans te verlagen willen banken aflossen stimuleren, o.a. middels prijsdifferentiatie. Risicovolle hypotheken, met hoge hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde en aflossingsvrij, zullen in verhouding duurder worden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)