Huis kopen: dit is hét moment

Is dit hét moment om een huis te kopen? Naast de lage hypotheekrente noemen we nog 4 redenen om nu een huis te kopen. Wat zijn uw plannen?

Hypotheekrente laag

Door de lage hypotheekrente kunt u uw nieuwe woning voordelig financieren. In 2013 betaalde u nog 5% voor een rentevaste periode van 10 jaar. Inmiddels is de laagste hypotheekrente 10 jaar vast gedaald tot 1,53%. Anders dan bij huren, is dit een gelijkblijvende maandlast.

Tip: Kies voor een hypotheek met verhuisregeling. U kunt de lage hypotheekrente in de toekomst meeverhuizen.

Huizenprijs gestegen

De crisis op de huizenmarkt is voorbij. Sinds 2014 is de huizenprijs elk jaar gestegen. Dit is natuurlijk gunstig voor huizenbezitters die hun woning gaan verkopen. Zij kunnen een goede prijs voor hun woning krijgen. Huizenbezitters van wie de woning onder water staat hebben meer mogelijkheden om te kopen dan een aantal jaren geleden.

Ruimere hypotheeknormen

Wie volgend jaar een hypotheek afsluit moet de volledige kosten koper zelf betalen. De maximale hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde daalt volgend jaar namelijk van 101% naar 100%. U moet rekening houden dat u 5 tot 6% van de koopsom betaalt aan overdrachtsbelasting, NHG, notaris, taxatie en hypotheekadvies.

Hypotheek zonder vast contract

In 2017 zijn er meer mogelijkheden om een hypotheek te sluiten zonder vast contract. Flexwerkers met een perspectiefverklaring en ZZP-ers met de cijfers van 1 jaar komen bij een aantal geldverstrekkers in aanmerking voor een hypotheek.

Restschuld financieren

Volgend jaar wordt het moeilijker om een restschuld te financieren. In 2018 vervalt namelijk de renteaftrek voor een restschuldfinanciering. Verhuizen met een restschuld wordt hierdoor duurder. Ook bestaat de kans dat geldverstrekkers de financiering van een restschuld strenger gaan meetellen voor de nieuwe hypotheek. Hierdoor kan minder geleend worden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.